реклама Делікат

Десятки прекрасних картин, написаних визначним художником Данилом Нарбутом, представлені в приміщенні Черкаського художнього музею. У ньому зібрались черкащани та гості міста напередодні 100-річчя видатного творця, аби його згадати та вкотре насолодитись справді високим мистецтвом.

Саме 22 січня (за старим стилем 9-го) 1916 року народився в родині художника-графіка Георгія Нарбута Данило. В основі його творчості переважали етнографічні мотиви й українські історичні сюжети. Зокрема Шевченківську премію художник отримав за портретні серії «Сподвижники Б. Хмельницького», «Гетьмани України», а також за філософсько-історичне полотно «Страшний суд», чуттєві й високохудожні картини «Вибори кошового» та «Покрова Богородиці».

Серед творів у музеї – найкращі роботи Данила Нарбута, а саме: «Страшний суд» та «Вибори кошового», а ще «Квіти України», серії колядок, картин, присвячених  Київській Русі, Україні, також серія «Затоплена слава» та інші.

– Роботи, які пов’язані з нашою мальовничою Україною, і з Древньою Руссю, і звісно той символізм, що є в кожному персонажі, зображеному на картинах, говорить про те, наскільки Данило Нарбут був багатогранною особистістю, – звернувся до присутніх перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. – У черговий раз привертає увагу картина «Страшний суд». Певно, коли художник її писав, то розумів, що наша держава все ж мала пройти той складний  етап в історії: боротьбу темного зі світлим, добра зі злом, вічного з тимчасовим. Очевидно, з цих картин маємо черпати настанови й дороговкази для сьогодення і майбутнього.

Відповідальний секретар обласної організації НСХУ, учень Данила Нарбута Іван Фізер поділився з присутніми спогадами про те, яким був у роботі його вчитель. За словами Івана Васильовича, енергетика художника, що міститься в картинах, наскільки потужна, що відчувається навіть у залі музею.

А ось онука Данила Нарбута Леся розповіла про власні почуття. Каже: коли була зовсім маленькою дівчинкою, відбулась перша виставка дідуся. «Всі готувалися, – згадує дівчина. – Дід нервувався, бабуся пишалася, а в мене було відчуття такої гордості за талановитого дідуся! І кожна наступна виставка для нашої родини була визначною подією».

– Дякую усім, за те, що не забуваєте Данила Нарбута, – мовила Леся, – цікавитесь його творчістю і своєю присутністю тут повернули мені ті самі дитячі відчуття.

Нагадаємо, заходи з нагоди вікового ювілею Данила Нарбута розпочали ще 15 січня, коли відкрили виставку робіт дитячої школи імені Нарбута. Продовжаться вони 22 та 23 січня.

Про це пише сайт ОДА.

реклама

Коментарі  

 
+4 #3 Чіполіно 21.01.2016 17:46
а вони наперед вшановують, щоб галочку поставити
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Нумеролог 21.01.2016 17:44
спочатку пишуть, що вшанування ВЖе відбулися, а потіи - про те, що САМЕ 22 СІЧНЯ народився Нарбут. То 22 січня ще ж тільки завтра буде :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Чіполіно 21.01.2016 17:21
як там родички Нарбута поживають? :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100