22 січня 2016 року виповнюється 100 років з дня народження Народного художника України, лауреата Національної премії України імені Т.Г. Шевченка, почесного громадянина міста Данила Нарбута.

Вшанування пам’яті видатного митця розпочалися заходами в обласному художньому музеї, де днями з нагоди ювілею було урочисто відкрито виставку його творів, а також учнівських робіт Черкаської дитячої художньої школи, яка носить ім’я Данила Нарбута, та Art-студії «Глорія».

Учора ж у Свято-Троїцькому соборі Української православної церкви проведено панахиду, в якій взяли участь голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, заступник голови ОДА Юрій Сас, рідні, їхні  друзі.

Згодом керівники області – голова обласної ради Олександр Вельбівець, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, заступник голови ОДА Юрій Сас, відвідали могилу Данила Георгійовича.

Біля місця вічного спочинку вшанувати пам'ять видатного художника зібралися разом з рідними і митці зі Спілки художників, і артисти музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка, якому майстер присвятив не один десяток років своєї праці.

Звертаючись до присутніх, голова обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко зазначив, що Данило Нарбут увійшов в історію образотворчого мистецтва як один із самобутніх майстрів українського малярства.

– На жаль, мені не довелося особисто знати і спілкуватися з Данилом Георгійовичем, – зауважив Юрій Олегович. – Та пізнати його і його характер я зміг через картини. Коли дивишся на них, відчуваєш душу України. В його полотнах можна побачити історію, в них закарбовано грані поколінь в боротьбі за волю України. Я вважаю, що 2016 рік на Черкащині пройде під ознаменуванням Данила Нарбута. Адже інтелігенція, відомі митці вносять пропозиції щодо увіковічення пам’яті художника в назві вулиці чи скверу, встановлення пам’ятника в обласному центрі.

Голова обласної ради Олександр Вельбівець також зазначив, що всі, хто мав можливість ознайомитися з творчим доробком художника, не можуть не відзначити унікальності його полотен, вимальованих ним постатей.

– Картини відрізняються оригінальністю, неповторністю. Западають глибоко в душу. Вони пронизані і передають нам ту особливу творчу енергію, яка притаманна лише Данилу Нарбуту, – наголосив Олександр Вельбівець. – Його творчість зросла на українському ґрунті. Нащадкам митець залишив роботи, присвячені історії Київської Русі, життю волелюбного козацтва, природі України, полотна на теми українських свят і обрядів, народного побуту та історичних героїв.

«Черкащанам пощастило, як і гостям міста, адже вони мають змогу наочно бачити творчий доробок художника на постійно діючій виставці його творів та з експозиції музею, – зауважив голова обласної ради. – Варто підкреслити і те, що справу митця продовжують юні вихованці дитячої художньої школи, названої на честь Данила Нарбута».

Спогадами про Данила Георгійовича, з яким працювала свого часу в театрі, поділилася заслужена артистка України Лідія Попова. Вона розповіла, що художник привніс до черкаського театру високу національну образотворчу ідею, згадала окремі епізоди життєвого шляху митця, його активну участь у культурному житті обласного центру, самобутність характеру та яскравий образ, який він залишив у серцях людей, які його знали.

Потім присутні вклонилися світлій пам’яті художника-патріота і поклали на його могилу квіти, інформує відділ інформого забезпечення та взаємодії зі ЗМІ Черкаської облради.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100