У 70-тих роках ХХ століття українські письменники та творча інтелігенція стали на захист гетьманського Чигирина і відвели небезпеку спорудження АЕС на “козацьких кістках”. Про це пише "Голос України".

Нині, як пише видання, олігархи задумали побудувати на березі Дніпра, неподалік національного історико-культурного заповідника “Чигирин”, резиденції гетьмана Богдана Хмельницького, фортеці гетьмана Петра Дорошенка, етнографічно-туристичного комплексу “Козацький хутір ”та дитячого оздоровчого табору, 114 курників на 2 мільйони голів птиці.

Всеукраїнське видання подає заяву відомих письменників, які виступили проти будівництва пташників. Це Дмитро Павличко, Юрій Мушкетик, Борис Олійник, Іван Драч, Василь Шкляр.

"Реалізація цього екологічно злочинного проекту завдасть непоправної шкоди досі чистій природі Чигиринщини, пам”яткам історії, культури, археології, гідрології. Концентрація у повітрі, грунті і воді  сотень тисяч тонн небезпечних хімічних сполук, курячого посліду і пилу, тваринних вірусів отруїть довкілля, грунтові води, підірве здоров”я людей.

Чигирин не має залізничного сполучення. Транспортування продукції і шкідливих  відходів птаховиробництва туристичним маршрутом Чигирин-Медведівка — Мельники — Холодний Яр —  залізнична станція “Кам”янка” - це катастрофа для історичних сіл Чигиринського району. Це знищення проекту створення національного природного парку “Холодний Яр”, за створення якого борються екологи, історики, патріоти-активісти.

За кількістю історичних, археологічних, природних пам”яток легендарному урочищу Холодний Яр немає рівних в Україні. Місця, де починалися південні рубежі Київської Русі, де розгорілися  Хмельниччина, Гайдамаччина, де зі зброєю у руках і прапором “Воля України або смерть!” до останнього подиху билися з ворогом  захисники УНР,  де й досі височіє тисячолітній велет, дуб Максима Залізняка, щороку відвідують сотні тисяч туристів з усіх куточків країни та з-за кордону. Для молоді Холодний Яр — символ сили й незламності українського духу. Символ державності,  волі і свободи.

Спорудження на могилах героїв України курників — не просто помилка. Це нахабний цинізм. Це зневага до історичної пам”яті та національної гідності. Це плюндрування землі, де творилася українська нація, історія і держава.

Закликаємо всіх небайдужих стати на захист стародавнього Чигирина, Суботова, Медведівки, Холодного Яру - історичних святинь українського народу! Не з руйнування, а з відродження благословенної землі борців за волю України треба починати підготовку до історичної дати — сторіччя подій Української революції 1917-1921 років, указ про відзначення якої щойно підписав Президент України", - йдеться в зверненні письменників.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #7 Віра 29.03.2016 21:15
Будемо боротися за Наший історичний край!!! Курятникам тут не місце!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #6 Петрович 13.02.2016 22:20
Цитую УПА:
Задовбав косюк усіх цими курятниками. У порошенка в дворі нехай свої курятники будує.

Цитую О.ЧУПРИНА:
Курникам на Чигиринщині-"НІ"!

Тепер ці, зі своїми курятниками переповзли у Кам'янський район. Вибрали нову тактику. Дванадцять майданчиків по всьому району.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #5 УПА 04.02.2016 01:25
Задовбав косюк усіх цими курятниками. У порошенка в дворі нехай свої курятники будує.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #4 чигиринець 03.02.2016 22:38
сьогодні на сесії чигиринської районної ради пан голова рда клименко володимир андрійович заявив, що стаття у "голосі україни" замовна і він особисто також може замовити у редактора газети подібну статтю за гроші... от голова рда! от молодець! це з газета урядова! а як же корупція?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #3 Kordon 03.02.2016 22:17
Що робиться?
Такого бєспрєдєлу не було ніколи!
Ніхто ніким не керує, летимо в курник....тьфу-прірву.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #2 Козак Мамай 03.02.2016 21:34
3 грудня 2016 року відбулася сесія Чигиринської районної ради. Судячи з настроїв людей, з Чигиринщини знову почнеться Коліївщина! Дістало! Голову РДА на па.ю! Закінчиться все великим повстанням, а потім будуть казати-і чого ж людям не вистачало? Дістали всі-і олігархи і губернатори і голови РДА! Будемо битися до останнього!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 О.ЧУПРИНА 03.02.2016 19:38
Курникам на Чигиринщині-"НІ"!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100