Своєрідне «шефство» над прифронтовим містом Авдіївкою взяла Золотоноша. Її міський голова Віталій Войцехівський нещодавно повернувся з Авдіївки, де обмінювався з місцевим керівництвом досвідом комунального господарства та дізнавався, чим черкаський райцентр може допомогти донеччанам.

У розпал бойових дій Золотоноша прихищала багатьох тимчасових переселенців з Авдіївки; дехто з них так і залишився жити у Златокраї. Враховуючи партнерство, яке стало налагоджуватися, у військово-цивільній адміністрації Авдіївки вирішили запросити Віталія Войцехівського відвідати донбаське місто.

– Авдіївці хотіли, щоб ми подивилися на ситуацію в місті «свіжим оком» й, може, щось порадили, – розповідає Віталій Олександрович. – Відбулася поїздка по місту. Щиро кажучи, багато позитивних емоцій ми не отримали – місто довгий час перебувало під обстрілами, і багато будинків розбито. Навколишні поля заміновано. В Авдіївці під час інтенсивних обстрілів із 36 тисяч населення залишалося від сили 4-5 тисяч. Але, на щастя, місто потроху відроджується. Зараз там живе вже приблизно 15 тисяч осіб. Працює одна школа й один садочок.

Побували золотонісці й на коксохімічному комбінаті – бюджетоутворювальному і мало не єдиному значному підприємстві Авдіївки. Комбінат теж дуже сильно постраждав від обстрілів, там гинули люди. Ще однією проблемою підприємства є несприятлива кон’юнктура на ринку коксу – його намагається підім’яти під себе Китай.

– Ми передали авдіївцям подарунки від золотонісців, мали зустрічі і у тамтешній міській раді (яка через війну так і залишилася не переобраною з 2010 року), і у військово-державній адміністрації. Обмінялися досвідом із місцевими фахівцями. З огляду на те, що за період бойових дій в Авдіївці повиростало чимало самосіяних дерев, ми порадили придбати подрібнювач для гілок. Це могло б допомогти забезпечити роботою твердопаливний котел і таким чином досягти значної економії палива.

Вирішено, що Золотоноша прийме делегацію фахівців комунального господарства з Авдіївки, щоб продемонструвати свої надбання за останні роки. В мережі магазинів «Україна», яка діє в Авдіївці, вирішено створити окремий відділ товарів із Черкащини. Зокрема, золотонісці можть постачати туди борошно, м’ясні вироби й ковбаси, масло, овочеві та рибні консерви. «Наша мета – показати жителям Сходу, що українське – це якісне і передове», – наголосив мер Золотоноші.

А влітку до нашого краю мають приїхати авдіївські діти з батьками.

– На Черкащині є що показати. Я маю на увазі і Чигирин, і Канів. Адже не секрет, що зараз від відповіді на запитання, на чиєму вони боці, багато жителів Донбасу ухиляються – «аби війни не було». А треба, щоб вони чітко розуміли, що Україна – їхня Батьківщина, і вона найкраща! – впевнений Віталій Войцехівський.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #3 Семен 22.02.2016 11:51
Цитую правда:
але ж відкритість, щирість, доброта роблять чудеса...

ТОлько не с донецкими. Они еще в спину плюнут. Пусть сами отстраивают Золотоноше не куда деньги деть? Мало своих забот?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 правда 21.02.2016 19:29
Давно пора взяти під опіку міста і села Донбасу, котрі зазнали руйнувань під час війни. Не тільки проголошувати, що Україна єдина і цілісна, а робити конкретні справи у цьому напрямі. Аби над кожним східним містечком взяли шефство громади з центральної, північної, західної України, тамтешні люди відчули, що вони не покинуті, що їм співчувають і допомагають чим можуть. Нехай вони у чомусь помилялися, не вірили нам, але ж відкритість, щирість, доброта роблять чудеса...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #1 О.Б.КУРЕНИЙ 20.02.2016 21:47
Во оно как! Кокс и химию авдеевцы поставлять будут. Значит скоро и в Золотоноше можно будет дорожку заказать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100