Конфлікт стосовно забудови на бул. Шевченка, 352 виявився далеко не таким уже й однозначним. Зовсім інший бік справи відкрили точка зору мешканців будинку та коментарі фахівців, що відповідають за питання будівництва в обласному центрі. За інформацією, наданою прес-службою забудовника, усі дозволи та погодження на будівництво у нього є.

- Ми уже думали й підписи збирати, аби тут прибрали будівельний паркан, що огороджував шматок території, та хоча би парковку розширили, наприклад. Адже багатьом із нас доводиться винаймати гаражі у приватному секторі поряд, - говорить Оксана, мати 2 дітлахів, мешканка будинку на бул. Шевченка, 352. - Поки ми думали, забудовник почав «ворушитися» і обіцяє нам уже за 5 місяців замість паркану добудувати закритий паркінг – так, що місця усім вистачить.

До розмови приєднується бабуся Наталя, що днями ледь не стала героїнею телесюжету:

- Днями у нас тут був мітинг – якраз проти цього будівництва. Прийшли люди, чомусь ті, що живуть поряд із нашим будинком, кричали, що не хочуть добудови, що тут і так нема місця…Та ж паркан стояв тут роками, і нарешті його приберуть і щось корисне зроблять на цьому місці. Чула, як на камеру молода жінка розказувала, що тут мають рости дерева та гуляти діти. То зробіть це уже зараз! А то у нас так завжди: нікому нічого не треба, а тут раптом хтось хоче зробити щось корисне – значить миттю треба кинутись і встромлять йому палиці у колеса!..

- То від заздрощів все, - переконана сусідка баби Наталі, Інна Іванівна, що працює вчителькою. – Всі знають, що частину землі, на якій будуватимуть і яка раніше ніяк не використовувалася, захопили жителі одного з приватних будинків, які тепер тут усе і «колотять», збурюють людей. Тепер, коли за парканом почнуть будівництво і їх самозахват загальної землі викриють, а землю заберуть – вони стали поводити себе, як склочники – і найгірше, що страждають від того абсолютно невинні люди.

Чи є хоч якісь підстави перешкоджати будівництву по вул. Шевченка, 352? Фахівці переконані, що будівництво ведеться законно, а всі протести не мають під собою жодних підстав, крім фінансового заохочення учасників таких акцій. Кажуть, це прикро, бо зводить нанівець і об’єктивність громадської думки та волі, і може, зрештою, позбавити соціально відповідальні компанії бажання хоч щось робити для людей поза рамками будівництва свого об’єкту.

- Жодних підстав не надавати забудовнику містобудівних умов не було. Я підготував містобудівні умови, які затвердив і видав забудовнику виконком. Наступним кроком забудовник мав розробити проект будівництва, - констатує головний архітектор міста Віталій Чернуха.

- Закон визначає лише дві основні причини для відмови у видачі забудовнику містобудівних умов, - пояснює директор департаменту архітектури й містобудування Черкаської міської ради Артур Савін. – Це або відсутність права землекористування, або невідповідність будівництва генеральному плану забудови міста або зонінг-плану. Забудовник має угоду оренди цієї земельної ділянки, відтак йому як землекористувачу було надано містобудівні умови і обмеження, відповідно до генерального плану (яким передбачена житлова забудова). Містобудівними умовами забудовника зобов’язано до дотримання всіх норм і вимог чинного законодавства при проектуванні і будівництві. Невмотивована відмова могла би бути визнана в суді протиправною – з подальшою компенсацією судових витрат з міського бюджету.

- Законність забудови саме на цій земельній ділянці підтверджено угодою на її оренду, отриманою ТОВ «Черкасизалізобетонбуд», а законність самого будівництва – декларацією про його початок, отриманою нашим підприємством як генеральним підрядником від Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області, - зазначає директор ПП «Будтрансекспорт» Олег Гулак. – Декларацію зареєстровано 16 лютого цього року - згідно неї, ми маємо усі права на будівництво. За його законністю і дотриманням нами всіх норм і правил стежитиме та ж Державна архітектурно-будівельна інспекція, тому люди можуть не хвилюватися. Хоча я переконаний, що мешканці будинку по вул. Шевченка, 352 у нашій порядності також не сумніваються, а щодо дій тих, хто підбурював людей на протести, на повалення будівельного паркану, то за цим фактом уже складено заяву до обласної прокуратури. Як люди, зацікавлені у дотриманні законності, ми не будемо терпіти незаконності і від інших, що перешкоджатимуть нам сумлінно робити нашу справу.

реклама

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100