реклама
Sucurity Police

реклама

Сьогодні у селі Носачів Смілянського району відбулося підписання угоди про надання грантових коштів на фінансування робіт по благоустрою ФАПу. Це спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». Угода підписана між грантодавцями та представником сільської громади – головою місцевої громадської організації «Затишок» Варварою Осаулою.

Тепер десь близько за місяць можна очікувати на ремонт сільського фельдшерсько-акушерського пункту. Цьому ще передуватимуть тендери, визначення підрядника робіт, закупівля матеріалів.

Всього вартість облаштування ФАПу складає 348 тисяч 241 гривень, де сума від ЄС/ПРООН складе 261 тисячу 281 гривню.

За словами сільського голови Віктора Кравченка, у ФАПі планують утеплити фасад, замінити систему опалення, встановити твердопаливний піролізний котел, замінити вікна та двері, прокласти пластикові труби, оновивши таким чином теплоносій у приміщенні. З власної ініціативи громада вже зробила новий дах на будівлі та посилила фундамент.

На сьогодні в селі у рамках проекту по енергоефективності завдяки допомозі ЄС/ПРООН вже проведено благоустрій школи: в головному навчальному корпусі проведена заміна старих вікон на сучасні та встановлено новий котел.

– ККД від старого котла становив 60%, а від нового становить 90%. Цієї зими в школі було від 19 до 24 градусів тепла. Діти мають можливість навіть брати змінне взуття. І економія солідна. Закупили були на 50 тисяч дров, то ще й залишилося. Й ціни на газ нас не хвилюють, – каже сільський голова.

Старий і новий котли

Старий і новий котли

Координатор проекту на Черкащині Людмила Страшна розповідає, що спершу сільські громади ставилися з пересторогою до проектів від ЄС/ПРООН, та після успішної їх реалізації вже самі активно готують заявки на нові проекти.

Так, сільський голова Носачева Віктор Кравченко каже, що в планах у нього є і створення стоматологічного кабінету в сільському ФАПі, і ремонт садочку тощо. Вже готова і документація і зараз він лише чекає, коли запрацює новий етап вказаного проекту.

ФАП, що потребує ремонту

ФАП, що потребує ремонту

За словами координатора з реалізаціїї Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» від ОДА Вікторії Вдовиченко, проект діє в області з 2009 року і пройшов вже декілька фаз, у рамках якої ті чи інші села Черкащини мали змогу покращити свій благоустрій, в залежності від потреб. Гроші на реалізацію проектів розподілялися між грантодавцями, бюджетами різних рівнів, спонсорами. Вклад громад мав становити лише 5%.

Учасниками третьої фази Проекту стали 11 районів області (Маньківський, Звенигородський, Лисянський, Шполянський, Катеринопільський, Камянський, Драбівський, Смілянський, Чигиринський, Монастирищенський, Канівський), які були відібрані на конкурсній основі, та які охопили 36 сільських громад.

На сьогодні відомо, що сума, яка орієнтовно буде виділена для Черкаської області від ЄС/ПРООН в рамках третьої фази Проекту складає 0,5 млн. дол. США.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100