реклама

реклама

В обласній державній адміністрації днями обговорювали основні проблеми у сфері охорони водних ресурсів області та намагалися окреслити шляхи їх вирішення. Прикметно, що попри  певні негаразди, що існують в галузі, минулого року для покращення стану водних ресурсів було залучено більше 60 млн. грн.

За круглим столом зібралися представники усіх основних управлінь та відомств, причетних до охорони водних ресурсів. Першими виступили фахівці Черкаського регіонального управління водних ресурсів. Начальник Управління Олександр Бовсуновський  у вступному слові розповів про гідротехнічні споруди та їх значення для області. Адже без розуміння цієї теми неможливо означити суть питання.

– Значення гідротехнічних споруд для Черкащини важко переоцінити. Основна водна артерія  – Дніпро не може повністю  забезпечити область водою, тому свого часу постало питання побудови штучних резервуарів води. Однак поряд з тим існує ряд проблем. Одна із найгостріших – переформування берегів, – зазначив Олександр Бовсуновський. Він також зауважив, що проблема вирішується через берегоукріплювальні роботи, де використовуються  різні типи берегоукріплень. Щоправда процес цей недешевий, однак необхідний.

Щодо основних забруднювачів водних ресурсів, то під забрудненням водних ресурсів розуміють будь-які зміни фізичних, хімічних і біологічних властивостей води у водоймищах у зв'язку із скиданням у них рідких, твердих і газоподібних речовин, які заподіюють або можуть створити незручності та роблять воду таких водоймищ небезпечною для використання і завдають шкоди екосистемі, здоров'ю та безпеці населення.

– Основними джерелами забруднення і засмічення водоймищ є забруднені стічні води промислових і комунальних підприємств, крупних тваринницьких комплексів. У межах великих міст необхідно враховувати забруднення ще й дощовими та талими водами, які стікають з території міста по водотоках. Актуальним залишається питання із зливовою каналізацією по м. Черкаси, яка знаходиться на балансі КП “ЧЕЛУАШ“, – розповіла начальник відділу комплексного використання водних ресурсів Вікторія Іванюк. І додала, що порівняно з 2014 роком обсяг забруднених вод збільшився в 1,23  рази. Можливо тому, що багато підприємств не мали дозволів на водокористування, відтак були зараховані до забруднювачів.

– За якістю води стежить лабораторія моніторингу вод та грунтів. Вона виконує вимірювання у сфері поширення державного метрологічного нагляду. Згідно з Програмою Державного моніторингу довкілля нашою  лабораторією  щомісяця здійснюється контроль якості поверхневих вод Кременчуцького водосховища по 29 показниках. Середньорічні результати вимірювань за 2015 рік значних змін якості води не виявили, – додала до виступу колеги  завідувач лабораторії моніторингу  вод та грунтів Тетяна Петренко.

По тому виступили ще сім фахівців із зазначеної проблематики. Серед найважливішого прозвучала інформація про те, що більшість міст Черкащини використовують воду поверхневих водойм, на жаль, не найкращої якості.

– Серед причин погіршення води можна виокремити скидання недостатньо очищених вод  з каналізаційних споруд та окремих об’єктів, потрапляння  у поверхневі води дощових зливових вод, неконтрольована забудова, порушення механізму обробітку сільгоспугідь пестицидами, – підкреслила начальник відділу організації держсанепідемнагляду Головного управління Держсанепідемслужби у Черкаській області Наталія Видра.

Начальник Управління екології та природних ресурсів ОДА Олена Звягінцева підсумувала обговорення. Зокрема зазначила, що попри всі проблеми, які існують в галузі, минулого року для покращення стану водних ресурсів було залучено більше 60 млн. грн.

– На сьогодні теж проводяться реконструкції очисних споруд, каналізаційних мереж тощо. Діємо згідно зі стратегією регіонального розвитку Черкаської області на період до 2020 року, – прокоментувала Олена Звягінцева.

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Вангую!! 27.05.2016 20:36
В XYZ-йовому!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Абрек 27.05.2016 11:54
:-* З пустого в порожнє..... А працювати коли почнете?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100