реклама

реклама

Напередодні Дня журналіста Національна спілка журналістів України зібрала представників ЗМІ Черкащини, щоб у колі колег підбити підсумки минулого року, визначити складнощі, які виникають у роботі засобів масової інформації, та відзначити здобутки у медіа-сфері.

– Цьогорічне професійне свято журналісти України зустрічають із тривогою – для нас сьогодні дуже багато викликів, – зазначив перший секретар НСЖУ, голова Черкаської обласної організації спілки журналістів Сергій Томіленко. – Серед чинників, які не сприяють розвитку медіа, – не тільки війна, а й проблеми в економіці, згортання ринку реклами, зменшення споживання аудиторією інформації від традиційних медіа. Це все створює загрози зайнятості журналістів і взагалі перспективам нашої професії.

1

Як зазначив Сергій Антонович, із певною тривогою, і водночас – із надією журналісти сприймають дві великі реформи, які проходять у медіа-сфері.

По-перше, в країні не припиняються широкі дебати щодо реорганізації облдержтелерадіокомпаній у регіональні підрозділи (філії) Національної телерадіокомпанії з наступним переходом до суспільного мовлення. Журналістів турбує майбутнє ОДТРК, можливе скорочення кількості робочих місць, зміна концепції мовлення тощо.

По-друге, відбувається роздержавлення друкованих засобів масової інформації, в тому числі комунальних. Частина редакцій газет беруть участь у цьогорічному «пілотному» реформуванні, на інші чекає роздержавлення в наступні два роки. Серед проблем цього процесу – перешкоди, які деякі місцеві ради чинять виданням, котрі хотіли б звільнитися від їхньої опіки вже цьогоріч.

– Ми розраховуємо на те, що завтра сесія Черкаської обласної ради підтримає бажання трудового колективу газети «Черкаський край» і дасть згоду на реформування цього видання, відповідно до закону, в першій черзі видань, – зазначив Сергій Томіленко. – Тож ще один колектив отримає право на самореалізацію. На жаль, прийняття цього рішення затяглося – ми чекали його ще у квітні.

Сергій Антонович висловив переконання, що українська влада, проводячи власну інформаційну політику, утримається від втручання в роботу журналістів, а самі працівники ЗМІ й далі добросовісно виконуватимуть свій обов’язок з об’єктивного інформування читача, не піддаючись спокусі щось замовчувати з огляду на політичні чи навіть патріотичні міркування.

Пан Томіленко вручив нагороди обласної організації НСЖУ. Відзнаки за перемогу в цьогорічному конкурсі журналістської майстерності отримали відомий черкаський правозахисник, волонтер і журналіст Валерій Макеєв (за книгу «100 днів у полоні») і журналіст Сергій Могилко (за книгу «Цитати Сходу»).

Первинні організації НСЖУ отримали в подарунок яскраве ілюстроване видання «Війна очима ТСН». Придбання цієї книги та проведення заходу стали можливими завдяки підтримці черкаського підприємця, співзасновника Корпорації «Дніпро» Олексія Душейка.

– Я переконаний, що будь-хто, маючи можливість підтримати діяльність журналістів, повинен це робити, – наголосив Олексій Петрович. – Ми, підприємці, в цьому зацікавлені хоча б тим, що ми – члени суспільства, а отже зацікавлені мати чесну й ефективну владу. Яка б чудова влада не встановилася в країні, без громадянського, зокрема, журналістського контролю вона починає псуватися. Демократичні країни тримаються на тому, що суспільство контролює владу.

Майстер-клас на тему «Документальне фото: у фокусі людина» для черкаських колег провів, демонструючи власні фоторепортажі з Майдану, з війни на Донбасі, з місць масових заворушень у США та з народних свят Буковини, відомий український фотожурналіст Олексій Фурман.

Захід відбувся у приміщенні ГО «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій».

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-2 #1 без іронії 02.06.2016 16:28
Захід, який справляє досить позитивне враження. Людей потрібно хвалити й дякувати за все хороше, що вони для нас роблять.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100