реклама

реклама

Черкаський державний технологічний університет входить до числа найактивніших учасників Проекту ООН і Європейського Союзу «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». В ЧДТУ пишаються, що навіть таку, здавалося б, «суху» річ як тренінг, тут примудрилися зробити цікавим і захопливим заходом.

– У Проекті ООН/ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» є університетський компонент. Він у нас – один із найбільш активних. Складається цей компонент із мережі навчальних закладів, які допомагають популяризувати ідею сталого розвитку і забезпечують наукове, освітнє підґрунтя для реалізації цього проекту, – розповідає координатор проекту ООН/ЄС на Черкащині Ганна Бабкова.

Сталий розвиток – сьогодні одне із основних понять, якими оперує Організація Об’єднаних Націй. У розумінні ООН це – поєднання трьох компонентів: забезпечення соціального, економічного розвитку при збереженні екології.

Черкаський державний технологічний університет був одним із перших вишів, що вступив до Національної освітньої мережі навчальних закладів-партнерів Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». На сьогодні у мережі вже більше тридцяти учасників. Але ЧДТУ, як і раніше – серед найбільш активних.

– Що ми робимо? В останні півроку найпопулярніші наші заходи – це дебати зі сталого розвитку, конкурс студентських наукових робіт і літня школа, – розповіла координатор ресурсного центру зі сталого розвитку ЧДТУ Юлія Ткаченко. – Ну і, звісно, тренінги.

Першим етапом цьогорічних всеукраїнських дебатних турнірів зі сталого розвитку є обласний. Участь у дебатах взяли старшокласники шкіл Черкащини, а також міста Світловодськ Кіровоградської області. Найбільше учасників було зі Смілянського та Черкаського районів.

– У нас було аж 58 команд, по три учасники в кожній, – розповідає Юлія Ткаченко. – Технологія турніру така: ми відстоюємо тезу ствердження або тезу заперечення, обговорюючи ту чи ту тему, пов’язану зі сталим розвитком. Фінал турніру був феєричним! Такий інтелект, такий креативний потенціал, який мають наші діти, це – щось неймовірне!

Від слів – до справ. Щоб втілити ідеї сталого розвитку в життя, в ЧДТУ, як і в інших закладах мережі, стає доброю традицією проводити тижні сталого розвитку. Цьогоріч в рамках цього тижня було проведено акцію з висадки дерев на території навчального закладу. Кожне висаджене дерево символізує ту чи ту ціль сталого розвитку, наприклад, здоровий спосіб життя.

– Ми провели на цьому місці флеш-моб із залученням місцевих жителів. Робили зарядку! – розповідає пані Юлія.

А 1 червня, в День захисту дітей, активісти ЧДТУ провели «реаліті-тренінг».

– У 7 ранку ми завезли 32 учасників тренінгу в «незнайому місцевість» (це було село Будки Смілянського району) й дали завдання... Завдання було таке: власними руками реконструювати дитячий садочок! До 16 години хлопці та дівчата мали відновити дитячі майданчики, створити елементи ландшафтного дизайну і організувати для дітей свято, – згадує Юлія Ткаченко.

Зрозуміло, що акції передувала певна підготовка: залучення спонсорів, які завезли на місце акції деякі будівельні матеріали, звукову апаратуру і костюми для свята. Але будівельні інструменти та решту будматеріалів студенти мали шукати на місці, залучаючи місцевих жителів.

– Для учасників тренінгу це був колосальний досвід: вони зрозуміли, що за мінімальних ресурсів можуть щось зробити! І буквально за кілька годин звичайний сільський дитячий садочок став сучасним, який зовсім не поступається будь-якому черкаському! – наголосила пані Юлія.

За її словами, головна мета стояла в тому, щоб студенти навчилися правильно організовувати роботу, виконуючи поставлені завдання: обрати проектних менеджерів, розподіліти завдання, визначити кількість необхідних ресурсів, залучати допомогу інших людей тощо.

Логічним завершенням роботи в першому півріччі стала літня школа, яка пройшла на базі відпочинку «Рось». Два дні відбувалися тренінги, підбиття підсумків роботи, обмін думками.

– Тільки спільними зусиллями ми можемо зробити життя кращим. Нема чого покладатися на когось, кожен має робити свій внесок у цю справу! – наголосила Юлія Ткаченко.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100