Агенцію регіонального розвитку, головним завданням якої стане підготовка документації для отримання інвестиційних коштів (грантів, кредитів, бюджетних асигнувань, грошей бізнесу тощо), створюють на Черкащині. Про це ішлося під час сьогоднішнього круглого столу в ГО «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій».

Нове утворення має об’єднати владу (державну та місцеве самоврядування), науку і бізнес, а також громадські організації. Кабінет Міністрів схвалив типове положення про обласні агенції, обласна рада проголосувала про утворення такої установи на Черкащині, а близько ста представників бізнесу і наукові установи на вчорашніх зборах вирішили зробити свій внесок в утворення Агенції. Сьогоднішній круглий стіл був покликаний завершити процес – долучити до нього громадські організації, які вже мають досвід створення проектів під інвестиційні кошти. Захід завершився підписанням низкою громадських організацій меморандуму про співпрацю.

Нову установу створюють відповідно до вимог до подібних закладів Європейського Союзу (відкритість фінансування, аудит тощо). Структура агенції буде така, що на її діяльність не матимуть впливу політичні зміни в державі.

– Обсяг фінансування проектів регіонального розвитку – мільярди євро, – розповів під час круглого столу координатор міжнародних проектів Центру реформ та місцевого розвитку України Андрій Гінкул. – Тому очевидно, що структура виділення коштів під них має бути чіткою, зрозумілою і стабільною. Адже щоб залучити мільярди, потрібні документи, створені навченими, компетентними людьми. Часто їх необхідно писати англійською мовою. Такі документи не пишуться «на вулиці на коліні».

Визначено, що фінансування діяльності установи відбуватиметься на паритетних засадах: третина – бюджетні кошти, третина – кошти бізнесу, ще третина – внесок громадських організацій. Як зазначила координатор Проекту ЄС та представництва ООН в Черкаській області Ганна Бабкова, після завершення програми, яку вона представляє, її ресурсний потенціал також перейде Агенції регіонального розвитку. Керівництво Агенції обиратимуть на конкурсних засадах.

Як наголосив заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань, влада на перших порах надасть допомогу новостворюваній Агенції, а далі лише створюватиме умови для її нормальної роботи. Запрацювати нова структура має з 2017 року.

За словами почесного голови правління ГО «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» Олександра Турченяка, Європейський банк реконструкції та розвитку не може витратити на фінансування проектів регіонального розвитку дуже значні об’єми коштів лише через відсутність документів або їх неналежну підготовку. Так само – й інші, менш великі структури. Тому-то й виникла потреба у створення таких Агенцій в усіх регіонах України.

Втім, як зазначив Андрій Гінкул, у плані роботи з потенційними інвесторами Черкащина – одна з найбільш просунутих областей. Крім того, Черкаси мають вигідне географічне розташування – недалеко від Києва, на Дніпрі; область має розвинуте сільське господарство. Тож, на переконання Андрія Георгійовича, регіональний розвиток Черкащини має неабиякі перспективи.

 

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+6 #2 Абрек 08.07.2016 16:19
Ще одна "прокладка" для дерибану грошей...... :eek:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 007 08.07.2016 15:07
В нас на сьогоднішній день як не громадська організація, так обєднання, агенція, спілка, комітет та інший непотріб. Робити хтось колись буде, чи лише бульки напускати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100