реклама
Sucurity Police

реклама

Об’єднання територіальних громад – безумовно позитивний досвід. У цьому переконані керівники трьох об’єднаних тергромад Черкащини – Білозірської, Мокрокалигірської та Єрківської. Відповідні заяви для журналістів вони зробили під час прес-конференції 12 липня, що пройшла в Черкаській облдержадміністрації за участі Асоціації міст України.

За словами заступника голови ОДА Ярослава Березаня, об’єднання територіальних громад в Україні стало незворотним. Зараз не йдеться про те, об’єднувати громади чи ні. Мова про те, які громади, як і коли об’єднуватимуться.

Голова Білозірської об’єднаної територіальної громади Черкаського району Володимир Міцук переконаний, що об’єднувати громади потрібно було не завтра і навіть не сьогодні – це мало бути зроблене «ще вчора».

– Утім, коли мене запрошують виступати в районах, я кажу: зараз вам легше об’єднуватися, у вас для цього все є, головне – є фахівці, є наш досвід, – наголосив Володимир Павлович. – Коли об’єднані громади створювали ми, то телефонували один одному, вирішували, як це правильно зробити. Закон ішов за нами. Тепер же необхідні закони прийнято! Об’єднуйтеся, не очікуйте того часу (як це було в Польщі), коли проснетеся – а всі рішення прийнято за вас. Звертаюся до сільських голів – не бійтеся не стати головами об’єднаних громад, а бути старостами «без повноважень». Повноваження є, і не малі! Наприклад, до нас у Білозір’я жителі селища Ірдинь щодня не їздять: там є свій адміністратор, який розв’язує майже всі питання жителів.

За словами пана Міцука, громада наразі освоює державну субвенцію – 7 млн 300 тис грн. Важливо, що сільська рада може сама розпоряджатися цими коштами, без дозволу згори. Крім того, білозірці виграли конкурс на створення опорної школи, яка дозволяє модернізувати матеріальну базу навчального закладу. Наразі у громаді діє дві школи – 11-річна і її філія, 9-річна.

– Найболючіше наше питання – дороги. Я прошу допомогти нашій громаді відремонтувати дорогу державного значення, яка об’єднує населені пункти нашої громади. Це дуже важливо і для пересування учнів-старшокласників, лікарів, і для інших селян, – наголосив Володимир Міцук. – Ще одне важливе питання – дозволити сільським громадам розпоряджатися своєю землею поза межами населених пунктів.

Позицію пана Міцука поділяє голова Мокрокалигірської об’єднаної територіальної громади Катеринопільського району Вікторія Пипа.

– Об’єднуватися варто. За підсумками першого півріччя ми виконали бюджет на 140 відсотків, – ділиться Вікторія Вікторівна. – Освоюємо державну субвенцію. Спільно з обласним бюджетом придбаваємо шкільний автобус.

Серед першочергових проблем – знов-таки відсутність можливості розпоряджатися землями за межами населених пунктів. Також у Мокрій Калигірці сподіваються на підтримку обласної влади у створенні при сільській бібліотеці інформаційного центру із підключенням до мережі Інтернет (у сільській місцевості таке підключення й досі є не повсюдним).

У Єрківської селищної об’єднаної територіальної громади Катеринопільського району – свої особливості. Але й тут об’єднанням задоволені.

– Воно варте того, – вважає голова громади Леонід Польовий. – Людям це до вподоби. Після об’єднання бюджет громади виріс у рази. За півроку бюджет виконано на 182 відсотки. Правда, на відміну від Білозір’я і Єрків, основа нашого бюджету – це не земля, а податок на доходи фізичних осіб.

Леонід Олексійович подякував державі за надану субвенцію, яка дозволяє побудувати в селі нову дорогу, відремонтувати дах в адмінприміщенні.

– Щоправда, є й нюанси: дорогу потрібно будувати зараз, а не в листопаді-грудні. А субвенцію виплачують рівними долями протягом року, – зазначив Леонід Польовий.

Водночас, Єрківський голова «обома руками за децентралізацію».

– Тим своїм колегам, які зараз стоять на роздоріжжі й не знають, об’єднуватися чи ні, дам однозначну пораду: об’єднуйтесь! – упевнено підсумував Леонід Олексійович.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100