реклама

реклама

Свої обідні перерви директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міськради Олег Стадник присвячує вивченню наказу Міністерства охорони здоров’я, присвяченого наданню допомоги при гикавці.

Про це Олег Михайлович повідомив у «Фейсбуці»

52_main

«В обідню перерву, благо обмежую себе в їжі, вивчаю нову нормативну базу МОЗу України, – написав Олег Стадник. – Зачитався наказом від 13.06.2016 року № 565 Про затвердження та впровадженння медико-технологічних документів із стандартизації медичної допомоги при ГИКАВЦІ. Для всіх, хто просторікує, що реформ немає, і МОЗ не працює – у мене тепер залізний аргумент, бо гикавка хоч раз в житті, та нападала на кожного... Тож МОЗ працює, та ще й як! Коли вже і до гикавки добрався...»

Згаданим Наказом, зокрема, затверджено «Уніфікований клінічний протокол первинної медичної допомоги: гикавка» (15 сторінок), який іде в комплексі з іншим документом під назвою «Гикавка. Клінічна настанова, заснована на доказах» (19 сторінок, 58 посилань на видання іноземними мовами). Документ розробило 7 фахівців, серед яких два доктора медичних наук, три кандидати наук, директор сільської школи і завідувач сільської амбулаторії сімейної медицини.

Передбачено, що «для забезпечення послідовності надання медичної допомоги пацієнтам з гикавкою у кожному закладі охорони здоров’я (ЗОЗ) будуть розроблені та впроваджені локальні протоколи медичної допомоги (ЛПМД)».

Ведення пацієнта з короткочасною (до 48 годин) гикавкою передбачає можливість «спонтанного припинення гикавки». З цією метою рекомендують:

- стимуляцію носоглотки: пиття холодної води малими ковтками, ковтання цукру, дегустація оцту, вживання лимону;

- переривання нормальної дихальної функції: проба Вальсальви, затримка дихання, гіпервентиляція, дихання в паперовий пакет, чхання;

- подразнення діафрагми: підтягування колін до грудей, нахил вперед з метою компресії грудної клітки.

Пацієнту рекомендують повторно звернутися до лікаря у випадку тривалості гикавки понад 48 годин або частих її епізодах. Що робити лікарям в цьому разі – також докладно розписано в документах.

«Якщо вони так ґрунтовно розробляють стандарти лікування не тільки захворювань, а й симптомів, то до справжніх реформ ще далеко», – прокоментував наказ МОЗ директор Другої Черкаської міської поліклініки Олег Роскопін.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-2 #9 Dirty Harry 15.09.2016 14:48
Мяко говоря. В ШОЦІ! :o :o :o
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #8 ГК 15.09.2016 13:03
Цитую Алла:
Цей наказ МОЗУ "Про гикавку", якраз підкреслює рівень медицини в Україні. У нас нема проблем з онкохворими, сердцевими захворюваннями і іншими проблемами від медицини, то ж давайте тепер поговоримо про "ГИКАВКУ"

МОЗ ЗОБОВ"ЯЗАНИЙ готувати такі накази по кожній болячці, а не тільки по гикавці - що він і робить. Стадник як дурносміх хіхікає над окремо взятим наказом про гикавку - то це МОЗа проблеми, чи окремо взятого скомороха?
Проблеми МОЗа значно глобальніші - наприклад, давно пора викорінити ганебну практиктику оформлення за взятки інвалідностей бицюганами, які потім продовжують працювать і тільки на дармовщину смокчуть гроші з держави. Оце - справжні проблеми МОЗ і МВС! Посадили б одного такого липового "інваліда" з червоними круглими щічками - й іншим було б неповадно. А то - реформи реформами, а "гикавка" совкої системи приспособленців залишається :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #7 Алла 15.09.2016 12:06
Цей наказ МОЗУ "Про гикавку", якраз підкреслює рівень медицини в Україні. В лікарню без грошей не потрапляй_ бо тебе ніхто лікувати не буде. Про страхову медицину - мовчать, бо не буде відкатів. А цей наказ від МОЗУ можна прорекламувати старою піснею "Я любила лейтенанта, а потом политрука, а потом все выше, выше и дошла до пастуха". У нас нема проблем з онкохворими, сердцевими захворюваннями і іншими проблемами від медицини, то ж давайте тепер поговоримо про "ГИКАВКУ"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #6 Без стадного інстинкту 15.09.2016 11:17
Цитую лікар:
Дожились - ''лікарів'' насмішила гикавка, завтра почнуть сміятись з метиоризму, енурезу, менструації. Дорослі дядьки, а наче...

І то правда. Мені це теж нагадало поведінку шмаркача, який побачив "голу тьотю" у підручнику з фізіології.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #5 Доктор Про 15.09.2016 11:13
Стадник, ти не сильно смійся, бо нєуйомний сміх якраз і стає іноді причиною гикавки.
Хоча судячи із сміху без причини - тут симптоми зовсім іншого захворювання ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #4 Хома 15.09.2016 10:14
Наканєц поняв про гикавку, бо в методичці "маша і медвідь" було не убєдітельно. Дуже хотілося б ще отримати наукові обоснованія наших дій в построєнії будущего, бо третій раз дивлюся мультик про "трьох паньків" і чуствую, що щось упускаю з свого поля зрєнія.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #3 Корсун 15.09.2016 09:55
Є ще проблема з діареєю))))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 лікар 15.09.2016 03:03
Протокол нормальний, відстав в часі від європейських років на 30-ть. А керувніки медицини замість того, щоб показувати свою недорослість та гигикати без причини, краще б виконували те, що ЗА НИХ зробили інші. Дожились - ''лікарів'' насмішила гикавка, завтра почнуть сміятись з метиоризму, енурезу, менструації. Дорослі дядьки, а наче... Воно конєшно якби ту гикавку та через тендер пропустити, відкатати по повній, оце було б солідно, оце б мали про що два медичних начальника пагаваріть.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #1 Сидоров 14.09.2016 20:39
Чим би дитя не балувалось....Вже всі проблеми вирішені, медицина на олімпійській висоті,зарплата медиків достойна, люди не платять за лікування, залишилось побороти гикавку.Ура, товариші!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100