реклама
Sucurity Police

реклама

«Омолодили» Черкаси двоє науковців – археолог Дмитро Куштан й історик Валерій Ластовський. Вони стали авторами книги «Археологія та рання історія Черкас», яка нещодавно побачила світ.

Реконструкцiя Куштана

Презентація наукової монографії, яка вийшла під егідою Інституту археології НАУ України, відбулася учора в краєзнавчому музеї.

Науковці твердять, що немає жодних підстав вважати, ніби Черкаси виникли в 1280-их роках, як нині офіційно вважається. Цю дату не підтверджують ані писемні джерела, ані археологічний матеріал. Дмитро Куштан і Валерій Ластовський приходять до висновку, що місто було засновано невдовзі після битви під Синіми Водами (1362 р.), коли литовсько-руські війська звільнили від Золотої Орди Південну Київщину та Поділля. Черкаси стали одним із прикордонних фортець, які «прикривали» південні рубежі Подільського князівства, а згодом – Великого князівства Литовського.

«Фактичний матеріал дозволяє на сьогодні висловити обґрунтовану думку, що безпосереднім засновником міста Черкаси треба вважати литовського князя Юрія Коріатовича», – пишуть автори книжки.

Книжка

Дмитро Куштан і Валерій Ластовський категорично заперечують проти традиційного уявлення про те, що Черкаси засновані вихідцями з Кавказу (черкесами). На їхню думку, назва «Черкаси» походить не від якогось із кавказьких або тюркських слів. Вони пропонують кілька варіантів походження назви – від коренів литовської мови, від слов’янського кореню «чер-» («чъртати», тобто сікти, рубати) і литовських суфіксів (-к-, -ас). Але найбільш вірогідним варіантом авторам здається версія походження назви від коренів двох давніх європейських мов – іллірійської («чрха» - чорна ріка) і фракійської («кас» - чистий, прозорий).

Археолог та історик також висвітлюють історію черкаських фортець – замків. На їхню думку, загалом у місті в різні часи було 7 замків. Про перший, воєводою якого був сілезець Бедрих, є згадка від 1392 року. Розташовувався він, як вважають дослідники, на так званій Дзелень-горі – між сучасними вулицею Рокзопною та узвозом Старособорним (колишній спуск Островського, біля Будинку природи). Там само стояли й наступні замки – аж до XVII століття. (До речі, раніше цю саму думку висловлював черкаський краєзнавець Василь Страшевич. Після того, як поляки в 1637 році спалили замок, адміністрація міста перебралася на так зване Троїцьке городище – місце, де нині Пагорб слави.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #7 Ну й загнув 22.09.2016 06:44
Цитую Валерій:
Дата 1322-й рік зявилася тільки у 16-му столітті. А в книзі автори спираються виключно на матеріал, що відповідає епосі появи міста.

Матеріал, що відповідає епосі появи міста. Ну, Валєра, ти й загнув. А ще науковий доктор.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #6 Валерій 17.09.2016 21:12
Дата 1322-й рік зявилася тільки у 16-му столітті. А в книзі автори спираються виключно на матеріал, що відповідає епосі появи міста.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #5 ЧЕ і каси 17.09.2016 20:56
Хлопці, неправильно ви книгу назвали. Треба було назвать: "Гадання на кавовій гущі")
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Черкащанин 17.09.2016 20:43
До того, хто назвав себе досить прикметно "Гей, науковці":
А нічого, що 1322 рік з'явився тільки у літописах 16 століття? А нічого, що автори спираються тільки на автентичний матеріал? Це ж так виходить: цей "Гей, науковці" нічого не читає, мабуть, крім Вікіпедії, а вже вважає себе знатоком)))) Прочитай цю книгу спочатку, а потім вже називай когось дилетантом...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 qshtan 17.09.2016 20:07
Пане Гей! До Вашого відому, існує обгрунтована думка про те, що даний похід Гедеміна - вимесел літописців, так само як його начебто похід на Крим і Північний Кавказ (Канівська легенда). Густинський літопис, де згаданий похід Гедеміна на Канів і Черкаси був складений у 1-й пол. 17 ст., після 300 років після згаданих подій. І цьому, по вашому, варто вірити, тим більше, що решта білорусько-литовських літописів про цей похід скромно замовчують?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Сергій Чайка 17.09.2016 14:36
Книгу прочитав. На презентації був. Обсяг роботи, проведеної авторами книги вражає. Підтримую авторів! Борітеся-поборете!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Гей, науковці 16.09.2016 20:50
Поспішна і необгрунтована заява новоявлених "знатоків" про те, що "місто було засновано невдовзі після битви під Синіми Водами 1362 р." А як же це кореспондується з тим, що ще у 1322 р. Гедемін взяв Київ, Канів, Черкаси та інші міста? Мова йде про Черкаси як уже існуюче і укріплене місто.
Взагалі міська влада на 26-му році незалежності повинна серйозно зайнятися історією міста, а не віддавати це на відкуп вискочкам-дилетантам з науковими ступенями.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100