реклама

реклама

Гучний скандал розгорівся в Черкасах довкола закупівлі послуг з постачання продуктів харчування для шкіл та дитсадків обласного центру. Голова бюджетної комісії міськради, бютівець Юрій Тренкін, відразу після розкриття цінових пропозицій учасників торгів заявив, що підприємство-переможець намагається вкрасти з бюджету, близько 100 мільйонів гривень. Потім з’явилося питання про якість продуктів і корупцію при проведенні самого тендеру. Неприємного душку цій історії додає той факт, що переможцю цього тендеру з невеликим відривом поступилися відразу дві фірми, близькі до Юрія Тренкіна.

Хто є хто

Тендер на закупівлю послуг з постачання продуктів харчування не задався від самого початку. Як і більшість цьогорічних тендерів чиновники міськвиконкому оголосили його поспіхом — усього за три дні до запровадження електронної системи закупівель «Прозоро». Умови самого тендеру також виявилися не бездоганними, м’яко кажучи. На розгляд комісії учасники мали надати пропозиції по 133 найменуваннях продуктів харчування для школярів, вихованців дитсадків та навіть утриманців зоопарку. Та головне, що термін надання послуги становить три роки, а його вартість — 206 мільйонів гривень.

Заявки на участь у тендері загалом подали 11 підприємств. З них до фінішу дійшли пропозиції лише шістьох. відразу дві з них —ов’язані з особою 35-річного голови комісії з питань економічного розвитку, інвестиційної політики, дерегуляції, бюджету, фінансів, тарифів та регуляторної політики міської ради Юрія Тренкіна. Це, зокрема, ФОП Щербина (донедавна Євген Щербина був депутатським помічником Юрія Тренкіна), а також ТОВ «Хлібний дм Україна». Останнє підприємство належить близьким рідним Юрія Тренкіна й з грудня 2015 року бере активну участь у багатьох бюджетних тендерах. Причому, будь-яких, чи то прибирання сміття, чи то постачання продуктів харчування. Так, наприклад, влітку цього року ТОВ «Хлібний дім Україна» брало участь у тендері на суму понад 7 мільйонів гривень на прибирання та обслуговування прибудинкових територій КП «Соснівська СУБ». І хоч 7-мільйонний тендер тоді не дістався ТОВ «Хлібний дім Україна» Юрій Тренкін, в накладі, схоже, не залишився, адже переможець торгів — ТОВ «Промбуд Індустрія» зареєстроване за адресою депутатської приймальні того ж таки Юрія Тренкіна.

21 вересня комісія з конкурсних торгів департаменту економіки Черкаського міськвиконкому розглянула цінові пропозиції учасників тендеру на постачання продуктів харчування для черкаських дітей. Найменша ціна виявилася у ТОВ «Каштан плюс», яке останні 16 років постачає продукти харчування не лише в школи й дитсадки обласного центру, а й у заклади охорони здоров’я. Дещо вищими проте не на багато виявилися пропозиції вже згаданих ФОП «Щербина» та ТОВ «Хлібний дім Україна».

«Комуністичні ціни»

Практично відразу після розкриття цінових пропозицій Юрій Тренкін, як голова бюджетної комісії міськради заявив про те, що ТОВ «Каштан плюс» на харчуванні дітей намагається вкрасти з бюджету близько 100 мільйонів гривень. Невдовзі після такої заяви, за пропозицією міського голови, міськрада створила тимчасову контрольну комісію з питань перевірки якості надання послуг з харчування дітей у навчальних закладах та дошкільних закладах. Крім того вона має перевірити закупівельні ціни та якість продуктів харчування черкаських школярів і дошкільнят. До складу комісії ввійшли 10 депутатів з різних фракцій, а очолив її все той же Юрій Тренкін. Щоправда, відтоді він говорить про спробу вкрасти вже не 100 мільйонів гривень, а 5,7 мільйона.

— Спочатку депутатів міськради схвилювала якість харчування дітей у садочках у зв’язку із комуністичними цінами, які запропонував переможець торгів ТОВ «Каштан плюс». Проаналізувавши ціни, виявилося, що сумарні втрати бюджету за пропозицією ТОВ «Каштан плюс» становлять понад на 5,7мільйона гривень. Це відбувається завдяки тому, що ціна на продукцію, якої купується більше — вища, а яку майже не купують — нижча. Таким чином, маючи інформацію про кількість закупок, «Каштан плюс» отримує неконкурентну перевагу та наносить значну шкоду міському бюджету. Саме цим пояснюється філе риби по 10 грн. конина по 1 гривні за кілограм та натуральні екзотичні соки по 3 грн. за літр, — заявив Юрій Тренкін на розширеному засіданні комісії, на яке були запрошені керівники всіх дошкільних навчальних закладів Черкас.

Фактично таким чином депутат звинуватив керівництво ТОВ «Каштан плюс» в тому, що воно добре знає потреби дитячих садків, яким постачає продукти харчування останні 16 років.

— Нерозумно звинувачувати нас у тому, що ми знаємо потреби шкіл і садиків, — говорить Галина Олексенко, директор ТОВ «Каштан плюс». Звісно ми знаємо, які продукти дитсадки замовляють частіше, які рідше. Або взагалі не купуються, є і такі. Те саме і по школах. Звісно, виходячи з цього ми й формували нашу цінову пропозицію на тендер. Але ж це не наша забаганка подавати на конкурс 133 позиції. Так вирішив замовник. Ми ж лише подаємо свої пропозиції, й зробили це, виходячи із свого досвіду. Так, по деяких позиціях наші ціни дешевші за ринкові. Але ж я знаю, що ці продукти або не замовляють взагалі, або замовляють мінімально, тож я фактично нічого не втрачаю У будь якому випадку за свої ціни я відповідаю, як відповідаю і за якість продуктів. Щодо якості, то до сьогодні до нас претензій як таких не було.

Про те, що не всі 133 найменування продуктів замовляються дитсадками й школами, схоже, добре знав і сам Юрій Тренкін. Наприклад, кіло «конини на кості», за яку ТОВ дорікали «Каштан плюс», ФОП Щербина запропонував по 1,05 гривні., ТОВ «Хлібний дім Україна» — 1,1 гривні.

Харчова мафія

Щодо якості продуктів, що постачаються ТОВ «Каштан плюс» до сьогодні дійсно не було претензій з боку дитсадків і шкіл. Це мало не хором заявили директори дошкільних навчальних закладів, які були присутні на розширеному засіданні тимчасової контрольної комісії. Підтвердила це і директор департаменту освіти та гуманітарної політики міськвиконкому Марина Бакланова. Втім, цей факт не засмутив Юрія Тренкіна. І департамент світи, і директорів дитсадків разом із ТОВ «Каштан плюс» він на завиє «харчовою мафією» й надалі намагається впливати на тендерний комітет.

— Спочатку, на попередніх зборах комісії, було прийнято рішення відмінити торги. Але порадившись, дослідивши всі переваги, дійшли до висновку, якщо підприємство роками постачало товари по завищених цінах, то є сенс, щоб воно принесло місту і користь, поділилось заробленим, — заявив він на засіданні комісії й фактично запропонував знищити конкуруючу фірму економічно. — Ми здійснимо закупку товарів, що мають тривалий термін зберігання, запропоновані місту по комуністичних цінах в обсязі річної потреби… Для цього комісія вбачає можливість орендувати морозильну камеру або укласти договір з підприємством, що зможе це робити.

Крім того депутат анонсував майбутню істотну зміну умов договору з ТОВ «Каштан плюс». «Після підписання угоди депутати проголосують — вже є таке бачення — за зменшення фінансування існуючої угоди та перерозподілять кошти на користь нової», — заявив Юрій Тренкін.

При цьому депутата навіть не бентежить те, що всі його дії зовні видаються за банальну конкурентна боротьбу. Він не бачить ніякої крамоли в тому, що в цьому тендері брали участь відразу дві близькі до нього фірми.

— Я не є працівником ХДУ (ТОВ «Хлібний дім Україна», — Авт.), не є власником пакету акцій або інших правоустановчих документів, але мої родичі є засновниками даного підприємства. Тому я дане підприємство знімаю з тендеру. Все! Воно не буде брати участь у цьому тендері, — заявив Юрій Тренкін й додав, що також знімає з тендеру пропозицію ФОП Щербина, «щоб не було конфлікту інтересів». При цьому, на наше запитання як таке можливо, коли тендерний комітет вже акцептував пропозицію переможця, він повідомив, що «тендер не завершений і якщо комісія надасть негативний відгук ТОВ «Каштан плюс», то договір не буде підписаний. Зважаючи на це, неважко припустити, що вже найближчим часом ТОВ «Каштан плюс» таки отримає анонсований негативний відгук.

Історія з бородою

Історія конкурентної боротьби ТОВ «Хлібний дім Україна» з ТОВ «Каштан плюс» має довгу бороду. Згідно з даними вісника державних закупівель, перший тендер на постачання продуктів харчування «Хлібний дім» виграв восени минулого року, щойно Юрій Тренкін був обраний депутатом міськради від БЮТ, а Анатолій Бондаренко від цієї ж політичної сили — міським головою. Тоді цінова пропозиція ТОВ «Хлібний дім Україна» на 28 тисяч виявилася нижчою від пропозиції ТОВ «Каштан плюс» й замовлення на суму в 556 тисяч гривень від інституту пожежної безпеки дісталося рідним пана Тренкіна. Менш, ніж через два місяці, у січні 2016 року «Хлібний дім» взяв інший тендер — на постачання продуктів харчування дитсадкам Черкаського району. До цього їх постачав «Каштан плюс». У травні 2016 року в боротьбі за понад тримільйонний тендер на постачання продуктів у заклади охорони здоров’я міста знову зійшлися ці два підприємства. Щоправда, «Хлібний дім» тоді підстраховували пропозиції ФОП Євгеній Щербина та ФОП Людмила Тренкіна. Цього разу цінова пропозиція «Каштану» виявилася найменшою, як і в історії з харчуванням дітей.

Як видно, «Хлібний дім» методично відбирає хліб у «Каштана». Зважаючи на це, напрошується висновок про те, що в усій цій історії турботи про дітей не більше, ніж правди про Україну на Кисельов-ТВ. По факту, маємо черговий перерозподіл ринку та бюджетних потоків, а 206 мільйонів просто опинилися не в тих руках.

Джерело: Сергій Халупінський, з "Фейсбуку".

Разом з тим стали відомими нові подробиці тендеру щодо забезпечення продуктами дітей у школах і дитячих садочках вартістю більше 200 млн грн.

Як пише infomist.ck.ua , аби взяти участь у тендері, четверо підприємців-учасників змінили вид діяльності у державного реєстратора, додавши оптову торгівлю продуктами . Цікаво, що весь "квартет" до цього займався різними видами робіт, наприклад, збирав безпечні відходи. Ідеться про ФОП Глухов А. В., ФОП Медвежонкова І. В., ФОП Квасюк А. М., ФОП Рева Р. В.

kvar

kvar2

kvar3

kvar4

Варто зазначити, що трьох підприємців було дискваліфіковано з участі в тендері. Оскільки вони відмовилися виправляти арифметичну помилку в документації. Натомість ФОП Медвежонкова Ірина погодилася виправити помилки в документах.

protk

За умови дискваліфікації в конкурсі підприємства "Каштан-Плюс", оскільки нині їх звинуватили в нечесній боротьбу за перемогу, а також двох підприємств, що пов’язані із депутатом Юрієм Тренкіним («Хлібний дім», ФОП Щербина), саме Ірина Медвежонкова може виграти 200-мільйонний тендер.

– Сподіваюся, Антимонопольний комітет все-таки втрутиться в цей сюрреалістичний фарс, побанить всіх “учасників”, що вже не просто “ходять” парами, а цілими квартетами і квінтетами, – коментує ситуацію, що склалася, член комісії із контролю закупівель за системою електронних закупівель ProZorro в Черкасах Артур Чемирис. – Далі міська влада через відсутність двох і більше пропозицій має скасувати конкурс і провести новий, з адекватними учасниками. Паралельно з цим, сподіваюсь, правоохоронці розберуться, хто ж усе-таки автор ідеї мішати “в купу” дітей у садку і тварин у зоопарку, не встановлюючи будь-яких суттєвих кваліфікаційних вимог до учасників.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #11 Ложилися 07.10.2016 11:44
А шо ви хотіли, шоб Толя і Ко, витртившись на вибори, не пихав своїх освоювати тендери. Маємо шо маємо
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #10 Маргарита 05.10.2016 10:46
Рейтнг порошенка падает и это радует,ну вот что огорчает,так это повышение рейтинга Тимошенко Ю.Друзья мои,что опять выбираем из двух зол меньшее?Неужели в такой огромной стране,как Украина, не сможем найти достойного кандидата в президенты? Не поддавайтесь воли чувств,а включайте мозги и анализируйте,ан ализируйте.Вы же прекрасно понимаете,что короля играет свита и такие пройдехвосты, как бондаренко яркий тому пример.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #9 Той-того 05.10.2016 09:18
С такими бютовцами надо завязывать как с коммунистами, или жаловаться Цили Капетельман на её кадры. Поступки как у правильных равинов, но зачем нам всё это надо. Трынькают деньги, Барабохают бюджет, а всё идёт Бондарю в бочку. Рафик, я думаю нам с Сарой такого счастья не надо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #8 стабилизец 02.10.2016 12:06
А що ви хочете. Мер прийшов на посаду з нулями в графі доходи

у нас і одар таким був ... альфонси своїх жінок. :lol: лише громади немає... пенсіонери і транзитьори на київ і далі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #7 Марк 02.10.2016 06:52
Хай живе барабоха,всім барабохам барабоха!
Мери змінюються і продовжують тримати барабох.
Мабуть цінний фрукт?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #6 Бублик 01.10.2016 20:43
Цитую Громада:
Ми чудово пам'ятаємо яким чином терміново створена Тренкіним фірма, прибирає в Соснівському Субі! Далі,- приклад нехтуванням законодавства, наслідує і Придніпровська Суб. Відтепер Тренкін, читай МЕР, буде ще й кормити наших дітей. Бондаренко , звичайно ж нічого не знає?!.....Але ж як чудово бореться з корупцією!!!!!

А що ви хочете. Мер прийшов на посаду з нулями в графі доходи. А їздить на ренджровері, його ж треба заправляти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #5 стабилизец 01.10.2016 18:30
[quote name="Мавр"]А якщо ще копнути шкільні тендери на харчування а ля Барабоха!!!!
та барабоха уже давно имя нарицательное. :lol: только, если даже родители не желают разбираться, чем и за сколько травят их детей, то кому оно надо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #4 Мавр 01.10.2016 13:38
А якщо ще копнути шкільні тендери на харчування а ля Барабоха!!!!
Там поле неоране!!!!!
Пройдисвіти зібрались унікальні.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #3 блазень 30.09.2016 20:46
Якщо ця влада наварює собі статки на черкаських дітях-це треба розслідувати трибуналом!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #2 Громада 30.09.2016 15:06
Ми чудово пам'ятаємо яким чином терміново створена Тренкіним фірма, прибирає в Соснівському Субі! Далі,- приклад нехтуванням законодавства, наслідує і Придніпровська Суб. Відтепер Тренкін, читай МЕР, буде ще й кормити наших дітей. Бондаренко , звичайно ж нічого не знає?!.....Але ж як чудово бореться з корупцією!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100