реклама

реклама

– Водне господарство, як галузь переживає сьогодні складні часи і головне нині зберегти напрям діяльності, забезпечити функціонування водосховищ та захисних споруд. Тож, попри недостатнє фінансування, управління, як і завжди, зосереджується на виконанні експлуатаційних заходів, забезпеченні працездатності НС і гідротехнічних споруд, – розпочав робочий семінар начальник Черкаського РУВР Олександр Бовсуновський.

IMG_2034

Саме ці слова були обрані неспроста, адже дійсно, попри усі фінансові негаразди управління виконує свою роботу. Нерідко  власні кошти, зароблені  лабораторією моніторингу вод та грунтів та водним відділом, спрямовує на ремонт і підтримку в робочому стані насосних станцій чи інших захисних споруд. Цього разу показовим об’єктом, що об’єднав навколо себе фахівців із Дахнівської, Тясминської, Оболонської та Черкаської дільниць управління  стала Золотоніська НС. Актуальною була тема підготовки НС до роботи в осінньо-зимовий період та організація ремонту водозапірних щитів НС.

– Золотоніська НС захищає більше 8 тис. га земель, куди входить і 7 населених пунктів. Збудована в 60-х роках минулого століття, призначена для відкачування повеневих, зливових, дренажних вод та перекачування стоку річки Золотоношки. Функціонує 6 насосних агрегатів, що обслуговують дренажний канал та 3 захисні дамби, – розповідає про роботу комплексу гідротехнічних споруд річки Золотоношки начальник Черкаської дільниці Петро Сичевський.

Під час наради-семінару з’ясувалося, що влітку були проведені усі заходи для підготовки об’єктів до осінньо-зимового періоду. За 9 місяців цього року освоєно для цих потреб 410 тис. грн., з них лише 38 тис. грн. – державні кошти, решта завдяки спецрахунку.

Щодо водозапірних щитів, то головний  механік управління Вадим Підоплічко наголосив на обов’язковій  їхній паспортизації з детальним описом дефектів та  потрібних матеріалів на їх усунення. І, безумовно, щитове господарство неможливе без дотримання техніки безпеки та охорони праці при виконанні та експлуатації ремонтних робіт.

Найцікавішою виявилася практична частина. Адже тут можна було оглянути насосну станцію та побачити ноу-хау, які використав її начальник Володимир Лисак під час ремонту водозапірних щитів насосних агрегатів. Застосування спеціальної гуми підвищить надійність водозапірного щита під час виконання ремонтних робіт. Начальники інших насосних зацікавилися нововведенням та після жвавого обговорення вирішили використати новинку і в себе.

IMG_2077

А ще випала нагода потрапити в саме приміщення НС та походити крутими сходами між поверхами і «зануритися» під воду до 5 метрів.

– У верхньому залі розташовано 6 електродвигунів, які приводять в дію осьові насоси продуктивністю 3 м3/с кожен та підтримують рівень води  у придамбовому каналі і перекачують її у Кременчуцьке водосховище. А машинне відділення  розташовується на глибині 5 метрів від рівня води. Задля економії коштів, перекачуємо  воду вночі. Зараз води небагато, а навесні працюють усі 6 агрегатів одночасно, – розповідає старший електромонтер Андрій Бордюжа.

– Провівши аналіз об’ємів перекачаної води насосними станціями, можемо зробити висновок, що найбільше – 106 млн. м3 води перекачала Тясминська насосна станція, на другому місці – Золотоніська насосна станція з об’ємом перекачки за 9 місяців 51,5 млн. м3, – констатує начальник управління Олександр Бовсуновський.

Безумовно, такі семінари є безцінними в плані обміну досвідом та покращення роботи управління. Адже навіть мені, як журналісту, було цікаво ознайомитися з роботою насосної станції, що вже говорити про фахівців.

Олена Башлик

 

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Сидоров 11.10.2016 15:14
Цікаво дуже, як то при недостатньому фінансуванні можно підготовитись до зими. Значить явно підготовка була не якісною, недостатньою.І зимою воно вилізе чиєюсь смертю, каліцтвом. сиротинством.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100