реклама

реклама

Науковці ЧДТУ завершують виконання державного замовлення –  розробку можливості використання альтернативних джерел енергії – у рамках вирішення стратегічної проблеми енергозабезпечення України.

- Ми завершуємо роботу над переобладнанням дизельних двигунів для роботи на стиснутому природному газі. Для України надзвичайно актуальною є не лише  необхідність  забезпечення альтернативними видами енергії, але й проблема збереження довкілля - зменшення викидів у атмосферу шкідливих речовин, - зазначає доцент кафедри Автомобілів та технологій їх експлуатації ЧДТУ  Ігор Шльончак. – На вирішення обох цих проблем і спрямовано наш проект, що передбачає переобладнання дизельних двигунів для роботи на біометані. Цей продукт переробки сільськогосподарських, виробничих і побутових відходів на сьогодні є одним із найперспективніших альтернативних джерел енергії для України. На сьогодні ми уже провели дослідження адаптації до його використання на двигунах автобусів «Богдан» - і плануємо остаточно завершити розробку до кінця року.

Це не перший винахід кафедри у сфері  пошуку альтернативних  джерел енергії. Науковці ЧДТУ провели адаптацію дизельних двигунів для використання біопалива – продукту переробки ріпакової олії, що також виробляється хіміками ЧДТУ.

- Біопаливо – це, фактично, форма збереженої сонячної енергії, що «захоплюється» через процес фотосинтезу під час росту рослин. Його переваги — у безпечності для довкілля, у вирішенні проблеми зростання вартості традиційного пального, і загалом – проблеми залежності України від нафти, як джерела енергії, - констатує Ігор Шльончак. - Застосування біопалива у дизелях, при випробуваннях, покращило паливну економічність двигуна автобуса «Богдан» до 4 %, і знизило  викиди шкідливих канцерогенних  речовин відпрацьованих газів у середньому на 7 %. Результати нашої роботи сьогодні уже почали впроваджувати на ПАТ «Метровагонмаш» Шполянський завод запасних частин» та  ПАТ «Черкаський автобус».

Про це інформує прес-клуб реформ та сайт університету

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100