Сьогодні частина жителів міста Сміла, що на Черкащині, сидять в холодних квартирах через те, що підприємству «Сміла Енергоінвест» через борги обмежили подачу газу.

20121015144358

Ситуацію може виправити сьогоднішня зустріч керівників підприємства з керівництом НАК «Нафтогаз України». Там обговорюють договір реструктуризації боргу, який має смілянське підприємство. Є сподівання, що до вечора питання буде вирішено і через півгодини після підписання угоди теплопостачання буде відновлене.

OVCHARENKO02 Про це «Прочерку» повідомив заступник голови – керівник апарату Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Овчаренко.

При цьому, за ситуацію, що склалася в Смілі, він винить місцеву владу, яка, за його словами, «самоусунулася від вирішення проблем з опаленням».

Чиновник інформує: станом на сьогодні в Смілі відключені 4 з 21 котельні підприємства «Сміла Енергоінвест», де відсутнє тепло.

– Питання теплопостачання в цьому місті було першим для мене після призначення на посаду. Ще в лютому я зустрічався з керівництвом міста Сміла. І мова йшла про реструктуризацію боргу «Сміла Енергоінвест» перед «Нафтогазом», який сьогодні складає 86,6 мільйонів, – запевнив Сергій Овчаренко. – Населення там повністю розраховується за тепло. І їх обурення щодо холодних батарей виправдане. Але через борги підприємства йому дали невеликі ліміти на запуск газу. І спершу опалювальний сезон почався. Але ліміт вичерпався… От «Черкасигаз» і прийняв рішення обмежити подачу газу в 4-х котельнях десь на 80%. Та в ці хвилин в Києві вирішується питання. Є інформація, що будуть підтверджені ліміти і сьогодні ввечері ввімкнуться всі котельні.

Сергій Овчаренко каже, що для унеможливлення зриву опалювального сезону в подальшому, між НАК «Нафтогаз України» і «Сміла Енергоінвест» має бути підписаний договір про реструктуризацію боргу відповідно до постанови Кабміну на 5 років.

– Якщо цей договір буде підписано, то ліміти надаватимуться в автоматичному режимі, – зазначив чиновник.

За його словами, до початку опалювального сезону всі були поставлені в рівні умови і всі райони справилися, проте в Смілі, як завжди, виникли проблеми.

– Були наради з залученням керівників районів, теплопостачальних організацій, проте керівництво міста Сміли, очевидно, не надало значної уваги питанню. Тож мені особисто довелося втручатися в ситуацію. Звісно, я не маю відповідних повноважень, щоб брати участь в підписанні угод по реструктуризації боргу, але зі свого боку обласна влада зробила все можливе. Тож принаймні завдяки авторитету влади і порозумінню з «Черкасигазом» й була обмежена подача тепла лише в чотирьох котельнях. За планом, якщо немає лімітів, тепло повинно було бути відключене взагалі у всіх котельнях «Сміла Енергоінвест». Тож ми приділили багато уваги, щоб не відключили все місто, – уточнив Сергій Овчаренко.

У цілому, за словами Овчаренка, «Сміла Енергоінвест» завжди мало проблеми з фінансами. Раніше вони мали брак коштів через різницю в тарифах, що не покривала держава.

– Київські власники змінили керівництво смілянського підприємства, вони оновили обладнання, поставили нові котли, вони готові надавати послугу населенню. Проте питання по лімітах і оплаті мають вирішувати представники підприємства і місцева влада спільно. А якщо керівництво міста на початку опалювального сезону перебуває то на лікарняному, то у відпустці, то чомусь дзвонять мені… І я не розумію, чому треба доводити ситуацію до такого стану, щоб відключати населення. Але звісно, є питання і до власників теплопостачального підприємства. Якщо ви ведете бізнес, то ведіть його належним чином.

– А з ким ви зараз спілкуєтеся в міській раді Сміли за відсутності міського голови?

– З профільним заступником. Я казав, що слід працювати з теплопостачальним підприємством, що слід їхати в Київ разом з представниками підприємства і доводити свою думку. Адже є належні платежі з боку громадян міста. З іншого боку ми маємо «Сміла Енергоінвест», яке хоче працювати, але має борги… Якщо буде прописані відповідні умови договору, і НАК «Нафтогаз України» бачитиме, що планує робити «Сміла Енергоінвест» для покриття боргів, то питання буде вирішене, – каже Сергій Овчаренко.

Між іншим, були у Смілі проблеми і з іншим теплопостачальним підприємством «Промтранс», де не були проведені випробування перед пуском тепла. Сергій Овчаренко каже, що і тут була винна міська влада, бо не проконтролювала цей процес.

реклама

Коментарі  

 
+3 #2 Загребля 03.11.2016 16:40
Дурдом! На хрена нам такі керівники?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Дід МаЗай 03.11.2016 16:18
А взагалі "Рафік ні в чом не вінават!". То при проклятих саветах так погано будували теплові мережі, що вони зараз лопають і дзюрчать на кожному кроці. А ще газу нам на сто років вперед в підземні сховища не закачали! Так шо, читайте вище про Рафіка, і не скигліть! Бо не за то стояв майдан!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100