реклама

реклама

У Смілі станом на сьогодні вже обмежене газопостачання не в чотирьох, а шести котельнях, що опалюють місто. І далі ситуація буде лише погіршуватися, доки теплопостачальне підприємство «Сміла Енергоінвест» не закриє хоча б частково заборгованість перед НАК «Нафтогаз України». Про це на нараді в ОДА повідомив голова правління «Черкасигазу» Сергій Буян, передає журналіст «Прочерку».

DSC_0043

Нарада проходила в кабінеті заступника голови ОДА Сергія Овчаренка, і крім господаря кабінету, тут були присутні тепловики, чиновники та газовики. Розмова тривала близько години в досить напруженій атмосфері.

Офіційних представників від міської влади Сміли не було, хоч їх наполегливо запрошували. Коли ж Сергій Овчаренко спробував зателефонувати до виконуючого обов’язки міського голови Віктора Федоренка, щоб і той вийшов на зв'язок і долучився до вирішення питання з опаленням в Смілі, то виявилося, що Федоренко на виконкомі і не може говорити...

Та серед присутніх виявилася все таки сміляни. Там живуть рідні директора Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської ОДА Сергія Демиденка, які також мерзнуть. Звідти присутній на нараді заступник голови ОДА Ярослав Березань. Однак через відсутність безпосередньо влади Сміли на нараді, всі шишки летіли на тепловиків.

– Готуйтеся, бо люди вийдуть на вулиці! – говорили представникам теплопостачального підприємства присутні. – Вся країна купує ліміти! Купіть ліміти і працюйте!

Представники «Сміла Енергоінвесту» запевняли, що працюють за договорами та використовують кошти з розумом, а заборгованість у них накопичилася і через різницю в тарифах, і через штрафні санкції на цю заборгованість, і через багато інших нюансів.

– Споживачі, у тому числі, бюджет, ще не почали платити за опалення. І всі кошти, які були в нас на рахунках, ми направляли на покриття заборгованості. Крім того, коли питають, звідки взявся в нас борг, наведу один приклад: тариф для населення піднявся на 80%, а газ для підприємств на 280%. І ці 200% різниці і є шляхи формування боргу, – зазначив представник тепловиків.

Що ж до НАК «Нафтогазу», то там тепловики вже були, проте розповіли, що документи там йдуть «досить повільно», тож відповідь з Києва може надійти лише на наступному тижні. Потім документи можуть погодити («Сміла Енергоінвест» просить про реструктуризацію заборгованості на 5 років, яка складає сьогодні близько 80 мільйонів, - ред.), а тоді вже дати добро «Черкасигазу» на пуск газу в Смілі.

– Наскільки критично нас душити ці дні? Ми ж завжди виконували зобов’язання. Можливо, «Черкасигаз» дасть нам ліміти наперед? – радилися тепловики.

Проте заступник голови ОДА Сергій Овчаренко наголошував, що в тепловиків були всі можливості підписати договори і отримати ліміти до початку холодів.

– Вам треба заплатити НАК «Нафтогазу» і будуть ліміти! – сказав Сергій Овчаренко.

– Ми газотранспортна компанія. І отримуючи газ, ми транспортуємо його споживачам на певних підставах. Є законодавство, кодекс газорозподільних мереж, таке поняття як номінації тощо. На сьогодні я повинен був добитися від вас («Сміла Енергоінвесту») як теплопостачальної компанії відключення всіх 21 котелень! Ще добре, що ми не перекрили всі котельні, але ж до цього йде! У мене немає ні фінансової, ні адміністративної можливості включити перекриті об’єкти, бо це буде незаконно, завдасть нам збитків, і призведе до вакханалії на ринку, – додав голова правління «Черкасигазу» Сергій Буян.

Насамкінець Овчаренко таки вирішив підвести риску і запропонував шляхи вирішення проблеми:

– Вам слід або знову йти вирішувати питання у НАК «Нафтогаз» і платити кошти, або давати гарантійні листи, або вирішувати з владою міста Сміли і збирати сесію, щоб місто давало вам гарантійні зобов’язання, – зазначив Сергій Овчаренко.

Між іншим, на нараді звучала інформація і щодо того, що НАК «Нафтогаз» може принципово не давати Смілі тепло через попереднє керівництво міста, яке нібито свого часу зчинило скандал в «Нафтогазі». Однак присутні на нараді зійшлися на тому, що попереднє керівництво міста Сміли зараз не може включити газ в місті і кризову ситуацію треба розглядати всерйоз і з тими керівниками, які зараз безпосередньо при владі.

Наразі представники тепловиків поїхали в Смілу на переговори з владою.

реклама

Коментарі  

 
+2 #5 Олександр 11.12.2016 12:28
«наведу один приклад: тариф для населення піднявся на 80%, а газ для підприємств на 280%. І ці 200% різниці і є шляхи формування боргу, – зазначив представник тепловиків»
І тут збрехали, тариф на газ за 1м3:
2010р — 2,4
2016р — 6,88
тариф на тепло за 1 Гкал.:
2010р — 350
2016 — 1609.
Загляньте у свій графік, хоча він до 2015р. На 2016р підставте самі.
http://smelainvest.com/index.php?route=information/information&information_id=32
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #4 депутат 03.11.2016 22:52
Про борги енергоінвесту знали всі споживачі, але чомусь не придавали цьому уваги, думали, дає тепло, ну і ладно, а тепер, коли холодно в квартирах, потрбно задуматись.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #3 лимон 03.11.2016 19:26
С****** А ккада тепло будет??? Скока можна засидать???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 правда 03.11.2016 19:02
пахне смаленим у Смілі!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Загребля 03.11.2016 18:54
Б**дь! Перекриємо залізницю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100