реклама

реклама

Уже другий семестр черкаські пенсіонери втамовують свою спрагу до знань завдяки Народному університету, який функціонує на базі центральної міської бібліотеки ім. Лесі Українки.

IMG_5064

"Ідея створення Народного університету взята з Німеччини. Там працює більше ніж 900 таких закладі, але вони дають професійні додаткові знання. У нашому ж випадку, ми прагнемо розширити кругозір кожного студента та адаптувати його до сучасних технологій і ритму життя. Предмети обираємо відповідно до народного бажання й потреб, оскільки це Народний університет, але в нас є й методологічна група, яка створює навчальні плани." – говорить організатор Народного університету Сергій Мордвінов.

За його словами, у Народному університеті все як у звичайному, тільки студенти трохи старші й більш відповідальні та й оцінки їм ніхто не ставить.

"18 осіб це активісти, які постійно ходять і на кілька лекцій підряд, а потім ще йдуть на заняття з іноземних мов. Усі відповідально ставляться до отримання знань, це свідомий вибір кожного." – додає пан Сергій.

Цього листопада в бібліотеці ім. Лесі Українки звучать лекції  з економіки, релігієзнавства, сучасного живопису та комп’ютерних технологій. А для любителів та знавців іноземних мов (англійської та німецької) свої лекторії відкриває ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

"Дуже цікаво спостерігати, як ці старенькі опановують нові технології, реєструються у соціальних мережах, знаходять друзів. Ця можливість для них, як друге дихання. Приходять абсолютно різні люди, різного віку й ті,що вже мають вищу освіту. Після виходу на пенсію з'являється багато вільного часу, який хочеться присвятити вивчення чогось нового. Тут вони знаходять якусь іншу ціль, продовжують свою молодість." – ділиться спостереженнями провідний бібліотекар, Наталія Громова.

Сюди можуть приходити всі незалежно від віку, матеріального становища, наявності або відсутності попередньої освіти. Заняття проводяться за розкладом і абсолютно безкоштовно. А після завершення  річної навчальної програми найбільш активні слухачі отримають свідоцтва про закінчення Народного університету.

"За освітою я інженер технолог харчової промисловості, але не працюю вже із 2004 року. Навчаюся вже другий семестр, тут дуже цікаві лекції. Мені дуже сподобалися лекції з історії України, все по новому, ще я відкрила для себе мистецтвознавство. Дома багато хатніх справ, але я все встигаю. У нас різноманітні лекції, сьогодні релігієзнавство й сучасний живопис, а я ще ходжу у вівторок на "комп'ютер" (заняття з комп'ютерної грамотності). І постійно  відвідую заняття з англійської мови, що у вівторок і середу. Я її вивчала в школі, а в університеті вже на професійному рівні. Мені завжди цікаво пізнавати щось нове, різні передачі по телевізору дивлюся".- говорить одна з найстарших студенток університету, 76-річна Світлана Горбенко.

Нагадаємо, що проект «Освіта впродовж усього життя – шлях до розвитку громади» реалізується за сприяння Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради та обласної громадської організації «Академія наукових технологій»  спільно з Навчально-науковим інститутом педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського  національного університету імені Богдана Хмельницького, Черкаською філією національного університету «Одеська юридична академія», Черкаською центральною міською бібліотекою ім. Лесі Українки.

Тетяна Ярош

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100