реклама

реклама

Позбавлення волі на 5, а то й 8 років, загрожує зловмисникам, які вчинили акт вандалізму у могильному комплексі «Цадика Нахмана» в Умані, кажуть в Національній поліції. Невідомі залили червоною фарбою приміщення для молитов та залишили там відрізану свинячу голову з вирізаною на ній свастикою. У поліції повідомляють, що розслідують цей інцидент як «порушення рівноправності через релігійні переконання». Розслідування взяв під особистий контроль генеральний прокурор України Юрій Луценко. Водночас він вважає це «злочином проти України» та «грубою антиукраїнською провокацією», пише "Радіо Свобода"


15665848_1821710871405398_4742840079580171154_n

За словами очевидців, близько другої години ночі чорний джип зупинився навпроти могильного комплексу «Цадика Нахмана» в Умані. З автівки вийшли двоє чоловіків, один із пакетом у руках. Із ним вони і зайшли усередину. А зранку на сайті «Ynet» з’явилася новина про осквернення святині хасидів. У статті мова йшла про забризкане червоною фарбою приміщення для молитов та залишену на території комплексу голову свині із вирізаною на ній свастикою.

Як зауважив виконавчий директор благодійного фонду імені «Рабі Нахмана» Андрій Заславський, візит нападників не викликав підозри в охоронця могильного комплексу, оскільки за кілька годин до акту вандалізму ці чоловіки підходили до синагоги.

«Їх охорона не зупинила, бо ці ж люди заходили кілька годин до цього і навіть просили підкурити. Тобто ніяких проблем від них не було. У нас є три входи і всі їх охороняють цілодобово. Я думаю, що швидше за все, хтось проплатив цю акцію. Бо дуже глупо вирізати на голові свині свастику. По-перше, люди були не з закритими обличчями. І якщо взяти до уваги, що місто в нас маленьке, де більшість знає один одного, то швидше за все, це були немісцеві, яким заплатили гроші, щоб вони це зробили. Можливо, для того щоб роздмухати національний скандал, якісь сепаратистські настрої», – розповів він.

На думку Заславського, основна мета провокації – посварити український та єврейський народи.

Як повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури, Юрій Луценко скасував відпустку прокурора Черкаської області і доручив йому взяти під жорсткий контроль процес розслідування кримінального правопорушення, вчиненого у синагозі, що знаходиться біля Могили цадика раббі Нахмана в Умані.

Тим часом голова Асоціації єврейських громадських організацій та громад (ВААД) України Йосип Зісельс зазначає, що скоєний акт вандалізму неможливо виривати з контексту відносин, які за останні 25-30 років сформувалися між паломниками і жителями Умані. Він зауважує, що за цей час місцева влада жодного разу системно не вирішувала проблеми, пов’язані із перебуванням хасидів в Умані.

Водночас у посольстві Ізраїлю висловили впевненість, що «належні служби України проведуть ретельне розслідування і покарають винуватців цього ганебного злочину».

Натомість посольство України в Ізраїлі висловило жаль з приводу інциденту, що стався 21 грудня.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 ОУН-УПА 23.12.2016 15:08
Могили оскверняти не можна, це факт. Але чому немає особистого контролю за злочинами проти могил нинішніх захисників України? Невже цадик зробив для України більше? Луценка який народ утримує та захищає його розкішне життя?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100