реклама

реклама

В Україні у 2011 році у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року кількість надзвичайних ситуацій техногенного характеру зменшилась на 8,3%. При цьому тенденція щодо зменшення їхньої кількості зберігається з 2006 року. Про це під час брифінгу повідомив виконуючий обов'язки Голови Державної інспекції техногенної безпеки Ігор Гасек, інформує прес-служба МНС.

З його слів, в Україні нараховується 24,4 тисячі потенційно небезпечних об’єктів, з яких 6,5 тисячі відносяться до об’єктів підвищеної небезпеки. Особливе занепокоєння викликають 1211 об'єктів промисловості, на яких зберігається або використовується у виробничій діяльності більше 805 тисяч тонн небезпечних хімічних речовин. Загалом в зонах можливого хімічного зараження від цих об'єктів мешкає близько 12 млн. осіб.

При цьому Ігор Гасек наголосив, що керівництво цих підприємств недостатньо приділяє уваги питанням техногенної та пожежної безпеки. Результати перевірок засвідчили, що на об’єктах дуже повільно впроваджуються системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення, персонал підприємств не забезпечений в достатній кількості засобами індивідуального захисту, об’єктові матеріальні резерви створені в недостатньому обсязі. Крім того, захисні споруди експлуатуються з порушеннями, плани локалізації та ліквідації аварій потребують коригування. При цьому лише 65% об’єктів уклали угоди на обслуговування державними аварійно-рятувальними службами.

Ігор Гасек повідомив, що найбільш небезпечними об'єктами стратегічного значення є ДП "Горлівський хімічний завод", ДП НВО "Павлоградський хімічний завод", Павлоградський механічний завод ДП "ВО ПМЗ ім. О.М. Макарова", ДП "Солотвинський солерудник", ВАТ "Радикал", ВАТ «Оріана», ВАТ «Рівнеазот», ВАТ «Азот» м. Черкаси, ВАТ «Концерн Стирол», 14 морських торговельних портів в Криму, Миколаївській, Одеській областях і м. Севастополі.

При цьому Ігор Гасек наголосив, що критичної ситуації у країні немає: «Є підприємства, керівники яких відповідально вживають всі запропоновані заходи, а є підприємства на яких з тих чи інших причин, зокрема через брак коштів, ці заходи частково не виконуються. Але у нас достатньо прав, щоб реагувати на це своєчасно. Зокрема, ми маємо право притягати людей до адміністративної відповідальності або призупиняти діяльність об'єктів до усунення порушень. Ми намагаємось підтримувати у нормальному стані всі об'єкти. Тобто, в цілому у державі критичної ситуації немає, але стан безпеки потребує покращення».

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100