реклама

реклама

9 листопада в Черкасах на пустирі по вулиці Ільїна було знайдено кілька тушок молодих свиней. Трупи поросят, які вже мали ознаки розкладання, були упаковані в чотири пропіленові мішки. У зв’язку із складною епізоотичною ситуацією по африканській чумі свиней (АЧС) в Російській Федерації, виникла підозра на появу цієї небезпечної для свинячого поголів’я хвороби і у Черкасах. Про це інформує прес-служба МНС області.

Відповідно до розробленого спільного плану реагування на можливу епізоотію, на місце події терміново виїхала група радіаційного хімічного та біологічного захисту аварійно-рятувального загону управління МНС, яка спільно з працівниками управління ветеринарної медицини провела санітарну обробку та дезінфекцію як місця знахідки так і самих мішків. Після проведення на місці невідкладних санітарно-ветеринарних заходів, «Службою чистоти міста», мішки з трупами поросят були вивезені на спеціальний полігон де їх було спалено. За попередньою інформацією загибель свиней не пов’язана із АЧС.

Нагадаємо, в Росії останнім часом африканська чума свиней (АЧС) охоплює все більше регіонів. За даними Россільгоспнагляду, лише за останній місяць зафіксовано спалах цієї небезпечної серед свиней хвороби одразу в трьох областях – Воронежській, Курській та Ростовській. Хвороба з якою ніде в світі боротися ще не навчилися впритул наблизилася до кордонів України.

Ситуацію експерти МНС оцінюють як дуже серйозну. Справа в тому, що АЧС, хоч і не є небезпечною для людини, смертельна для тварин, при цьому вірус легко поширюється, завойовуючи нові території. Єдиний спосіб боротьби - це спалювання хворих тварин і огляд всіх виїжджаючих з небезпечних районів людей. У разі появи вогнища інфекції практикується тотальне знищення не лише хворого свинопоголів'я, а також ліквідація всіх свиней в радіусі 20 км від осередку захворювання.

Африканська чума поширюється перш за все по приватних господарствах та невеликих фермах. А на них припадає понад 30% виробництва всієї української свинини.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100