реклама

реклама

Правильне та безперервне ведення лісонасіннєвої справи – це головна передумова створення продуктивних, якісних і стійких лісових насаджень. Основним завданням лісового насінництва є одержання насіння лісових порід з цінними спадковими властивостями та високою посівною якістю.

З 70-х років минулого століття у лісовому господарстві Черкащини розпочалися роботи з переведення насінництва лісових порід на селекційно-генетичні засади. Цей напрямок мав на меті створення постійної лісонасіннєвої бази головних лісоутворюючих порід. Протягом кількох десятиріч лісівники Черкащини працювали над цим завданням і сьогодні з впевненістю можна сказати, що така база в значній мірі створена і вже частково задовольняє потреби держлісгоспів області у поліпшеному насіннєвому матеріалі.

До постійної лісонасіннєвої бази входять генетичні резервати, плюсові насадження і дерева, архівно-маточні і клонові насінні плантації першого та другого покоління, родинні плантації, постійні лісонасіннєві ділянки із насіння плюсових насаджень і плюсових дерев, випробувальні культури, в яких передбачено повторний відбір плюсових дерев.

За словами головного спеціаліста лісового та мисливського господарства обласного управління Анатолія Левицького, лісогосподарськими підприємствами планомірно виконуються завдання "Галузевої програми розвитку лісонасіннєвої справи". Так, починаючи з 2010 року, станом на 2016 рік лісгоспами Черкащини відібрано та атестовано:

- 40 плюсових дерев сосни звичайної та дуба звичайного (з них 19 у Черкаському лісгоспі, 6 – у Лисянському, 5 – у Золотоніському, 5 – в Уманському, 3 – у Корсунь-Шевченківському, 2 – у ­Кам`янському лісгоспах);

- 19 гектарів постійних лісонасіннєвих ділянок (Звенигородський, Канівський, Чигиринський лісгоспи);

- 27 гектарів клонових насіннєвих плантацій (з них 16,5 га дуба звичайного у Смілянському лісгоспі, решта – плантації сосни звичайної у Звенигородському, Золотоніському, Крсунь-Шевченківському та Чигиринському лісгоспах);

- 32 гектари родинних насіннєвих плантацій (Кам`янський, Корсунь-Шевченківський, Лисянський, Уманський лісгоспи).

Про це повідомили в управлінні лісового та мисливського господарства.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100