реклама

реклама

26 січня в Черкасах відбулося засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Її створили рішенням виконавчого комітету ще в 2013 році. Одним з її пріоритетних завдань є виведення зарплати з «тіні». Про це повідомляють у департаменті соціальної політики.

image.php

На засідання робочої групи із 21 офіційно запрошених суб’єктів господарської діяльності на нараді були присутні 11 (а саме: ТОВ «Сумус Лаб», ТОВ «Онікс Україна», ТОВ «Альянс», ПП «Сфера-Дизель-С», ФОП Мартинюк В.М., ФОП Пуш А.В., ФОП Черкаський В.Г., ФОП Кавенська Л.П., ФОП Филь Л.І., ФОП Багрєєв І.А., ФОП Гур’єв С.М.), ще 8 підприємств надали письмові пояснення.

Натомість інші суб’єкти господарської діяльності, середньомісячна заробітна плата в яких є нижчою від встановленого законодавством мінімального рівня, для заслуховування на засіданні робочої групи, без пояснення поважних причин відсутності – не з’явились. Зокрема, мова йде про ПП «Сокол-5000» (повторно), КС «Незалежність» (повторно), ТОВ «Фірма Акант-К», ТОВ «Атіс Трейд», ТОВ «Центр-Елітбуд», ФОП Керей В’ячеслав Іванович, ФОП Трусов Володимир Енглерович, ФОП Ільченко Людмила Яківна, ФОП Ромодан Геннадій Володимирович, ФОП Савченко Вадим Іванович.

Як інформує секретар цієї робочої групи Людмила Червоненко, недотримання встановленого законодавством мінімального рівня заробітної плати на цих підприємствах сталося через переведення працівників на неповний робочий день (тиждень) у зв’язку з відсутністю обсягів робіт.

Під час зустрічей з представниками бізнесу члени робочої групи постійно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу, їм надаються консультації на предмет змін законодавства про працю, наслідків виплати заробітної плати в «конвертах», а ще – про використання найманої праці без відповідного оформлення трудових відносин.

Керівникам підприємств, які запрошуються на засідання робочої групи, рекомендовано вжити всіх невідкладних заходів щодо підвищення розміру середньомісячної розрахункової заробітної плати до встановленого законодавством мінімального рівня (3200 грн. з 01.01.17р.) та переведенням працівників, які зайняті на виробництві неповний робочий день (тиждень), на 40-годинний робочий тиждень.

За результатами діяльності робочої групи та на підставі проведеного аналізу податкової звітності за листопад–грудень 2016 року щодо суб’єктів господарської діяльності, запрошених на засідання робочої групи, збільшено рівень заробітної плати по підприємствах:

– ПП «Сокол -5000» – 1680,00 грн.,
– ПП «БК «Креол» – 1633,00 грн.,
– ТОВ «ЮКК «Юнілекс» – 3200,00 грн.,
– ТОВ «Соціальна мережа» – 3409,0 грн.,
– ПП «Динамічний інвестиційний проект» – 1923,00 грн.,
– ТОВ «Континент-Н» – 2352,0 грн.,
– ТОВ «Укрхімагроком» – 4500,0 грн.,
– ТОВ «Сідак Транс» – 2185,7 гривень.

На сьогодні виплата нелегальної заробітної плати «у конвертах» все більше набуває характеру соціального явища, вкрай загрозливого для економіки держави, оскільки призводить до приховування від оподаткування значних сум нелегально виплаченої заробітної плати, зменшує надходження страхових внесків до Пенсійного фонду України, обмежує можливості пенсіонерів реалізовувати своє право на гідні пенсії.

Окрім того, на останній зустрічі директор департаменту соціальної політики Оксана Мовчан запропонувала посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед роботодавців, які запрошуються на засідання робочої групи та зобов’язувати їх спрямовувати вивільнені кошти за рахунок зменшення розміру єдиного соціального внеску на підвищення заробітних плат найманим працівникам.

З метою упередження законодавства про працю щодо підвищення рівня заробітної плати та проведення індексації на грошові доходи громадян, керівникам підприємств запропоновано вжити відповідних заходів, та протягом місяця письмово повідомити Департамент соціальної політики про усунення вказаних зауважень. У разі ненадання зазначеної інформації робочою групою прийнято рішення ініціювати проведення фіскальною службою та Управлінням Держпраці у Черкаській області перевірки окремих підприємств.

Про це пише сайт міськради

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100