реклама

реклама

Перша черкаська міська поліклініка стала пілотним проектом інформатизації, де ввели реєстратуру з електронним записом та електронну базу даних для пацієнтів, у якій вже зареєстровано більше 40 тисяч містян. Про це повідомили на прес-конференції у Першій черкаській міській поліклініці, передає кореспондент УНН-Центр.

За словами директора закладу Михайла Шевченка, пацієнти Першої міської поліклініки мають змогу записатися до лікаря, прийшовши безпосередньо до електронної реєстратури, або ж за телефоном. Окрема черга на запис створена для пільгового населення. Пацієнт має прийти до реєстратури з паспортом, щоб підтвердити інформацію про себе. Надалі для запису до лікаря у реєстратурі необхідно лише назвати своє прізвище, ім'я та по-батькові. Зараз реєстрація займає не більше 2-3 хвилин, а запис – менше хвилини. Директор поліклініки висловив сподівання, що у цьому році записатися можна буде також через інтернет-ресурс, оскільки проект “Онлайн запис до лікарів поліклініки” став переможцем серед проектів громадського бюджету, його профінансували у розмірі 600 тис. грн.

e53149e33a548f71889d10fa3a72cc3c2953b97f

Окрім працівників реєстратури поліклініки, електронною базою даних користуються й сімейні лікарі.

“Забезпечено 30 робочих місць на більш як 600 осіб, які дозволяють вносити інформацію про пацієнтів в електронну базу, оскільки за одним робочим місцем мають працювати два лікарі, щоб забезпечити безперервний процес, коли один знаходиться за межами закладу”, - розповів заступник директора Вадим Терентюк.

Адміністраторів, керівників, лікарів та медсестер поліклініки навчали у Черкаському технологічному університеті.

“Тренерами медпрацівників стали студенти старших курсів та викладачі кафедри. Навчання проводилося у позаурочний час та у вихідні дні. Через те, що усі мали різний рівень комп'ютерної освіченості, працівники пройшли анкетування й були розподілені по різних групах”, - повідомив завідувач кафедри комп'ютерних наук та інформаційних технологій ЧДТУ Юрій Триус.

За словами сімейного лікаря Ірини Осинської, поки що працювати з пацієнтами не простіше, оскільки не вистачає комп'ютерних навичок. Через це збільшилася тривалість прийому, іноді на пацієнта є менше часу.

«Проте плюсом є те, що якщо втрачається картка, то інформація залишається, і в будь-який момент можна подивитися, чим хворіє пацієнт, чим його лікували. А самі пацієнти нововведення сприймають позитивно”, - додала І.Осинська.

За її словами, поки в поліклініці перехідний період, паперові картки досі функціонують. Після введення інформації в електронну базу, відомості роздруковують і підклеюють до картки пацієнта.

“Нині впроваджений перший етап, на другому - заплановано забезпечити відповідними робочими місцями також й інших спеціалістів, у тому числі лабораторії”, - повідомив директор Першої міської поліклініки Михайло Шевченко.

За його словами, нова електронна система не дозволяє провести корупційну схеми, оскільки внести запис заднім числом вже не можна, щось змінити також. Ще одним нововведенням має стати застосування електронного підпису лікарів, що також забезпечить неможливість змінити документи.

“Вартість проекту — майже 4 млн грн. Найбільше коштів витратили на придбання програмного продукту, інша складова витрат — забезпечення матеріально-технічної бази, мережевого з'єднання для кожної поліклініки усього міста в цілому, а також серверів. Ми маємо два сервери, один основний, інший резервний, щоб у разі виникнення непедбачуваних ситуацій залишились архівовані дані. Тому вони розміщені у різних кінцях міста”, - розповів директор департаменту охорони здоров'я та медичних послуг ЧМР Олег Стадник.

Він також повідомив, що проект зацікавив асоціацію міст України. Його презентуватимуть в Кабінеті міністрів як проект, що охопить всю країну.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #2 Сидоров 09.02.2017 21:43
Дай Боже нашому теляті , та вовка з"їсти. Задача , зменшити письмове навантаження на працівників, щоб вивільнити час для лікування пацієнтів. Якщо цього не досягнуто, то гріш ціна такій роботі.Будуть тішитися єлектронною базою пацієнтів , а пацієнтам від того не краще.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 фаблаб 09.02.2017 19:41
Шевченко просто прикалується над журналістом: записатися до лікаря, прийшовши безпосередньо до електронної реєстратури!!! Електронна реєстратура - це коли ти можеш записатися сам по інтернету, а не їхати до поліклініки, де стоїть черга і медсестра спочатку тебе записує в паперовому журналі, а потім повільно одним пальцем забиває твої дані в комп!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100