реклама

реклама

Юрій Залозний – життєрадісний 26-річний хлопець. Він викладає у бізнес-коледжі, вміє програмувати та ремонтувати комп’ютерну техніку, грає на губній гармошці, займається спортом, одружений. Ще чотири роки тому шанси на те, що він взагалі залишиться живим, були просто мізерні. У хлопця виявили злоякісну пухлину мозку II стадії, інформує in.ck.ua.

yuriy-zaloznyy.11-500x285

Хлопець зізнається, що раніше він думав, що це покарання. Тепер же він дякує Богу за те, через що пройшов. "Якби ви не знали, що чотири роки тому я був хворий, ви здогадалися б?" – питає Юра. Справді, здогадатися важко – абсолютно здоровий хлопець, життєрадісно посміхається. Чотири роки – вже достатній термін, щоб знайти в собі сили поговорити про все пережите.

Тоді я думав, що за тиждень бігатиму.

Я щасливий, що не знав тоді, що зі мною відбувається. Якби знав, чим це загрожує, не знаю, чи впорався б. Тоді я думав, що за тиждень бігатиму. Все почалося з сильного головного болю, втрати координації, було важко їсти, бо сильно нудило. Я займався бойовим мистецтвом "він чун", отримав синій пояс, який прирівнюється до спортивних стандартів майстра спорту. Але займатися ставало все важче, і одного ранку я не зміг встати із ліжка. Рідні дізналися діагноз після комп'ютерної томографії. Лікарі сказали про вартість операції з видалення пухлини – близько 15 тисяч доларів.

Я навіть не уявляв, що скільки людей підніметься, аби мені допомогти. Одні по своїх зв’язках шукали в Києві лікарів, інші – машину швидкої допомоги, щоб відвезти мене в столицю, треті – організували збір коштів. Хвороба за ці дні так виснажила, що операцію відклали на тиждень, щоб "поставити мене на ноги". Операція, яка мала тривати 12 годин, тривала лише п'ять. Таміла (дівчина, а нині дружина) і мама молилися, а тато сидів під реанімацією, чекав результатів. Операція пройшла успішно, тиск не скакав – стійко тримався позначки 120 на 80, як у космонавта! Зайняття спортом і виснажливі тренування дали своє. Наступного дня мене перевели в палату, досі пам'ятаю ті болючі катетери, що "стирчали" у вені…

Я зрозумів, що не можу ходити, не працювала ліва рука, перед очима все розпливалося. Важко було лежати і дивитися цілими днями у стелю, це просто деморалізувало. І коли мені було дуже важко, Таміла розповідала, скільки людей мене  підтримують: всі колеги та друзі. Мені писали відеозвернення, влаштували багато заходів для фінансової підтримки. Особливо сильним був благодійний концерт, який організували Марина Демченко, Віталій Оліфіренко і Володимир Харко. На цьому концерті директор Черкаського державного бізнес-коледжу Олег Куклін прочитав натхненну промову "про необхідність підтримки людей, які потрапили у важку життєву ситуацію, адже ніхто не знає, що буде з нами завтра". Знаєте, це була дуже важлива для мене підтримка...

Юрій після операції

Юрій після операції

У мене був стимул: коли дівчина приїде наступного разу, я повинен встати й зустріти її

Після місяця в нейрохірургії мене перевели в Київську онкологічну лікарню для опромінення. Пішли будні реабілітації… Одна жінка, я їй дуже вдячний  (ім'я, на жаль, не пам'ятаю), підказала нам після кожного сеансу опромінення їсти шматочок масла, а у носі мазати рідким вітаміном А, щоб не згоріла слизова оболонка, і я міг дихати і їсти нормально. Також щоразу, приходячи на процедуру, я мав бути ситим, щоб захистити від опромінення кишківник.

Опромінення – це не болісний процес, але наслідки болючі... Нудота, набряклість всього тіла, знесилення організму, зниження гемоглобіну і ще багато іншого. Допомагали санітарки: вони любили наймолодшого пацієнта і годували мене подвійними порціями смачної їжі.

Мій стимул ніколи не змінювався: я хотів одного разу вийти назустріч коханій дівчині. Ми з татом щодня ставили собі ціль – пройти трохи довше: 50 метрів, далі 100, дійшли до 500… Це було дуже важко, мені потрібно було на когось спиратися під час руху. Сам же я почав ходити, лише спираючись на стіни. Я казав татові, що пішов у туалет, а сам потайки присідав, намагався робити якісь вправи, і це чимдалі більше вдавалося. Згодом я дістав однокілограмову гантельку й почав займатися. Спочатку я її навіть підняти не міг… Але наполегливість дала результат! Ви навіть не уявляєте відчуття, коли я нарешті вийшов зустріти Тамілу… Я назавжди запам’ятав її очі в той момент!

yura-i-tamila.12

На травневі свята мене відпустили на тиждень додому, але моя "місія" ще не була завершена. Це були одні з найщасливіших днів! Я вдома! Після другого курсу опромінення я думав, що лікування завершилося. Проте за день у мене піднялася температура, почалася сильна нудота і блювота. Ми знову повернулися у лікарню, зробили аналізи, які приголомшили лікарів – показники в десятки разів перевищували норму. До хвороби я не був віруючим, але ще в Києві, коли мав змогу і сили, став ходити до церкви. Після аналізів ми з Тамілою пішли в храм. Я приклався до ікони Миколи Чудотворця і по-дитячому, як умів, попросив здоров’я. За тиждень аналізи, що до цього були вкрай поганими, стали нормальними – лікарі були вражені. Відтоді ось уже майже 4 роки я не пропускаю недільних служб у церкві, я відкрив для себе віру і кажу – лікує тільки Бог!

Під час реабілітації я вчився все робити заново. Коли вирішив проїхатися на велосипеді, було дуже страшно. Але Таміла запевнила, що підтримає, якщо я похитнуся. Я таки похитнувся, але поїхав! Щовечора я з мамою проходив близько кілометра, намагався бігати, переборюючи нудоту і свою порушену координацію.

Треба вивчити, що робити, як підтримати себе, і боротися!

М'ясо, чай та кава, алкоголь і тютюн зникли з мого життя назавжди. Замість них з’явилися обливання холодною водою та ліки із наборів трав. Після повернення додому я познайомився із Суреном Ганзеловичем. Він навчив мене нового стилю життя. Після першого обливання я пожалівся, що мені холодно. А Сурен відповів – "Ти не воїн духу". Мене це дуже змотивувало – "Як це я не воїн духу?", і я почав боротьбу із собою. Через три з половиною роки після операції я дозволив собі скуштувати м'ясо, звісно, зізнався у цьому Суренові. Він прокоментував: "Усі хворі – хворі на голову". Згадуючи це, я сміюся... Справді, всі хвороби – ось тут, в голові.

"Проточна вода не гниє" – китайський вислів... Якщо я вчуся, розвиваюся, роблю щось для інших, працюю – тоді я буду здоровий, буду жити. Тепер я щодня їм по 10 серединок кісточок абрикосів. Вони справді отруйні, але лише якщо їсти багато. Звичайній людині достатньо три на день, а от мені треба більше. Синильна кислота з кісточок, потрапляючи в організм, бореться із раковими клітинами. Червоні вишні убивають ракові клітини: 100 грамів чистого вишневого соку вбивають одну ракову клітину, тому їх я їм дуже багато, намагаюся не викидати яблуневі кісточки – вони теж дуже корисні.

Вживаю багато овочів і фруктів червоного кольору, які допомагають відновлювати кров і підвищують гемоглобін, це перевірено. Раніше він у мене не дотягував до нижньої межі норми, а тепер мало не зашкалює. Не всі хворі знають, що гаряча вода створює сприятливе середовище для ракових клітин, а загартовування збільшує кількість клітин-кілерів, котрі з ними борються, зміцнюють імунітет і не дають підступитися навіть звичайній застуді. Треба вивчити, що робити, як підтримати себе, і боротися!

Я хочу говорити про свою історію, хочу розказати всім і кожному, що здаватися не можна! Думаю, я відновився на 80%, бо мозок відновлюється протягом 5-7 років. На стіні у мене висить кімоно, в якому я займався раніше бойовим мистецтвом “він-чун”. Тепер я знову повернувся до спорту, маю вдома тренажер "дерев’яну людину", звісно, навантаження – лише на рівні, не шкідливому для мого здоров’я.

zhizn-prodolzhaetsya.12

Хвороба дуже мене змінила: я сподіваюся, що став добрішим, більш чуйним до оточення і перестав нити. Раніше я був таким собі “нитиком” – вставав зранку і нив: не хочу на роботу, мало платять, мені все не подобається... А зараз я просто вдячний, що маю живих рідних – що ще потрібно? Я люблю свою роботу, люблю ремонтувати електроніку, борюся за студентів, які не хочуть вчитися, хоча вони це, можливо, не завжди це помічають.

Раніше я думав, якщо зі мною щось станеться – всім буде байдуже. Як я тоді помилявся… Скільки людей мені допомогло! В лікарню приходили друзі, щотижня приїздили рідні та близькі, я дуже радів, коли до мене приїздив брат. На початку лікування шанси на життя були мізерні – але завдяки всім їм я вибрався! Особлива підтримка була з боку Таміли. Без неї я не впорався б, вона була моїм стимулом.

Знаєте, іноді хворий не хоче нікого бачити, не хоче, щоб його бачили в такому стані – до них все одно треба йти, повірте. Я вдячний всім своїм друзям, усім, хто до мене приходив... Я раджу людям, котрих спіткала якась біда, нізащо і ніколи не здаватися. Рак – це хвороба, яка чекає коли ти впадеш у відчай, коли здасися  – не можна цього робити. Не можна здаватися, не можна розслаблятися! Треба боротися за своє життя і здоров’я, робити все для того, щоб не лише врятуватися, а й повноцінно жити!

Лікарі казали, що п’ять років я маю лежати вдома і нічого не робити. Уявіть, якби я це  зробив, я перетворився б на "овоч". Тому кажу всім – не здавайтеся! І ніколи не думайте погано – з думки все починається!

Вікторія ЧЕРЕМИС

Всі фото надані героєм публікації.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Віка 19.03.2024 06:27
Можна поспілкуватися, прошу допомоги
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100