реклама

реклама

Безліч порушень, пов’язаних з вирубками дерев, фіксують представники 21 сотні добровольчого українського корпусу «Правий сектор», які патрулюють території на Канівщині.

Як повідомив «Прочерку» представник 21 сотні ДУК ПС, учасник патруля, волонтер Володимир Литвин, екопатруль активісти організували через заявки жителів с. Григорівка, с.Бучак, с.Пшеничники, с.Трощин, с.Іваньків.

16938711_1758150534501346_3909139786586668603_n

Підсумки роботи патруля невтішнs. Так, за словами Володимира, 16 грудня 2016 року на першому ж виїзді було затримано п'ять машин з деревиною без жодних документів: три нібито дрова для воїнів АТО, про одну водій сказав, що сировина на бочки (був тільки чек на техсировини по 310 грн. за куб), п'ята - трейлер, завантажений явно діловою деревиною (триметрові стовбури , без жодних бирок), яку теж оформили як дрова. Машину розвантажили, перебіркували, виписали нормальні документи. Вже 25 лютого цього року було затримано вантажівку, навантажену дровами з акації, і трактор, який здійснював навантаження. Трактор, як потім з’ясувалося, належав одному з місцевих ТОВ, без будь-яких документів. Завантаження дровами велось під керівництвом сина голови однієї з сільрад. Вантажівка і трактор заарештовані, відкрито слідство.

28 лютого на горі Лисуха було виявлена група археологів без жодних документів, яка проводила рубку лісу. Археологи, які готували охоронні розкопки, за словами активістів, під проект Канівської ГАЕС, вважали за краще ретируватися.

– У цілому, наш постійний табір в с. Бучак ми розбили для протидії будівництву Канівської ГАЕС і протидії вирубки лісу. За цей час довелося надивитися всякого. За тими порушеннями, що ми виявили, вже ведуться 5 справ. Інколи рубки поодинокі, а інколи мають системний характер, що пов’язано, на нашу думку, з підготовкою до будівництва канівської ГАЕС. Але це дорогий і економічно неефективний проект, ідея якого була висунута ще за часів Брежнєва. Тим часом Бучак - унікальне місце як за кількістю археологічних пам'яток (тут є пам'ятники всіх епох історії України, від кам'яного віку до козацьких часів, включаючи великі городища і святилища часів Київської Русі), так і по природному багатству. Воно межує з Трахтемирівськbv заповідником і згідно з указом президента Ющенка від 2010 року має увійти до його складу, але на жаль указ не був реалізований на практиці, – розповідає Володимир Литвин.

Тим часом, за словами активіста, висунутий Укргідроенерго проект, крім знищення заповідних місць, загрожує знищенням всього живого в Канівському водосховищі, радіаційним зараженням самого водосховища через піднятого з дна «чорнобильського» мулу і нарешті, через вкрай складної геології цих місць - проривом греблі з непередбачуваними наслідками для околиць, а можливо і для самого Києва. Так свідчать висновки ряду академічних інститутів.

– ГАЕС - взагалі вчорашній день енергетики, в якій в останні роки по всьому світі йде бурхливий перехід на альтернативні способи отримання електроенергії (так що в Чилі, наприклад, вже такий надлишок «сонячної» електроенергії, що значну частину року громадяни отримують її безкоштовно). Одним словом, проект будівництва ГАЕС на Бучаку тричі злочинний: з корупційною, з екологічної та з історико-культурної точок зору. Слід зазначити, що наші дії зустрічають явно помітний опір з боку канівської поліції, яка, судячи з усього, знаходиться в зв'язку з керівництвом Укргідроенерго. Поліція явно покриває викриті нами злочини, розслідування гальмуються, незрозумілі товарні чеки визнаються за законні документи, а тим часом ми вже чуємо погрози, примушення зі звинуваченнями в нібито браконьєрство. Це, однак, є для нас зайвим свідченням, що ми йдемо в правильному напрямку, – зазначив активіст.

Як повідомили ЗМІ, вчора на Рівненщині поліція затримала усіх директорів лісгоспів. Під арештом в одну мить опинилось усе обласне керівництво лісової галузі: голова Рівненського управління мисливського господарства, його попередник і 8 директорів лісгоспів області. Затримали їх за обвинуваченням у дачі хабара перевіряючим зі столиці.

реклама

Коментарі  

 
+7 #1 Лютий 06.03.2017 14:20
А маштабами здохлої риби в с.Єлизаветівка? Берег річки закоханий дохлим мальком. ЧИ ТАМ ВЖЕ ВІДКУПИЛИСЯ ВІД АКТИВІСТІВ? Доречі ліс коли села також вирублегний!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100