реклама

реклама

Фахівці Черкаського регіонального управління водних ресурсів напередодні  Всесвітнього дня води  звертають увагу черкащан на те, що вода – найцінніший природній ресурс. І для того, щоб він не вичерпувався, до нього має бути належне ставлення.

Черкащину не можна назвати мало забезпеченою водними ресурсами областю, адже маючи таку могутню водну артерію, як Дніпро, можна було б якісно змінити життя кожного жителя області. Натомість маємо низку проблем з водним фактором, екологічну несвідомість як керівників підприємств-водокористувачів, так і громадськості.

Щороку спеціалісти управління у межах своїх повноважень приймають  звітність за формою 2ТП (водгосп) від підприємств-водокористувачів Черкаської області. За допомогою цієї звітності фахівці отримують дані щодо об’ємів використаної води, ступеня її очистки і визначають забруднювачів в басейнах річок області. По закінченню 2016 року можна зробити висновок про те, що загальна кількість скинутих у водойми області забруднених стічних вод в звітному році збільшилась з 5,958  млн. м3 до 7,318 млн. м3 на 1,36 млн. м3, в тому числі:

- без очистки зменшилась з 2,383 млн. м3 до 1,382 млн. м3 на 1,001 млн. м3;

- недостатньо очищених збільшилась з 3,575 млн. м3 до 5,936 млн. м3 на 2,361 млн. м3.

З поверхневих та підземних джерел забрано 175,9 млн.м3, у тому числі:

- підземної води 47,48 млн.м3;

- поверхневої води 128,42 млн.м3.

За підрахунками на одну особу за рік  забраний об’єм води складає 141,42 м3.

По області нарахували 15 підприємств-забруднювачів (в минулому році їх було 17). Найбільше уже традиційно забруднює воду КП «ЧЕЛУАШ», яке через зливову каналізацію міста напряму без будь-якої очистки здійснює скиди у Дніпро. Забруднюють водні об’єкти стічними водами й водоканали міст Золотоноша, Кам’янка, Чигирин, Сміла. Серед нових забруднювачів ПАТ «НВП»СЕМЗ» (Сміла), КП «Водоканал» (Корсунь-Шевченківський), КП «Уманьводоканал». Причиною таких екологічних проблем в основному є застарілість технологій очистки або взагалі відсутність очисних споруд в районних центрах. Разом з тим вибули з переліку забруднювачів: філія «Канівської ГЕС» ПАТ Укргідроенерго», Хлистунівське кар’єрне управління та ТОВ «Уманський гранкар”єр», центральна районна лікарня м. Шпола, Старобабаніська виправна колонія.

Аби припинити й  надалі забруднення водних об’єктів, підсумки  річної звітності вже направлені до Державної екологічної інспекції Черкаської області.

Олена Башлик

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100