реклама

реклама

Таку статистику зібрали у рамках Всеукраїнської кампанії протидії неформальним платежам у закладах охорони здоров’я. Підзвітну діяльність благодійних фондів впроваджували Інститут аналітики та адвокації.

index

В Україні лікарні часто шукають додаткового фінансування. Один із законних способів — співпраця з благодійними фондами, які збирають із пацієнтів пожертви. Існують вони і на Черкащині. Законодавчо закріплено, що максимум 20% зібраних коштів благодійні організації можуть залишати, арешту мають передати лікарні. Донедавна неможливо було відстежити кількість зібраного, адже у Черкасах не існувало прозорих механізмів звітування.

— Загалом у Черкасах функціонують 32 лікувальних заклади комунальної власності міської та обласної рад. Дев’ять з них взагалі не оприлюднили свої фінансові звіти на Є-даті (http://spending.gov.ua) — порталі, який дозволяє прослідкувати за рухом бюджетних коштів,— зауважує аналітик Інституту аналітики та адвокації Олександр Ткаченко. — З початку минулого року лікарні обов’язково повинні використовувати його. Досі у системі не зареєструвалися 5 медичних закладів.

Проаналізувавши оприлюднені фінансові звіти, експерти встановили, що за 2016 рік лікарні Черкаської області отримали не менше 392,9 млн грн позабюджетних надходжень (благодійної допомоги). Ці звіти дають лише загальне уявлення про отримані позабюджетні кошти. Вони не містять інформації про надавачів благодійної допомоги та відсоток їхньої допомоги.

— Частково ці кошти надійшли від благодійних фондів. Вони функціонують на території 6 медзакладів, які ми досліджували,— розповідає Олександр Ткаченко. —Збирають ці організації для лікарень абсолютно різні суми. Наприклад, найбільшу частку в позабюджетних надходженнях пожертви від БО складають у Черкаської міської стоматологічної поліклініки — 98% (1,1 млн грн). Вагомою вона є у пологового будинку — 61% (2,6 млн грн), а найслабшою в обласній лікарні — 6% (0,85 млн грн).

Чотири черкаські лікарні у 2016 році підписали з благодійними фондами договори. Його, як інструмент опрозорення, розробив Інститут аналітики та адвокації. Врешті, обидві сторони зобов’язалися звітуватися за зібрані та передані благодійні кошти. Згідно звітів 4 лікарні отримали 4,7 млн грн. А усього благодійна організація зібрала 5,4 млн грн.

Уже скоро Інститут аналітики та адвокації оприлюднить фінальний звіт дослідження. У ньому розкажуть, на що витратили ці кошти, чи всі благодійні фонди дотримуються законодавчо встановленої норми про 20% і хто в регіоні відмовляється працювати прозоро.

Прес-служба Інституту аналітики та адвокації

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100