Другий круглий стіл «Крим і Україна: історія, сьогодення, перспектива» провели 12 травня у Черкаському національному університеті імені Б. Хмельницького.

18449821_442850082731898_1456214424_n

Захід був присвячений вшануванню пам’яті жертв депортації кримських татар 1944 року. Спікери обговорили актуальні проблеми спільної історії кримських татар та українців. Зокрема, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Констянтин Івангородський запевняв, що нав’язаний радянською історіографією стареотип, що українське козацтво постійно воювало з кримськими ханами є дуже перебільшеним. Більше того, за дослідженнями М. Грушевського кримські татари та козаки спільно вправлялися у військовій майстерності. Також не оминули увагою культурну та духовну спадщину народів.

Основну частину заходу присвятили обговоренню анексії Криму російським агресором. Лідер Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров розповідав про руйнування російською владою кримськотатарських органів самоуправління. Зокрема, 28 вересня Верховний Суд Російської Федерації заборонив Меджліс.

– Якщо говорити про це, то лише як про структуру заборонену в Російській Федерації, - наголосив Рефат Чубаров.

18448174_442850206065219_212358393_n

Представник Меджлісу кримськотатарського народу Сіневар Кадиров говорив, що невизнання прав народу на кримські землі дозволило агресору розірвати країну. Тому основним завданням зараз є відновлення територіальної цілісності України.

- Легше буде почати з Криму. Саме окупація півострова є викликом до міжнародного права, в той час як ситуацію на Сході їм вдалося зробити під виглядом внутрішнього повстання. Якщо ми зможемо відстояти Крим, Росія швидше і з меншими втратами піде зі Сходу нашої держави – стверджує він.

Представник Меджлісу, наголосив на тому, що сьогодні Європейський Парламет ухвалив і оприлюднив спільну Резолюцію стосовно ситуації в окупованому Криму та українських політв'язнів. У цьому документі кримських татар визнали корінним народом півострова.

– Легше з правового боку вирішити проблему, ніж військовим шляхом звільнити свою територію. Саме з допомогою міжнародного суспільства ми змусимо агресора залишити Крим, – наголосив Сіневар Кадиров.

Олена Тютенко

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Ірина 13.05.2017 00:08
Кримським татарам хочеться сказати тільки слова захоплення. У складній ситуації, в якій опинилися, вони поводять себе дійсно гідно!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Оpinion 12.05.2017 20:49
Якщо послухати Костянтина, то виникають питання: 1. Для чого створювалася Запорозька січ? 2. Ким торгували на невільничому ринку в Кафі? 3. Тисячі невільків, яких гнали туди - акт нерозривної дружби? Висновок: не треба вчорашнє підганяти під сьогоднішнє.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100