реклама
Sucurity Police

реклама

Із гранітними пам’ятниками, штучними квітами, огорожами та надписами черкащани облаштували цвинтар для своїх домашніх улюбленців. Із кожним роком територія стає все більшою, на сьогодні незвичні поховання помітні кожному, хто проїжджає вулицею Руставі поблизу міського кладовища №5, пише «Інфоміст».

16-1024x575

Хтось обмежився штучними квітами, немало господарів вирішили облаштувати повноцінні могили із вимощеною плиткою, гранітними пам’ятниками та написами. Одні із них занехаяні, хаотичні, інші – доглянуті, що свідчить про часті відвідини місця. Однак виникає питання: чи законне це кладовище, як воно впливає на навколишнє середовище та де і у який спосіб мають відбуватися захоронення тварин?

19-1024x575

У багатьох західних країнах діють кладовища для домашніх тварин. Найстаріший у світі цвинтар для тварин був відкритий у 1896 році у Нью-Йорку (США). Там поховали понад 70 000 домашніх улюбленців. Вартість ділянки – до $ 500. Можна замовити домовину – не тільки для кота чи собаки, але навіть для метелика. У переліку послуг є траурний оркестр і плакальниця. Схожі цвинтарі є в інших американських містах, у Франції, Бразилії тощо.

В Україні чи не в кожному місті є місця масових захоронень тварин. Але в основному офіційно вони не зареєстровані. Питання створення цвинтарів розглядають у Вінниці, Одесі. У Львові стихійне кладовище, яке облаштували у одному із місцевих парків, зруйнували, зараз же власників просять приносити домашніх улюбленців на кремацію до у ЛКП «Лев», де їх утилізують за 46 гривень (+2,24 грн за кг). Львівські чиновники навіть пригрозили штрафами тим, хто поховає тварину на території міста. Адже такі дії можуть завдати екологічної небезпеки, кажуть фахівці. Тоді як у столиці на похованні тварин навчилися заробляти. У мережі можна знайти низку агентств, які пропонують не лише забрати чотирилапого із місця смерті, а й організувати похоронну процесію.

Що робити із померлими тваринами черкащанам?

Директор «Комбінату комунальних підприємств» Анатолій Бейн говорить, що до офіційно зареєстрованих та спеціально облаштованих міських кладовищ поховання тварин жодного відношення не має. А отже цей цвинтар можна вважати незаконним. Єдиний шлях для померлої тварини – завод із утилізації трупів.

За словами начальника відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Віктора Маламужа, нині законодавством заборонено облаштування нових біотермічних ям, так званих «ям беккері» (пункти 1.5-1.6 «Про затвердження Правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України», – ред. ). Однак в області діють заводи з утилізації решток померлих тварин. Проте додає, що в цьому випадку мова йде більше про велику рогату худобу. Щодо впливу незаконних захоронень домашніх тварин порадив звернутися до черкаських екологів.

На території Черкас нині є діюча «яма беккарі». Про це розповів директор КП «Черкаська служба служба чистоти» Олександр Савенко. За його словами, до обов’язків працівників комунального підприємства належить і прибирання трупів безпритульних тварин, зокрема із доріг міста тощо. У Черкасах на полігоні є так звана «яма беккарі», це спеціально обладнаний залізними герметично закритими ємкостями могильник, у якому проводиться біотермічна утилізація біологічних відходів. Там, власне, і утилізують черкаських бездомних тварин.

В Управлінні державної екологічної інспекції в Черкаській області про цвинтар для тварин від журналістів почули вперше. За словами начальника Сергія Поліщука, біологічні поховання можуть істотно забруднювати повітряне середовище та ґрунтові води, шкідлива дія яких поступово впливатиме на здоров’я людини, викликаючи різного роду хвороби, або ж генетику живих організмів.

Невпорядковані місця захоронення трупів тварин вважають однією із зон ризику при виникненні та розповсюдженні хвороб. Оскільки ці місця є джерелом або резервуаром збудників. Відповідно до ст.35-2 ЗУ «Про відходи», утилізація відходів тваринного походження на території України здійснюється спеціалізованими підприємствами (підрозділами) з утилізації відходів тваринного походження. У інспекції інформують, що, проаналізувавши результати вимірювань складу та властивостей проб ґрунтів за останні роки, відібраних в несанкціонованих місцях захоронення тварин, виявлені перевищення по амоній іонах, хлорид іонах, фосфатах, нітратах, що призводить до засолення ґрунтів та знижує їх родючість.

Щодо конкретного випадку із облаштування черкаського кладовища для тварин у Держекоінспекції пообіцяли прокоментувати згодом після виїзду на місце.

Голова Черкаського міського товариства захисту тварин «Друг» Ольга Абукаре вважає, що поховання тварин все ж не має бути хаотичним.

– Є норми поховання тварин, те, що людина вирила яму, як і де йому захотілось, наприклад, на пляжі, огороді, – неправильно. Я працюю у ветеринарній клініці, на сьогодні у тварин дуже часто трапляються онкозахворювання. Вважаю, що неправильно, коли тварина померла від раку, наприклад, а її закопують на 2 метра в землю і все. Це додаткове зараження ґрунту, є спеціальна кремація, яма беккера, це має здійснюватися за спеціальними технологіями, – розповідає Ольга.

Також, на її думку, ті похоронні церемонії, які влаштовують черкащани при похованні, можна характеризувати лише як показові виступи. Мовляв, пам’ять про тварину повинна залишатись у серці:

– Якщо хочете пошанувати пам’ять домашнього улюбленця, можете прихистити чи допомогти бездомній тварині, від цього користі буде набагато більше, ніж ставити дорогі пам’ятники із граніту.

Разом із тим волонтерка не проти створення кладовища для тварин, однак наголошує, що ця територія має бути спеціально обладнана:

– Можливо, варто обладнати на території вже існуючих кладовищ, де ховають людей. Це буде більш правильно. Але однозначно не можна закопувати тварин біля пляжів Дніпра, у парках, садах тощо. Створення кладовищ для тварин у низці містах України питання порядку денного, тоді як у Черкасах продовжуються хаотичні захоронення. Приміром, у столиці про один із таких незаконних цвинтарів згадали напередодні забудови території. Як швидко знадобиться для когось придоріжжя Руставі – покаже час.

1-14-1024x575

11-3

17-1

20-1-1024x575

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100