Нещодавно ГО «Інститут аналітики та адвокації» (ІАА) на своєму сайті оприлюднила звіт «Ефективність співпраці лікарень та благодійних фондів у Черкасах» У ньому громадська організація представила результати протидії неформальним платежам у закладах охорони здоров’я Черкаської області.

Законодавство України говорить, що благодійна діяльність – добровільна особиста або майнова допомога, що не передбачає одержання благодійником прибутку. Будь-хто може її надавати у формі грошей, товарів, робіт чи послуг. Втім, у лікарнях Черкас від пацієнтів найбільше очікують грошей, за що останні отримують всім відому квитанцію.

Пацієнт з квитанцією

Ще у 2014 році ІАА провів опитування у Черкасах. Виявилося, 87% мешканців міста не вважають медицину в Україні безкоштовною. А 72% черкащан пригадали, що платили гроші саме до благодійного фонду. Водночас, 91,11% респондентівхотіли б знати на що витрачаються кошти, сплачені ними до благодійних фондів при закладах охорони здоров'я. І лише сьогодні, внаслідок 2-річної адвокаційної і моніторингової кампанії ІАА зібрані пожертви виведені з «тіні», а пацієнти можуть спостерігати за використанням своїх коштів.

В ІАА дослідили 23 черкаські лікарні. На території 6 лікарень благодійні організації збирають пожертви з пацієнтів. Простежити рух коштів можна у 4 медичних закладах.

За 2016 рік благодійні фонди передали 4 досліджуваним ІАА лікарням Черкас майже 5 мільйонів гривень. Однак, здійснили це не в грошовому вигляді. За зібрані з громадян кошти благодійні організації в інтересах лікарень закупили медикаменти та медичні матеріали, господарчі товари чи обладнання. Усі лікарні мають розміщувати інформацію щодо видів отриманих матеріальних цінностей та послуг, та досі цього не робить Черкаська обласна лікарня.

-На наш погляд, кампанію протидії неформальним платежам вдалося успішно реалізувати у багатьох регіонах України, зокрема і в Черкасах. – говорить Олександр Ткаченко, аналітик ІАА. - У місті діє відповідний наказ Департаменту охорони здоров’я, який опрозорює діяльність благодійних фондів та змушує лікарні звітувати про отриману допомогу. Аби закріпити цю позитивну практику необхідно відповідними нормами наповнити законодавство на національному рівні.

Переглянути повну версію звіту «Ефективність співпраці лікарень та благодійних фондів у Черкасах» можна за посиланням.

Прес-служба Інституту аналітики та адвокації

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100