реклама

реклама

Державний моніторинг в галузі охорони атмосферного повітря у місті Черкаси здійснює лабораторія Черкаського обласного гідрометцентру на трьох стаціонарних постах у центрі міста, Дніпровському та Південно-західному мікрорайонах.

index

За повідомленням начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, на цей час у повітрі міста контролюються 4 основних та 14 специфічних забруднюючих речовин, включаючи важкі метали та бенз/а/пірен. Відбір проб повітря проводиться чотири рази на добу. Впродовж  І півріччя 2017 року лабораторія проаналізувала  9075 проб повітря

За даними спостережень, атмосфера у м. Черкаси була забруднена аміаком та формальдегідом. Середні концентрації по формальдегіду  перевищували середньодобову ГДК у 1,67 рази. По аміаку були на рівні ГДК. Вміст діоксиду азоту не перевищував ГДК (0,75ГДК). Середні концентрації по вмісту важких металів були значно нижчі за відповідні ГДК.

В порівнянні з 2016 роком середня за півроку  концентрація по діоксиду азоту зменшилася у 1,3 рази, а по пилу збільшилася вдвічі. Вміст інших домішок залишився майже без змін..

Найбільші максимальні концентрації були зафіксовані: по пилу 1,4 ГДК у Дніпровському мікрорайоні; по оксиду вуглецю - 1,2 ГДК у Південно-західному мікрорайоні; по діоксиду азоту – 1,2 ГДК у центрі міста; по аміаку - 1,8 ГДК у центрі міста та Дніпровському мікрорайоні. Максимальні концентрації  в порівнянні з 2016 роком зменшилися по оксиду вуглецю, діоксиду азоту та формальдегіду у 1,2 рази. Збільшилися по сірководню у 1,5 рази.

Найбільш забрудненими продовжують залишатися центр міста та Дніпровський мікрорайон.

Індекс забруднення атмосфери (ІЗА)    склав 5,4, що вважається підвищеним рівнем забруднення. В порівнянні з  І півріччям 2016 року ІЗА  збільшився у  1,1 рази за рахунок зростання середньої концентрації по пилу.

Літня пора року – це чудова пора для проведення вільного часу на свіжому повітрі. У містах переповнених транспортом, кращим місцем для прогулянок являються парки та сквери. На тротуарах вулиць, переповнених транспортом знаходиться найбільша кількість токсичних речовин, особливо на рівні дитини. З вихлопними газами автомобілів в атмосферне повітря надходять такі отруйні речовини, як свинець, чадний газ, оксиди азоту і сірки, бенз(а)пірн. Тому, хочемо порекомендувати молодим мамам з малими дітками не вибирати для прогулянок  тротуари вулиць, по яких рухається велика кількість транспорту.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 Щука 07.07.2017 00:06
Чому не було цієї інформації по забрудненню пилом коли толя-залізяка бульвар Шевченка в пилюці топив!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100