Із нагородою повернувся народний самодіяльний ансамбль танцю «Черкащанка» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького з Литви. Колективу випала честь представити Україну на VII Міжнародному фольклорному конкурсі-фестивалі «Квітка сонця», що відбувся у Шяуляї 1-6 липня 2017 року.

— Під час конкурсу «Квітка сонця», що проходив у місті Шяуляй, нам удалося не лише продемонструвати свою майстерність, а й гідно представити українську культуру. Як результат, ми отримали спеціальний приз від журі конкурсу за популяризацію народної культури, — розповіла заступник старости ансамблю Вікторія Кулініч. Дівчина поєднує навчання в магістратурі навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва ЧНУ з хобі — танцями.

— Кожного дня ми мали по два концерти, — поділилася враженнями Вікторія. — Окрім концертів, ми навчали всіх охочих гостей та учасників конкурсу українських танців. Між учасниками конкурсу панувала тепла і дружня атмосфера. Ми допомагали один одному й залюбки обмінювалися досвідом.

За словами Вікторії, публіка бурхливими оплесками вітала кожен танець українців, але найбільший захват у глядачів викликав гопак.

— Литва — це дружня та відкрита країна, тут приязно ставляться до людей. Нас вразила любов прибалтійців до нашого народу. Взагалі поїздки на міжнародні фестивалі та конкурси — можливість не лише продемонструвати майстерність свого колективу, а й поспілкуватися з учасниками з інших держав.

Керівник «Черкащанки» — заслужений працівник культури України Валентин Луценко — розповів, що вже не вперше колектив запрошують на міжнародні заходи. На його думку, це визнання. Із останніх досягнень — гран-прі на VIII Міжнародному фестивалі музики, мистецтва та фольклору «Подляска Октава Культур», що відбувся у Білостоці (Польща) в 2015 році, та цьогорічна нагорода на фестивалі «Квітка сонця». Валентин Луценко наголошує, що в «Черкащанці» танцюють студенти і випускники Черкаського національного. Цьогоріч до колективу влилися й абітурієнти.

Керівник «Черкащанки» зізнається, що організувати поїздку було непросто. Адже фінансові питання довелося вирішувати самотужки. Меценатів шукали скрізь. І лише завдяки невтомному ентузіазму танцюристів та підтримці з боку керівництва університету участь у фестивалі стала можливою.

Тож весь колектив ансамблю щиро дякує за фінансову підтримку рідному університету та особисто ректору Олександру Черевку, обкому Профспілки працівників освіти і науки України та його голові Ользі Жалдак, профспілковому комітету Черкаського національного, а також депутату міської ради Павлу Карасю.

Танцюристи завдячують своїм успіхом і своїм хореографам Сергію та Жанні Захарчунам, акомпаніатору Андрію Козлову та костюмеру Наталії Кириченко.

— «Черкащанка» є окрасою не лише університету, а й рідного міста та всієї Черкащини, — говорить ректор Олександр Черевко. — Цей юний самодіяльний колектив має майже 65-річну історію. Виступив у містах України, Росії, Молдови, Польщі, Чехії, Болгарії, Угорщини, Німеччини, Сирії, Югославії, Словенії, Кіпру. Студенти, для яких танці є просто захопленням, вражають глядачів із усього світу своєю красою, майстерністю і головне — патріотизмом. Вони представляють Україну на міжнародному рівні і формують позитивний імідж не лише alma mater, а й своєї країни.

Університетська родина бажає улюбленому колективу натхнення та сил творити танцювальні шедеври і підкорити ще не одну міжнародну сцену.

Довідково: Щороку влітку в литовському місті Шяуляї проходить традиційний міжнародний фестиваль — конкурс фольклорного танцю «Квітка сонця». У ньому беруть участь танцювальні колективи з Франції, Англії, Угорщини, Нідерландів, Португалії та інших країн. Професійні колективи змагаються в майстерності, а численні глядачі отримують задоволення від етнічних ритмів, барв і енергетики.

Про це інформує прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 жителі черкас 15.07.2017 00:58
Черкащанка-супер.Удачі,творчого натхнення,успіх ів у нелегкій праці на торчій ниві.Ви-гордість Черкас та всієї України!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100