реклама
Sucurity Police

реклама

Ось уже півроку не вщухають пристрасті навколо Тясминської насосної станції та захисної дамби, що розташована поблизу села Стецівка Чигиринського району. І причина тут не в самій гідроспоруді чи в її роботі, а в тому яким чином її експлуатують.

IMG_1122

Побудована ще в 60-х роках минулого століття, вона просто не витримує навантажень великовагового великогабаритного транспорту, адже не було розраховано на такий автомобільний потік. Аби врятувати насосну станцію та дамбу від руйнації, яка уже почалася, Черкаське регіональне управління водних ресурсів було вимушене перекрити рух по дамбі та мостовому переходу для великовагового великогабаритного транспорту. Це й спричинило прецедент. У приміщенні Тясминської насосної станції відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Вже втретє його учасники спробували знайти вихід із ситуації, що склалася.

– Ми не вперше вже збираємося, однак поки що жодного конструктивного рішення не прийнято, а насосна станція та дамба продовжують працювати в екстремальних умовах і руйнуватися. Проведеним обстеженням технічного стану споруд виявлено просідання греблі, опорні конструкції мостового переходу знаходяться в незадовільному стані, мають сколи і пошкодження бетону в опорних частинах з оголенням арматури. Хочу, щоб усі присутні зрозуміли, що наслідком цих процесів може бути призупинення роботи насосної станції або суттєве зменшення її потужності, що призведе до підняття рівнів води у річці Тясмин та затоплення значних територій Смілянського, Черкаського і Чигиринського районів, – наголосив начальник Черкаського РУВР Олександр Бовсуновський.

Виступи учасників наради були емоційними і потроху майже усі переходили до дискусії. Ситуація ускладнювалася ще й тим, що жителі міста Чигирин теж перекрили частину дороги для великовагового великогабаритного транспорту. Вони стверджують, що через велике навантаження на дорожнє полотно, у них почали руйнуватися будинки.

– У Чигирині дороги розраховані на навантаження до 8-ми тонн, тому на сесії міської ради було прийнято рішення про заборону руху великовагового великогабаритного транспорту через місто. Це вже наша третя мирна акція. А вчора автомобілі на людей почали наїжджати, по газонах, на знаки, що ми встановили. Хотілося б вирішити це питання якомога швидше, – зауважив депутат Чигиринської міської ради Василь Голубок.

Дорога по  Тясминській дамбі навіть порівняно з 2009 роком витримує величезні навантаження, тоді їздили великовагові автомобілі вагою в 20-40 тонн, сьогодні це вже 60 тонн. Під час такого руху насосна просто дрижить і у випадку його продовження ніхто не гарантує, що 9-тиметровий напір води, який вона стримує, не затопить добру половину області, адже повний об’єм водосховища, який може потрапити в заплаву річки Тясмин складає 13,5 млд. м3

Позиція ж Служби автомобільних доріг з цього питання така:

–  У Черкаській області відомчих доріг близько 300 кілометрів. У законі про такі ділянки сказано, що їх повинні утримувати власники за свої кошти. Ми можемо прийняти цю ділянку лише через  офіційне розпорядження від Кабінету Міністрів чи Фонду Держмайна, – відстоював свою позицію Геннадій Андрєєв.

Та необхідно зауважити, що проїзна частина дамби не належить до відомчої дороги, вона є технологічною дорогою для обслуговування гідроспоруди.

Була ще одна думка, яка прозвучала свідомо і виважено, однак чи усі учасники наради її прийняли?

– Я всіх закликаю думати не з точки зору на кого б перекинути відповідальність, а з точки зору можливих наслідків, а роботу комісії побудувати в руслі державницьких інтересів. Ми, як представники громадськості будемо сприяти Вашій роботі, – сказав представник ГО «Самооборона майдану» Олексій Ющенко.

По результатах наради у десятиденний термін Службі автомобільних доріг у Черкаській області та міській владі Чигирина дано доручення напрацювати альтернативні шляхи об’їзду, встановити відповідні знаки, а Черкаському РУВР спробувати вирішити питання дамби із керівництвом із Києва. Однак зважаючи на те, що це чималі кошти і призначення Управління забезпечувати експлуатацію гідротехнічних споруд, а не ремонтувати дороги, їх доведеться брати з інших джерел. А щодо альтернативних шляхів об’їзду, міцно врізалася в пам’ять остання фраза представника від Служби автомобільних доріг у Черкаській області Геннадія Андрєєва, мовлена по закінченні наради: «Навіщо мені альтернативні дороги? Я Вас провезу по своїх дорогах і покажу Вам їх!» Та, можливо, державні інтереси все ж переважать?

IMG_1114

Олена Башлик

реклама

Коментарі  

 
0 #3 Петрович 31.07.2017 21:14
З метою збереження гідроспоруди Бовсуновському потрібно перерити дорогу на тясминську дамбу в одному місці і поставити з двох боків перед Чигирином інформаційні стенди. Але для цього потрібно мати мужність.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 мороз 28.07.2017 04:17
Вона нічия вже десятки років.
Поговорять та й заспокояться.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 ДРСУ-64 27.07.2017 14:32
Гена Андреєв - "проФФесор", яких пошукати треба! Йому в ДРСУ не довіряли навіть машини з асфальтом та щебенем рахувати, а тут він пробився в керівники й несе нісенітниці... Гена, пригадай, як ти облажався на смілянській дорозі, коли працював в ДРСУ-64. Озвучити деталі?
Дозволь пораду: тікай з тієї посади, бо скоро тебе за довгий язик та "заслуги перед Батьківщиною" зроблять "цапом-відбувайлом"! Хто швидко злітає, дуже часто швидко падають в прірву!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100