Органами прокуратури області вжито низку заходів щодо посилення нагляду за додержанням законів із питань медичного обслуговування засуджених та осіб, взятих під варту, в установах кримінально-виконавчої служби області.

Проведені прокурорами перевірки засвідчили, що діяльність установ центрального міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації щодо надання медичної допомоги виявилися малоефективними, без належного виконання адміністраціями установ необхідних медичних вимог, що забезпечують охорону здоров’я засуджених та осіб, взятих під варту.

Порушення законодавства щодо медико-санітарного та матеріально- побутового забезпечення засуджених тривалий час не усуваються та в ряді випадків мають системний характер. На виявлені порушення закону, прав ув’язнених на охорону здоров’я прокурорами вносилися документи реагування.

Найбільш поширеними порушеннями прав людини на охорону здоров’я в установах виконання покарань ДКВС області є відсутність належних умов тримання та лікування спецконтингенту, що призводить до порушення вимог ст.ст. 107, 115, 116 КВК України, ст.ст. 6, 7 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я».

У медичних частинах режимних закладів області у поточному році проліковано 329 в’язнів, у територіальних медичних закладах Міністерства охорони здоров’я – 98 осіб.

Залишається проблемною ситуація з кадровим забезпеченням медичних фахівців в установах виконання покарань, штат яких укомплектовано на 87%, що негативно впливає на якість діагностування та ефективність лікування захворювань у засуджених.

Несвоєчасне медичне обстеження засуджених та осіб, взятих під варту, наявність у них тяжких соматичних та інфекційних захворювань, зволікання з переведенням хворих до лікувальних закладів, некваліфіковане лікування є основним чинником, що негативно впливає на рівень смертності серед спецконтингенту.

Крім того, вивченням органами прокуратури області стану додержання вимог законодавства щодо захисту конституційних прав затриманих, ув’язнених і засуджених під час їх лікування та утримання в спеціальних палатах територіальних закладів охорони здоров’я Черкаської області, а також забезпечення режимних вимог у зазначених вище спеціальних палатах, ще не повною мірою відповідає сучасним реаліям та потребує вжиття додаткових узгоджених заходів.

З цією метою 26.07.2017 у заступника прокурора Черкаської області за участі структурного підрозділу прокуратури області, керівників місцевих прокуратур, їх заступників, які відповідають за вказаний напрям роботи, та начальників режимних установ ДКВС області відбулася оперативна нарада, на якій обговорено стан додержання вимог законодавства з питань медичного обслуговування засуджених осіб у виправних колоніях та Черкаському слідчому ізоляторі, стан захисту конституційних прав затриманих, ув’язнених і засуджених під час їх лікування та утримання в спеціальних палатах територіальних закладів охорони здоров’я Черкаської області, а також забезпечення режимних вимог у зазначених вище спеціальних палатах.

Під час проведення наради висвітлено актуальні та проблемні питання, задля усунення яких територіальних прокурорів зорієнтовано вжити дієвих організаційно-практичних заходів, спрямованих на приведення у відповідність до вимог чинного законодавства стану справ у піднаглядних органах та установах.

Про це інформує прес-служба прокуратури Черкаської області.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100