реклама

реклама

Вища рада правосуддя звільнила Чепурного В.П. з посади судді Соснівського районного суду міста Черкаси за скоєння істотного дисциплінарного проступку.

Як повідомив доповідач – член Вищої ради правосуддя Комков В.К., відповідно до рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 17 березня 2017 року № 528/1дп/15-17 суддю Соснівського районного суду міста Черкаси Чепурного Валерія Петровича притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано дисциплінарне стягнення у  виді подання про звільнення судді з посади.

Дисциплінарну справу було відкрито за заявами коаліції молодіжних громадських організацій Черкаської області «Молода Черкащина» від 25 листопада 2014 року та заступника прокурора Черкаської області Семенова В.В. від 12 грудня 2014 року, що надійшли до Ради з Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

Заявники зазначили, що суддя Чепурний В.П. приймав рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо осіб, які були учасниками масових акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» у зв’язку з їх участю в таких акціях, а тому підлягає перевірці на підставі пункту 3 частини першої статті 3 цього Закону.

За результатами розгляду дисциплінарної справи Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддя Чепурний В.П. не встановив наявності доказів на підтвердження ризиків, на які посилався слідчий, для застосування до підозрюваних осіб виняткового запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, що свідчить про його недбале ставлення до виконання обов’язків судді. Установлення під час перевірки факту, що відповідні дії суддею допущено під час розгляду восьми матеріалів та не застосовано під час розгляду аналогічного клопотання у справі № 712/828/14-к, який відбувся того самого дня, свідчить про умисність дій судді та розуміння ним необхідності встановлення визначених КПК України ризиків.

Таким чином, встановлені за результатами розгляду дисциплінарної справи обставини дають підстави для висновку, що суддею Чепурним В.П. під час розгляду низки клопотань (у справах № 712/820/14-к, № 712/821/14-к, № 712/822/14-к, № 712/829/14-к, № 712/830/14-к, № 712/831/14-к, № 712/835/14-к, № 712/836/14-к) допущено істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що унеможливило учасниками судового процесу реалізацію наданих їм процесуальних прав і виконання процесуальних обов’язків та умисне порушення прав людини і основоположних свобод, визначені підпунктом а) пункту 1 та пунктом 4 частини першої статті 106 Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VІІІ «Про судоустрій і статус суддів», що є підставою для притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

Вища рада правосуддя на засіданні 1 серпня 2017 року погодилась із правовою позицією Першої Дисциплінарної палати та  звільнила Чепурного Валерія Петровича з посади судді Соснівського районного суду міста Черкаси на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України (за скоєння істотного дисциплінарного проступку).

Про це інформує управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Вищої ради правосуддя.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-3 #1 Пересічний громадянин 03.08.2017 10:35
Виходить цей суддя приймав завідомо неправосудні рішення, за що передбачена кримінальна відповідальніст ь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100