реклама

реклама

Сучасні супутникові фото Канівського водосховища, яке зараз має яскраво-зелений колір, опублікували на сайті texty.org.uа.

Зокрема фахівці порівняли ці фото з аналогічними світлинами минулих років.

Фахівці Інституту гідробіології підрахували, що для нормального функціонування екосистеми, у воді має бути не більше 40 г/м3 фітомаси, тоді якість водоймища не страждає. Наразі вони фіксують до 300—400 г/м3 біомаси у місцях, куди вітер зганяє фітопланктон, що удесятеро більше від норми.

— Річка — це система, яку можна порівняти з кровоносними судинами людини, — каже співробітник відділу іхтіології та гідробіології річкових систем Олександр Савицький. — Серце дає поштовх, кров рухається судинами, розходиться капілярами і так досягає кожної клітини. Природна річка функціонує подібним чином, але в неї таким насосом є сезонна зміна водності, що в результаті повеней і меженей (максимального падіння водності влітку) забезпечує нормальне функціонування екосистеми. Сніг тане, ріка розливається, промиває русла, якими тече. І так повторюється з року в рік, тисячоліттями. Але ж коли та природна система перегороджується дамбами, то утворюється каскад водосховищ, як наш Дніпро, або ставків, якщо річка невелика.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100