Упродовж 2016-го року хімічний гігант заборгував ПАТ «Черкасиобленерго» 1,1 млрд грн. за спожиту електроенергію. Загальний борг на сьогодні складає 1,690 млрд грн. Унаслідок цього товариство накопичило борг перед ДП «Енергоринок» в сумі 800 млн грн. Наразі обидва борги потребують реструктуризації.

index

Саме через цю заборгованість до черкаського підприємства Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг були застосовані «додаткові щодобові відрахування» за куповану в Енергоринку електроенергію. Алгоритм передбачав, що всі надходження ПАТ «Черкасиобленерго» від реалізації електроенергії йшли на погашення заборгованості перед ДП «Енергоринок». Так і виникла 5-тимісячна заборгованість із заробітної плати черкаським енергетикам.

На підприємстві наразі стурбовані тим, що проект договору про реструктуризацію боргу ПАТ «Азот» перед Обленерго не підписаний, оскільки не досягнуто домовленостей щодо терміну реструктуризації боргу.

71% акцій товариства опосередковано володіє держава. Наразі саме Фонд державного майна докладає усіх зусиль, аби документ був підписаний з терміном виконання боргових зобов’язань від 1-го до 3-х років. Відповідно, черкаське підприємство має виплатити свій борг перед ним упродовж 1-1,5 року. Так, лише після узгодження терміну сплати заборгованості з Енергоринком, товариство зможе звернутися до НКРЕКП щодо зміни алгоритму, застосованого до ПАТ «Черкасиобленерго». «Азот» розраховує на реструктуризацію терміном до 10-ти років. Питання узгодження терміну реструктуризації боргу за ініціативи та активної участі Фонду держмайна уже розглядали на засіданні Енергетичного штабу при Кабміні, проте, перемовини ще тривають.

- Компромісне рішення поки-що не ухвалене, - зауважує голова правління ПАТ «Черкасиобленрего» Олег Самчук. – Завдяки постановам  НКРЕКП протягом червня-серпня товариство змогло ліквідувати заборгованість із заробітної плати, оскільки існував окремий порядок спрямування надходжень за електроенергію від ПАТ «Азот» на поточний рахунок товариства для виплати заробітної плати працівникам. Але подальшої долі підприємства це не вирішує. Вона залежить від підписання двох угод – щодо реструктуризації боргу  ПАТ «Азот» перед нашим підприємством та ПАТ «Черкасиобленерго» - перед ДП «Енергоринок».

Так, лише підписання цих документів дасть можливість виплачувати поточну заробітну плату за рахунок встановлення НКРЕКП алгоритму відрахувань на поточний рахунок товариства без застосування додаткових щодобових відрахувань до Енергоринку. А це дозволить вчасно виплачувати заробітну плату, виконувати капітальні ремонти та технічне обслуговування електромереж, а також заходи інвестиційної програми.

З приводу цієї ситуації Олег Самчук уже мав розмову з головою облдержадміністрації Юрієм Ткаченком та головою правління ПАТ «Азот» Віталієм Скляровим. Обоє налаштовані на конструктив. Губернатор обіцяв сприяти вирішенню питання найближчим часом.

Про це інформує прес-служба Обленерго

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100