реклама
Sucurity Police

реклама

Експерт із Варшави Збігнєв Вейцман ділився із черкаськими посадовцями та громадськістю досвідом взаємодії між владою та містянами. Публічну зустріч організувала ГО «Молода Черкащина» у межах проекту Київський діалог.

Організатори ставили за мету ознайомити активних черкащан і представників влади з практикою проведення громадських консультацій, щоб невзабарі такий досвід застосувати в Черкасах.

Громадські консультації -1

«Для Черкас практика громадських консультацій дуже потрібна, адже останнім часом було чимало конфліктних ситуацій щодо благоустрою міста, наприклад, фонтан на ЦДЮТ, забудова Соснівки та набережної, встановлення стели «Я люблю Черкаси», кораблик-дитячий майданчик у сквері Богдана Хмельницького. Подібних скандалів можна було б уникнути, якби запитали у громади: чого вона хоче до формування рішень.», – ділиться мотивом заходу організаторка Вікторія Феофілова.

Суть громадських консультацій полягає в тому, щоб збирати ідеї мешканців про різні аспекти благоустрою міста. Видів консультації існує дуже багато – це і он-лайн консультації, і дослідницькі прогулянки, фокус-групи, «світові кафе» тощо. На відміну від звичних нам громадських слухань, в ці способи зручно збирати думки громадян та планувати розвиток міста.

«Якби перш ніж встановлювати кораблик у сквері Богдана Хмельницького провели таку консультацію, то владці б дізналися, що жителі міста не хочуть у тихому сквері такої розваги, натомість раділи б їй у дитячому парку чи парку «Казка». Там багато дітей і це було б набагато приємніше для всіх. Влада не може знати всіх таких нюансів, тому простіше не вигадувати самим, а запитати громаду, яка завжди краще знає свої потреби», –  пояснює суть консультацій організаторка заходу Тетяна Кавальчук.

Збігнєв Вейцман під час виступу розповідав як діє практика консультацій із громадою у Польщі. Окрім позитиву для міста, така розмова із громадою приносить користь і народним обранцям.

«Ті польські мери, які застосували громадські консультації, мають дуже гарний імідж. До них високий рівень довіри, і коли містяни довіряють міській владі, вони можуть багато що зробити на волонтерських засадах. Таким чином економлять місту гроші і роблять гарні справи», - зазначив експерт.

Захід відвідали міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, секретар міської ради Олександр Радуцький, директор департаменту архітектури й містобудування ЧМР Артур Савін та депутати міської ради. Владці підтвердили, що громадські консультації – це те, що потрібно Черкасам.

«Я розумію, що фонтанчик, корабель – це прорахунки міської влади, але не помиляється той, хто нічого не робить», – сказав міський голова Анатолій Бондаренко.

Натомість мер пообіцяв цього року при ухваленні бюджету проводити консультації в мікрорайонах міста для визначення потреб громади. А також спільно з представниками громадських організацій створити робочу групу для розробки положення про громадські консультації.

Довідка

Збігнєв Вейцман, експерт асоціації BORIS (Бюро Обслуговування Руху Ініціатив Соціальних) 25 років працює в асоціації BORIS (Бюро Обслуговування Руху Ініціатив Соціальних) і має неоціненний досвід розробки та впровадження механізмів співпраці і громадських консультацій. Зокрема, він стояв у витоків організації цих процесів у Варшаві, а згодом – у низці інших громад. Експерт має досвід роботи в Україні, Литві, Росії та країнах Вишеградської четвірки. Видав більше 50 тематичних публікацій. За свою роботу і великі досягнення нагороджений Хрестом за заслуги від Президента Польщі (2004 р.) та відзнакою «За заслуги перед Варшавою» (2013 р.).

«Київський діалог» є надпартійною, незалежною ініціативою, яка виникла на основі німецько-українського громадянського суспільства. Своїм виникненням «Київський діалог» зобов’язаний ідеї неподільної, відкритої, демократичної і вільної Європи. Його метою є внесок мирному та демократичного співжиттю європейських народів та європейське єднання шляхом поглиблення та укріплення діалогу між елітами обох суспільств, що формують думку громадськості.

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 черкащанин 25.09.2017 13:22
Радуцький - не надійний,з ним каші не звариш ! З Радуцьким справ мати не можна! Це треба усвідомити Бондаренку і іншим.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Сидоров. 24.09.2017 17:24
Бондаренко та Радуцький порозумілися....ворон ворону око не виклює.то вони для людей неначе чубляться. А насправді....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100