реклама

реклама

«Правоохоронці ловлять Золоту рибку на Чорнобаївщині, або як сховати злочин, передавши в іншу область» – матеріал під такою назвою побачив світ у виданні «Черкаський край».

4d79118a67520bd8edb61b79faa9d6b6_M Стає все очевиднішим, що основним чинником, який стоїть на заваді розвитку України, є корупція. Саме вона зводить нанівець будь-які реформи в країні. Корупційна злочинність справляє найбільший руйнівний вплив на правопорядок, на основі якого лише й може розбудовуватися благополуччя кожного громадянина. Так уже влаштовано суспільне життя людей, що найбільше від неї страждають звичайні громадяни, а найбільшу вигоду мають ті, хто може скористатися з «благ» корупції. Проте сподівання українців, які потерпають від протиправних дій чиновників, на ефективну протидію їм правоохоронних органів, досі залишаються марними.

Невігласи чи співучасники?

Не можуть миритись із цим громадські активісти. Так, громадська організація Черкаське антикорупційно-люстраційне бюро тримає на контролі десятки справ, де інтереси чиновників «дивним чином» вилилися в незаконні рішення. Одна з таких — незаконний вилов риби та пов’язана з цим «сліпота» й «глухота» декого з правоохоронців.

Голова Черкаського антикорупційно-люстраційного бюро та голова обласної організації Партії пенсіонерів Володимир Матюша розповідає, що люди в погонах, щоб не розслідувати злочин, навіть замахнулися на повноваження Верховної Ради України.

— Пунктом 29 статті 85 Конституції України встановлено, що до повноважень Верховної Ради належать утворення й ліквідація районів, установлення та зміна меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування й перейменування населених пунктів і районів. Але деякі правоохоронці нашої області такі повноваження взяли на себе. Вже кілька місяців активісти прагнуть отримати від правоохоронних органів відповідь: як кримінальне провадження, вчинене на території Вереміївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, могли направити до правоохоронних органів Полтавської області.

Розслідування «для галочки»

Суть справи така: 6 травня до Черкаського відділу поліції звернулися жителі села Вереміївка із заявою про злочин, який скоюють керівник одного з товариств у цьому селі та працівники одного з відділів «Черкасирибоохорони». Селяни скаржилися, що в період нересту було організовано незаконний вилов риби з державного водоймища в особливо великих розмірах. У даній схемі, на думку скаржників, були задіяні робітники цього товариства, які здійснювали незаконний вилов риби, її зберігання та реалізацію комерційним структурам без відповідних документів та службові особи «Черкасирибоохорони», які здійснювали «кришування» такого бізнесу, а саме здійснювали супровід із місця незаконного вилову до місця зберігання улову.

Як розповідає Володимир Матюша, все це громадські активісти задокументували на відео, а запис були готові в законному порядку передати правоохоронним органам як речовий доказ.

Керівництво Черкаського відділу поліції поінформувало керівництво головного управління Нацполіції в області про надходження такої заяви. Та складається враження, що в якомусь із кабінетів вирішили не дати спіймати браконьєрів. Для цього до Вереміївки було направлено загін правоохоронців під керівництвом одного із заступників ГУ. Але прибувши на місце скоєння злочину, вони з невідомих причин самоусунулися від проведення перевірки. Не було опитано свідків незаконної діяльності товариства, не зафіксовані та не вилучені відеозаписи як речові докази злочинної діяльності, не оглянуте місце скоєння злочину, хоча, як переконують активісти, холодильні камери товариства були забиті незаконно виловленою рибою, будь-які документи, які б свідчили про походження риби, були відсутні. Слід було хоча б заглянути до холодильників і спитати: «Звідки риба?». А інспектору рибоохорони запропонувати надати відомості про складання протоколів на правопорушників та порівняти дати на відеозапису, де він бере участь у розвантаженні браконьєрського улову, з наявністю протоколу про адміністративне порушення... Чому правоохоронці не виконали елементарних дій? Громадські активісти вказують на кілька чинників: некомпетентність, службова недбалість або корисливі мотиви та матеріальна зацікавленість.

Заява «загубилася» на місяць

За збігом обставин, на той час на дніпровому острові, що на межі Черкаської та Полтавської областей, водною поліцією були затримані інші браконьєри. Відносно них відкривається кримінальне провадження і згідно зі ст.218 КПК України вказане кримінальне провадження направляється до правоохоронних органів Полтавської області.

Довідково: Стаття 218 КПК України визначає місце проведення досудового розслідування, а саме:

1. Досудове розслідування здійснюється слідчим того органу досудового розслідування, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення.

2. Якщо слідчому із заяви, повідомлення або інших джерел стало відомо про обставини, які можуть свідчити про кримінальне правопорушення, розслідування якого не віднесене до його компетенції, він проводить розслідування доти, доки прокурор не визначить іншу підслідність.

До цього кримінального провадження з чиєїсь «легкої руки» й була приєднана заява жителів Вереміївки про скоєння злочину на території Черкаської області.

— Аналізуючи дану подію, наявні відеозаписи, відповіді правоохоронних органів на запити нашої організації, складається враження, що дехто з правоохоронців керується корисливими мотивами, вчиняючи дії, які направлені на укриття злочину, — ділиться думками Володимир Матюша. — Або ж вони вирішили змінити... адміністративні межі районів без відома Верховної Ради і тепер в очікуванні: а раптом такого «ляпу» не помітять. З цього приводу ми направили звернення до МВС України та до Генеральної прокуратури України. Перевірку вказаних фактів було доручено ГУ НП в Черкаській області та Золотоніській місцевій прокуратурі. Від них я отримав відповідь, що порушень чинного законодавства не встановлено, а заяви також направлені для приєднання до кримінального провадження, що направлено до правоохоронних органів Полтавської області. Тоді 27 липня наша організація направляє листа до заступника начальника ГУ НП у Черкаській області, де просить надати відповідь про підстави направлення заяв про скоєння злочину на території Черкаської області до правоохоронного органу іншої області. Отримана відповідь підтверджує, що «правоохоронні органи визначаються в адміністративних межах с.Вереміївка» і про результати «повідомлять додатково». Вочевидь або Верховна Рада таки не змінювала межі районів, або все ж був укритий злочин.

На особистому прийомі у першого заступника прокурора області 31 липня активісти Черкаського антикорупційно-люстраційного бюро ще раз нагадали про факти укриття злочину службовими особами правоохоронних органів області.

— За результатами перевірки фактів, викладених мною на ім’я першого заступника прокурора області, я отримав відповідь, що за фактом незаконного вилову риби у період нересту відносно службових осіб товариства, розташованого в Чорнобаївському районі, 28.08.2017 відкрито кримінальне провадження, а відносно службових осіб Чорнобаївського відділення поліції ініційоване службове розслідування, — продовжує Володимир Матюша. — «Перемога» — скажете ви. Ні! Як мені стало відомо, заява про злочин від жителів Вереміївки, що надійшла до Черкаського відділу поліції 06.05.2017, була направлена до Чорнобаївського відділення поліції тільки 30.05.2017 за №8082. За цей час (майже місяць! — Авт.) вона не була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, перевірка по ній не проведена. Результат роботи бюрократичної машини такий: на час направлення заяви, кримінального провадження, до якого вона мала б бути приєднана, в Чорнобаївському відділенні поліції вже не було...

Обласний рівень — не останній

Така ситуація, на думку активістів, кидає тінь підозри про укриття злочину не тільки на працівників Чорнобаївського відділення поліції, а й на керівництво Черкаського відділу поліції та ГУ НП в області.

— З цього приводу знову довелося звертатися вже до прокурора області через особистий прийом. Чекаємо результатів перевірки викладених фактів та притягнення винних в укритті злочину до відповідальності, — резюмує Володимир Матюша. — Сподіваємося, що прокурор області неупереджено та кваліфіковано встановить та притягне до відповідальності всіх — як виконавців незаконних наказів, так і тих, хто надавав їх для укриття злочину. Можливо, і не доведеться їхати до Генерального прокурора України та питати в нього: «Викладені факти — це укриття злочину, чи все ж таки є рішення Верховної Ради України про зміни адміністративних меж районів Черкаської та Полтавської областей?».

реклама

Коментарі  

 
+3 #7 депутат 08.10.2017 08:54
Не зря існує приказка, риба портиться з голови. Тому слово браконьєри не зовсім підходить, бо якщо хтось сірий спробує по браконьєрить, то зразу знайдеться управа, а тут все по іншому, як і скрізь. Питання тільки в тому, для чого тоді потрібні всі ці орани?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #6 Оп, давай давай 07.10.2017 19:10
Активисты шатают рыбную мафию левобережья.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #5 Не все так просто 03.10.2017 13:05
Для довідки: акватрія в районі села Вереміївка - одне з найбільших нерестилищ Кременчуцького водосховища. А тепер робіть висновки!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #4 І.ванько 03.10.2017 09:30
Які там ще докази. Смачна рибка з'їдена, bitcoin розданий, а там через півроку вже і новий нерест. Ловись, рибко, велика і маленька!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #3 три обезьяны 02.10.2017 21:43
Не поленился, посмотрел ссылку на "Черкасском крае", опубликовано 20.09.17. Чудненько как-то, официальные лица "молчат" более десяти дней - ничего не вижу, ничего не слышу, ничего не знаю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 тільки про те що написано 02.10.2017 20:44
Якийсь таємничий спрут виходить. Якщо все це так, то вже є всі ознаки зловживання владою або службовим становищем і склад злочину передбачений ст.364 Кримінального кодексу України. Серйозні звинувачення.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #1 ловись рибка 02.10.2017 15:12
Цікаві випливають факти про операцію "Нерест-2017" по-черкаські. Виходить, що у рибному промислі в період заборони і корупція є?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100