реклама

реклама

У Черкасах 28 вересня був зареєстрований випадок тропічної малярії. Про це «Прочерку» повідомила завідувач паразитологічної лабораторії Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» Альона Жадан.

Хворий станом на вчорашній день був в реанімації. Він є студентом ЧДТУ, прибув з Гвінеї-Біссау (Африка) до Черкас 20.09.17 на підготовчі курси. Спершу звернувся в 2-гу поліклініку, потім був направлений в інфекційне відділення 3-ї лікарні.

За цей рік в Україні зареєстровано 36 завізних випадків в Україні, з них 3 летальні.

У Черкаській області –це на даний час зареєстровано перший випадок завізної малярії в місті Черкаси.

malyariya

Які хвороби можна привезти із тропічних країн? ДОВІДКА ВІД «Черкаського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України»

На сьогоднішній день зросла актуальність тропічних та паразитарних хвороб з огляду на розширення міжнародних контактів, розвитку туризму, виїзду громадян України на роботу і навчання в інші країни, а також виїзду до тропічних країн. Паразитарні хвороби реєструються в країнах Африки, Азії, Австралії, Океанії, Центральної та Південої Америки.

Мандрівки в “тропіки” можуть принести не тільки екзотичні враження, а й екзотичні хвороби.

Які ж хвороби можна привезти із тропічних країн?

Всесвітня організація охорони здоров‘я (ВООЗ) особливу увагу мандрівників звертає на малярію та вісцеральний лейшманіоз. Також, так звані “забуті тропічні хвороби”, зокрема: шистосомоз, анкілостомоз, філяріїдози, африканський трипаносомоз людини (сонна хвороба), дракункульоз (ришта), хворобу Шагаса та інші не менш небезпечні захворювання.

Частіше за все захворювання передаються через воду, забруднені й погано оброблені продукти харчування, кровосисних комах (комарів, бліх, гедзів, москітів, мошок, кліщів та інших), при контакті з хворою людиною чи забрудненим об'єктом навколишнього середовища.

Тропічні інфекції часто супроводжуються ураженням шлунково-кишкового тракту, шкіри, очей, нервової та інших систем і органів людини, незрідка протікають у важкій формі й важко піддаються лікуванню.

Під час перебування в тропічних країнах необхідно дотримуватися таких правил:

- вживати продукти, в безпеці яких впевнені;

- використовувати для пиття тільки гарантовано безпечну воду і напої (питна вода та напої у фабричній упаковці, кип'ячена вода);

- уникати вживання льоду, отриманого з води невідомого походження;

- вживати продукти харчування в непошкодженій фабричній упаковці, бажано в спеціалізованих магазинах;

- перед їжею обов'язково ретельно мити руки з милом;

- вживати м'ясо, рибу, морепродукти після їх термічної обробки;

- купуючи продукти харчування на ринках ретельно мити чистою, безпечною водою;

- під час купання у водоймах і басейнах не допускати попадіння води в ротову порожнину;

- не варто купатися в прісних водоймах, прати речі, ходити без взуття;

- застосовувати засоби, що відлякують і знищують комах (репеленти та інсектициди).

Категорично не рекомендується:

- користуватися послугами місцевих підприємств громадського харчування, санітарно-гігієнічний стан яких викликає сумнів;

- вживати продукти походження яких невідомо;

- вживати їжу, приготовану місцевими жителями.

У разі виявлення слідів укусів комах, кліщів, висипань, будь-яких інших шкірних проявів, при різкому погіршенні здоров’я, необхідно терміново звернутися до лікаря.

Після повернення з екзотичних країн уважно стежте за станом свого здоров’я. Звертайте увагу на загальне самопочуття, підвищення температури тіла, головний біль, біль у суглобах, запалення шкірних покривів, лімфатичних вузлів та ін. Не зволікайте і обов’язково зверніться до лікаря-інфекціоніста. Не забудьте сказати, що ви відвідували тропічні країни, вкажіть які саме і коли!

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100