У Черкасах звання «Почесний громадянин міста» посмертно присвоєно визначній жінці – Олександрі Шулежко. Відзнаку на сьогоднішній сесії міський голова Анатолій Бондаренко вручив донці Олександри – Ларисі Шулежко. Щоб отримати нагороду, вона спеціально приїхала до Черкас із Києва, повідомляє «Про все».

IMG_2876-357x500 Олександра Шулежко була мужньою та героїчною жінкою. В роки Другої світової війни вона створила в Черкасах дитячий притулок та врятувала від голоду та поневірянь майже 90 дітей-сиріт і безпритульних, віком від 1 до 14 років, із них від вірної смерті – 25 дітей єврейської національності. Все це вона робила, ризикуючи власним життям.

У 1994 році Фондом «Пам'ять жертв фашизму України» Шулежко Олександрі Максимівні присвоєно звання «Праведник народів світу». У липні 1996 року її посмертно нагороджено медаллю і дипломом «Праведника Народів Світу» Міжнародної єврейської організації жертв фашизму, її ім’я занесено на Стіну Пам’яті в Алеї Праведників народів світу. За 23 роки донорства вона здала 150 літрів крові та була двічі удостоєна звання «Почесний донор СРСР».

Тепер її присвоєно звання «Почесного громадянина Черкас».

– Для мене велика честь бути донькою такої людини, – сказала Лариса Шулежко. – Такі люди, як вона, вчать і нас, і прийдешні покоління, як на світі по совісті жити.

Варто додати, що ця нагорода не передбачає грошової премії.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100