реклама

реклама

З початку року на Черкащині зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм з 8 потерпілими, троє з яких померли. Про це «Прочерку» повідомила завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Світлана Нікітюк.

12742132_947336868665431_7964521545632086455_n

Хворі вживали в’ялену річкову рибу власного виготовлення, четверо потерпілих вживали м’ясну домашню тушонку, домашню ковбасу залиту смальцем, консервований домашній паштет без термічної обробки та захворіли на ботулізм. Один мешканець Золотоноші вживав домашні консерви рибні, придбані на стихійному ринку. Всі ці випадки були підтверджені лабораторно. Тобто в крові потерпілих виявлені ботулотоксини типу Е та В.

Так, лише цього тижня було зареєстровано два випадки в Смілянському районі та в Городищенському. Люди вживали домашню свинячу тушонку і сирокопчені домашні ковбаси, привезені з Закарпаття. Зараз люди в лікарні, проводяться дослідження крові. Сироватка поступила в лікувальні заклади, але уточнюється діагноз, після чого буде введено сироватку.

Щодо смертельних випадків, то в одних випадках потерпілі звернулися пізно, а в іншому випадку не було сироватки.

Минулого року було лише три випадки захворювання з п’ятьма потерпілими, але без смертельних наслідків.

Фахівці звертаються до населення з закликом відмовитися від вживання м’ясних та рибних консервів герметично закритих без термічної обробки, а тим більше придбаних на стихійних ринках і виготовлених удома.

У разі виготовлення консервів в домашніх умовах суворо дотримуватись технологічних процесів, проводити стерилізацію посуду, зберігати консерви при низьких температурах. Найоптимальнішою альтернативою таким продуктам вважаємо якісну продукцію промислового виробництва.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100