реклама

реклама

4 січня 2018 року під керівництвом голови Уманської районної ради Оксани Супрунець в Уманському краєзнавчому музеї проведено засідання круглого столу з питань краєзнавчого дослідження військових поховань в Уманському районі часів Другої світової війни.

1515154111_1

У засіданні круглого столу взяли участь: директор краєзнавчого музею Наталія Білоус, заступник голови районної ради Петро Бабкін, завідувач архівним сектором райдержадміністрації Тетяна Тицькун, в.о. завідувача сектору культури райдержадміністрації Оксана Коханська, методист РМК відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Людмила Курган, директор музею історії села Ладижинка Інна Миколайчук, викладач агротехнічного коледжу Микола Бессараб, вчителі історії загальноосвітніх закладів, що в селах Родниківка, Краснопілка, Дмитрушки, Старі Бабани та в смт Бабанка, працівники краєзнавчого музею та інші.

Відкриваючи засідання, Оксана Супрунець відзначила, що депутатський корпус районної ради завжди підтримує ініціативи, що сприяють відродженню духовності й традицій українського народу та відродженню нашої історії.

– Як результат, за фінансової підтримки депутатів районної ради вже видано книгу про бійців АТО «Герої серед нас», а також дві частини книги «Уманщина у плині літ», третю і четверту частини цієї книги плануємо завершити вже у 2018 році, – наголосила Оксана Анатоліївна.
Перш ніж перейти до обговорення краєзнавчого дослідження військових поховань в Уманському районі часів Другої світової війни, голова Уманської районної ради додала, що схиляє голову перед пам’яттю живих та полеглих воїнів сучасної війни на сході України, адже ціна життя кожного бійця, який віддав життя за рідну землю, завжди висока.

Висловивши свою суб’єктивну думку, Оксана Супрунець додала, що всяка пошукова робота завжди є важливою з точки зору як збереження історичної пам’яті про війну, так і людської моралі, бо ще багато родичів полеглих воїнів шукають їхнi місця поховання та просять про гідне вшанування пам’яті своїх рідних.

Далі про роботу Уманського краєзнавчого музею, який нещодавно відзначив століття з дня свого заснування, коротко розповіла його директор Наталія Білоус.

Потім відбулась презентація краєзнавчого дослідження військових поховань в Уманському районі, яку представили головний спеціаліст міського відділу культури Євген Панчук і молодший науковий співробітник Уманського краєзнавчого музею Юрій Торгало.

За словами дослідників, суть цієї роботи полягала у звірці наявних у виконавчих органах місцевого самоврядування списків воїнів, загиблих та похованих у братських могилах населених пунктів Уманщини у роки Другої світової війни, з військовими донесеннями про втрати особового складу Червоної армії, розміщеними на сайті ОБД «Меморіал» архіву колишнього Міністерства оборони СРСР (кожного прізвища), а також у виявленні раніше невідомих імен воїнів та вшануванні їхньої пам’яті. Ними було наголошено, що в результаті досліджень повернуто прізвища похованим у братських могилах воїнам Другої світової війни в селах Уманського району. Всього встановлено 165 осіб, які були безіменні: у с. Дмитрушки – 29 осіб, Родниківка – 27, Краснопілка – 19, Бабанка – 12, Старі Бабани – 12 та інші. А також вилучено прізвища 48 осіб, які насправді не поховані на Уманщині.

У ході круглого столу всі його учасники висловили свої пропозиції й міркування щодо проведеного краєзнавчого дослідження, яке буде впорядковано у книгу «Назвемо всіх поіменно».

Підвела підсумки засідання голова Уманської районної ради Оксана Супрунець, зазначивши, що проведене краєзнавче дослідження – це величезна робота, але насамперед це пошанування пам’яті воїнів, які віддали своє життя задля перемоги над нацизмом в роки Другої світової війни.

Виконавчий апарат обласної ради

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100