реклама

реклама

Півтори сотні жителів Золотоноші зібралися вчора увечері на центральній площі через конфлікт, що розгорівся із представниками ромської громади під час різдвяних святкувань, повідомляє «Золотоноша.ck.ua».

zolotonosha-ploshha-01

Тема стала резонансною учора, коли місцева жителька Аліна Трофіменко повідомила у соцмережах про побиття 7 січня її чоловіка та напад на працівників поліції з боку родини неформальних лідерів тутешніх ромів.

За словами жінки, надмірні святкування їхніх сусідів по будинку тривають уже рік, проте свого апогею вони досягли на Святвечір, а тривали наступного дня. Звернувшись до поліції, родина зіткнулася з агресією ромів. Результат – струс мозку чоловіка і лікарняне ліжко.

Правоохоронці вчора відкрили два провадження – за фактом порушення громадського спокою та завдання легких тілесних ушкоджень. Прокуратура ж ініціювала досудове розслідування щодо умисного заподіяння побоїв працівникам поліції. Серед фігурантів – відомий у місті лідер ромів Володимир Бамбула.

Паралельно у міській владі 9 січня вимагали від Золотоніського відділу поліції чітких скоординованих дій щодо розслідування ситуації. Також просили втрутитися в розслідування Головне управління в Черкаській області. Крім того, зобов’язали головного полісмена міста прозвітувати на черговій сесії міської ради з аналізом протиправних дій, які були скоєні за останній рік представниками ромської спільноти. Створили й комісію міськвиконкому. Вона разом з юристами та громадськістю проведе своє розслідування. Про результати обіцяють повідомити також не пізніше наступної сесії, яка відбудеться у січні.

Тим часом містяни, у яких накопичилось чимало питань щодо побутових відносин із ромами, у соціальних мережах оголосили про масовий збір на площі. Сюди для відкритого діалогу з’явились правоохоронці на чолі з керівником відділу поліції Олександром Охріменком, а також перший заступник міського голови Олег Масло і представники міської влади.

За словами Охріменка, його підлеглі під час конфлікту не постраждали, хоча й факт агресивних дій з боку порушників ніхто не заперечує. Усі фігуранти конфлікту були перевірені на стан алкогольного сп’яніння, дехто вже став об’єктом слідства. Діяли працівники поліції в межах чинного законодавства. Застосовувати ж табельну зброю, навіть в цілях попередження, при такому скупченні людей права не мали.

Історію давнього конфлікту розповіла золотонісцям сама авторка резонансного повідомлення. За її словами, життя в будинку стало проблемним, коли рік тому в другу половину домоволодіння заселились роми-переселенці. Після попередніх скарг на їхню галасливу поведінку отримали лише вибиті шибки. Сьомого ж січня, одразу після сутички, до двору вночі під’їхали декілька автівок, водії яких досить довгий час неперервно сигналили та галасували, аби провчити Аліну Трофіменко та її 5-місячну дитину. Через це та страх лишатись вдома, вона нині тимчасово винаймає інше помешкання.

Після цієї розповіді згадали містяни і ряд інших епізодів – починаючи від нещодавнього ДТП (двоє збитих дітей на пішохідному переході) та нарко-рейду столичних поліцейських, закінчуючи серію дрібних побутових конфліктів. Висновок в усіх один: протягом декількох років поведінка ромів стає дедалі розкутішою, через що часто-густо страждають золотонісці. Полковник Охріменко пообіцяв громаді та міській владі детально звітуватися по кожному подібному кримінальному чи адміністративному провадженні. Анонсував також круглий стіл та відкриту дискусію на сесії міської ради.

До представників міської влади питання стояли швидше риторичні – скільки ромів прописалося в Золотоноші за останні роки та що ж робити громаді далі? За словами Олега Масла, такої статистики наразі не існує, адже графи «національність» у паспорті немає. Які б не були прагнення, всі громадяни України перед законом рівні. Разом з тим, посадовець запропонував в цій патовій ситуації два конструктивних шляхи. До містян Масло звернувся з проханням відновити практиковане у 2014 році спільне патрулювання вулиць. Тоді, нагадаємо, близько півроку спокій на вулицях разом із міліцією охороняла місцева Самооборона, півроку – працівники міськвиконкому. До Олександра Охріменка має пропозицію будь-якими шляхами домогтись відновлення посиленого патрулювання найбільш проблемних мікрорайонів міста бійцями Нацгвардії. Торік подібна короткочасна практика мала чималий ефект.

Опісля віче група золотонісців, котра безрезультатно вимагала присутності лідерів ромів на зустрічі, попрямувала до будинку на вулиці Баха, котрий пов’язують із згаданою вище родиною ромів. Навколо порожнього домоволодіння зібралося близько півсотні учасників акції та зо два десятки автівок. Ту надзвичайних подій не трапилось: не перетворювати ситуацію в погром житла закликав всіх начальник поліції, задекларувавши ще раз максимальний відкритий діалог з цих питань від правоохоронців.

zolotonosha-ploshha-02

реклама

Коментарі  

 
+2 #16 Джон дир 15.01.2018 13:02
менти не здатны захистити платникыв податкыв. Гнати в шию і набрати нових
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #15 ХХХ. 11.01.2018 10:36
Якщо бамбула є неформальний лідер ромів, тобто барон по їх ієрархії, він повинен тримати порядок у своїй громаді.Якщо він це не робить і викликає конфлікти з жителями міста, його вигнати як такого , що не справляється з обов"язками баронства.Більшість ромів нормальні люди, але є паршиві вівці у отарі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #14 Василь 11.01.2018 09:40
Цитую Думка:
Який діалог пропонує керівник поліції, в цій ситуації має діяти сила ЗАКОНУ! Крапка!

Хлопці !!! Та нема в нас ні міліції ні поліції, ні сили закону. Є повний п-ц. Хто шо хоче те й робить. Розвалили на х-й все кагтаві херпрокурори з аваками та баригами. Рятуйся хто як може.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #13 Колян 11.01.2018 08:30
Проблема якраз в тому що головний їх ром, мвсяць тому запевняв те саме, і тут же сам б'є поліцейських.. це як???
Чи будемо толерантними а нас хай принижують?? А як.тій сімї тепер?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #12 Уманский Еврей 11.01.2018 02:41
К ромам можно по разному относится, но ситуация может перейти не дай Господь к резне. А это погибельной для Украины.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #11 Вася 11.01.2018 00:36
Пока читав у мене пропав ноутбук !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #10 Чорнобаївець 11.01.2018 00:09
Навіщо істеричне нагнітання міжетнічного протистояння?! У цій ситуації є КОНКРЕТНІ винуватці
ви БРЕШЕТЕ.
Є така спільнота "Цигани". ВПЕВНЕНІ в свої ПОВНІЙ БЕЗНАКАЗАНОСТІ. (Чому - питання риторичне)
Тому абсолютно спокійно ВБИВАЮТЬ й регулярно б'ють і принижують раклів (це для них ми з вами) і взагалі Україну. ВСІ чекають Путіна і його розправи над Українцями.
Запросто й жорстоко б'ють поліцейських. ЗАПРОСТО !!! А про дітей збитих на переході вже всі забули. БО ПОРІШАЛИ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #9 Надія 10.01.2018 22:26
уродов гнать с города сопляки ганяють на машинах без прав подрезають людей, это кончена быкота
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #8 JJ 10.01.2018 21:42
Цитую Черкащанин:
Цитую JJ:
Не хочу образити нормальних ромів, але ж більшість циган повне бидло, яке крім наркоти і крадідож нічого робить не хоче! Гнать їх в шию, щоб і не воняло!

Навіщо істеричне нагнітання міжетнічного протистояння?! У цій ситуації є КОНКРЕТНІ винуватці - вони і мають відповісти ЗГІДНО ЗАКОНУ. Якомога суворіше - щоб іншим було неповадно. Але при цьому те, хто вони за національністю - не має абсолютно ніякого значення!

Абсолютно ніякої расової дискриманації, лише сухі факти: більшість циган ніде не працює, проте не гребує ні соціальними виплатами, ні субсидіями, я вже мовчу про криміноген який супроводжує їхню спільноту! Чому я маю сплачувати податки і кормить цих дармоїдів та злодіїв? Повторюю: ГНАТЬ В ШИЮ!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #7 Марцепупа 10.01.2018 20:44
Цитую JJ:
Не хочу образити нормальних ромів, але ж більшість циган повне бидло, яке крім наркоти і крадідож нічого робить не хоче! Гнать їх в шию, щоб і не воняло!

А як же , виженеш ти їх...
Ай не не-не, ай не-не-не.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100