реклама

реклама

На журналістів районної газети «Чигиринські вісті» скоїли напад учасники акції протесту проти будівництва птахокомплексу, які перекривали центральну дорогу старовинного козацького міста. Події зафіксовані на оперативному відео, що знімав експерт чигиринського відділення поліції.

7a19d6e4fb9e8c7ab495b6440b082b16-6822

— За редакційним завданням я працювала з висвітлення резонансної події, що відбувалася 12 січня на розі вулиць Богдана Хмельницького та Гетьманської у Чигирині, — розповіла журналісту «Черкаського краю» власкор і юрист «Чигиринських вістей» Світлана Гречанюк-Самойлова. — Тут чимала група людей, які називали себе в тому числі Чигиринською районною народною радою, курсували впоперек головної магістралі міста й перешкоджали руху автотранспорту. Несподівано кілька жінок-мітингарів наблизилися до мене, хватали за руки, штурхали, ганьбили. Поряд стояли поліцейські на чолі з начальником відділення, проте вони не одразу зупинили жінок, які перешкоджали мені виконувати журналістську й депутатську роботу (Світлана Гречанюк-Самойлова — депутат Чигиринської міської ради. – Ред.). Натомість один із поліцейських дочекався кінця штурханини, потім підійшов до мене й одвів на інший бік перехрестя, цим нібито зупинив конфлікт. Я мусила скоритися законній вимозі стража порядку.

Дісталося й головному редактору «Чигиринських вістей» Наталії Лебеденко, її дочці Тетяні, кореспонденту того ж видання, малим онукам. Знервовані протестувальники помітили їх у маршрутці, що не могла проїхати заблокованою дорогою, зупинили автобус і намагалися витягти журналістів, погрожували розправою. Тетяну Лебеденко вдарили в обличчя, неповнолітньому Данилу викручували руки, злякали малолітню Ангеліну. Це свавілля негайно не зупинили охоронці законності, хоч за громадською акцією їх спостерігало чимало. На захист медійників стали лише пасажири автобуса.

Прізвище керівника районного часопису мітингарі вмістили на «стовпі ганьби» поряд із іменами тих людей, що на їх погляд не поділяють позицію активістів. Із гучномовця закликали притягти «ворогів громади» до відповідальності.

Журналісти ТОВ «Редакція газети «Чигиринські вісті» Наталія Лебеденко, Світлана Гречанюк-Самойлова та Тетяна Лебеденко звернулися з заявами про вчинення протиправних дій до Чигиринського відділення поліції. Газетярі розцінюють ці вчинки не лише як перешкоджання журналістській діяльності, а й посягання на професійну честь і гідність.

За словами голови обласної організації спілки журналістів Тетяни Калиновської, це не перший напад на чигиринських журналістів, проте жодного разу винні особи ще не понесли покарання. Вже кілька років поспіль редакцію штормить від наклепів, погроз, нападів, і то лише тому, що журналісти не підігрують активістам, а дотримуються професійних стандартів. Вершиною беззаконня був випадок 20 грудня 2016 року на порозі Чигиринського райсуду. Тут сторони зустрілися перед судовим засіданням за позовом громадської організації «Чигиринська районна народна рада» до газети «Чигиринські вісті» про захист честі, гідності та відшкодування моральної шкоди. Не чекаючи вердикту Феміди, активісти напали на керівника видання Наталю Лебеденко, завдали їй струсу мозку та інших тілесних ушкоджень. Суд «народна рада» програла, проте її представники продовжують перешкоджати діяльності газетярів. За версією НСЖУ, громадська організація «Чигиринська районна народна рада» ввійшла до антирейтингу «Ворогів реформування преси 2016 року» як така, що перешкоджала реформуванню газети «Чигиринські вісті». Та моральний осуд не допоміг: у гетьманській столиці Чигирині журналістів б’ють і лають, і дієво зупинити це не беруться ні силові структури, ні місцева влада. Негативне враження справляє і позиція поліцейських, які замість встановити порядок, відправляють з місця події журналістів. Тому Спілка звернулася до чигиринських правоохоронців з вимогою надати відеоматеріали, на яких зафіксовані події, та щодо ходу розслідування вищевказаних випадків. Хід слідства журналістська спільнота відкрито контролюватиме, а отримані матеріали будуть оприлюднені.

Тетяна Калиновська, голова ЧОО НСЖУ

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #5 Читач 18.01.2018 20:45
Для чого Калиновська ганьбить своє імя розмовами про цих людей-псевдожурналіст ів. Ви читали їхні дописи?Чого один переклад вірша Висоцького вартий.який зробила Гречанюк. Це просто жах.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 голос народа. 17.01.2018 20:09
Какие это журналисты-это обыкновенные журншлюшки,кото рые исправно служат и служили любой власти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #3 лариса 17.01.2018 19:03
Чомусь чигиринці називають цю газетку "Курячими вістями"...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #2 Коваль 17.01.2018 16:46
О, то Лебеденко все сімейство прилаштувала в редакцію цієї нікчемної, безграмотної газети. Я розумію, що місцеві чинуші нічого не тямлять у журналістиці, стандартах. Але чи не пора НСЖУ братися за газетки такого рівня, де пишуть на рівні шкільних творів і волають про утиски. Це ганьба журналістики, а не преса.Там нема жодного професіонала, лише аматори пера.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 007 17.01.2018 15:57
Брєд та намагання привернути увагу до своєї особи. Краще б не позорились.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100