Про основні моменти медичної реформи, стан її впровадження в Черкасах йшлося на зустрічі членів  Відділення  Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» в м.Черкаси (виконавчий директор Тетяна Бугеря) з заступником директора департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради Надією Гетьман.

Надія Анатоліївна розповіла про головну ідею реформи, пояснила принцип «гроші ходять за пацієнтом». Присутні з’ясували, які кошти будуть виділятися на кожного пацієнта замість витрат на ліжко-місце на підтримку мережі лікарень. Цей принцип спонукає лікарів підвищувати свою кваліфікацію і конкурувати між собою, щоб до них зверталась більше  пацієнтів.

DSCN4623

Для отримання медичних послуг потрібно обрати лікаря, якому більше довіряємо та підписати з ним декларацію на обслуговування. При цьому скасовується прив’язка до місця проживання пацієнта, для кожного члена сім’ї можна обрати свого лікаря. Пацієнт може змінити лікаря, підписавши нову декларацію, попередня декларація автоматично анулюється. Слід пам’ятати, якщо людина проживає в одному районі міста, а лікар працює в іншому, то навряд лікар зможе відвідати хворого за викликом вдома. Декларацію можна підписати також з приватним лікарем. Він повинен мати спеціальність: сімейний лікар, дільничний терапевт або дільничний педіатр. Головне треба знати, що в Черкасах жодна бюджетна  посада лікаря не буде скорочена. Закриття закладів не буде, будуть діяти всі медичні заклади міста.

Надія Гетьман надала інформацію щодо механізмів оплати послуг з бюджетних коштів сімейного лікаря. Зазначила, що до гарантованих державою послуг  відносяться  екстрена (невідкладна, у т.ч. хірургічні втручання)  та первинна медична допомога, реабілітаційна, паліативна допомога та допомога вагітним та породіллям. Вона розповіла про діючий в місті порядок запису до сімейного лікаря. Зазначила, що пацієнти до лікарів усіх спеціальностей у центрах первинної медико-санітарної допомоги можуть записатися по стаціонарному телефону, також при зверненнях у реєстратуру. А до сімейного лікаря, дільничного педіатра можна записатися через інтернет, якщо пацієнт має зареєстровану електронну медичну карту. У другому півріччі цього року черкащани матимуть можливість робити електронний запис і до вузьких спеціалістів (додаток програмного забезпечення у стадії розробки). У місті впроваджено електронні медичні картки,  діє  хоспісна служба на дому.

Надія Анатоліївна відповіла на численні запитання присутніх. Волонтери Відділення отриману на зустрічі інформацію повідомлять своїм підопічним, сусідам та знайомим.

Зустріч  проведена в рамках проекту  «Створення безпечної зони для людей старечого віку», що виконується за підтримки Німецького Федерального Фонду «Пам'ять, Відповідальність, Майбутнє» за програмою «Місце зустрічі-Діалог» в Україні.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+12 #1 Ченчик 10.02.2018 20:18
Невже не зрозуміло, що чим більше пацієнтів буде у лікаря, тим гірше їх будуть лікувати. Це ж не перепічки з піску ліпити. Фізично жоден лікар не обслужить ту кількість хворих, що нам наводять у прикладах про медичну реформу. Хто лікувався, той зрозуміє.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100