реклама

реклама

На XXI сесії Черкаської обласної ради депутати розглянуть питання «Про хід виконання рішення обласної ради від 28.12.2011 № 11-3/VI «Про Програму розвитку футболу в Черкаській області на 2012-2020 роки» (зі змінами).

черкаський дніпро

Керівництво футбольного клубу «Черкаський Дніпро» вже тривалий період неодноразово публічно заявляє про фінансові проблеми щодо утримання команди майстрів. Але професіональна команда - це не тільки гроші на утримання. Це комплекс питань - інфраструктура, підтримка розвитку дитячого-юнацького футболу в місті Черкаси і навколишніх населених пунктах, робота з вболівальниками, формування команди, тобто трансферна політика і таке інше. Тому, мабуть, тільки лінивий не в курсі про те, що Корпорації важко самостійно фінансово забезпечувати функціонування “річковиків”, і в зв’язку з цим підтримка з боку міської та обласної влади, місцевого бізнесу були б дуже доречними.

Проте діалог керівництва футбольного клубу та представників впливових державних і комерційних структур нагадує зустріч глухого та сліпого. Як правило, всі розуміли суть проблеми, підкреслюють важливість існування професійної команди, яка є єдиним представником регіону на футбольній карті України. Але водночас вирішення головного питання стосовно фінансування бачать по-різному. Одні вважають, що це справа тільки Володимира Лашкула та Корпорації, як головних власників та інвесторів футбольного клубу, і тому весь час спостерігають за процесом. Інші мають можливість, але черкаська містечковість і заздрість не дають можливості розкошелитися. Адже “своя сорочка ближче до тіла”.

Однак останнім часом почали відбуватися деякі зрушення. І от вже на сесії Черкаської обласної ради 2 березня депутати будуть розглядати питання про хід виконання програми розвитку футболу в Черкаській області на 2012 – 2020 роки. Є надія, що вже під час сесії депутати обговорять і питання створення комунального підприємства «Черкаський Дніпро», фінансування якого частково можна буде здійснювати за рахунок коштів міської громади і можливостей області. Фактично – це фінал історії, яка триває останні декілька років. Не запізнитися б! На шальках терезів подальше існування команди майстрів Черкащини. І саме від рішення депутатів під час сесії буде багато чого залежити. Але про все по порядку.

Капітан корабля

Володимир Лашкул, працюючи віце-президентом Федерації футболу України у команді Григорія Суркіса і одночасно очолюючи ПрАТ «Україна Футбол Інтернешнл», у листопаді 2013 року кинув “рятувальний круг” команді «Славутич» та погодився підтримати цей корабель, який вже здавалося б йшов на дно. На той час головний інвестор клубу Володимир Ходак вже не міг продовжувати фінансово підтримувати клуб, виникла чимала заборгованість по виплаті заробітної плати перед футболістами, тренерами, адміністрацією клубу. Команда перебувала у Другій лізі чемпіонату України без особливих шансів на подальше підвищення у класі. Володимир Лашкул, прийшовши на громадських засадах на посаду генерального директора клубу, ліквідував всі заборгованості команди та у підсумку став справжнім капітаном цього корабля, задавши правильний напрям його розвитку.

Попереду були Майдан, зміна влади, анексія Криму, війна на Сході і роки нестабільної соціально-політичної ситуації в Україні…

В таких обставинах у 2014 році Володимира Лашкула було обрано президентом футбольного клубу. Нова влада Черкащини в особі очільника ОДА Юрія Ткаченко та міського голови Анатолія Бондаренко публічно всіляко підтримували діяльність досвідченого функціонера по розбудові команди, яка на футбольному полі представляла не лише Черкаси, а й область загалом. А тим часом футболісти демонстрували чудові результати: півфінал Кубку України сезону 2013/2014 (тоді черкащани на переповненому власному стадіоні поступилися донецькому «Шахтарю», пропустивши вирішальний гол лише на 105-й хвилині матчу), перше місце у чемпіонаті серед команд Другої ліги (сезон 2014/2015), друге місце серед команд Першої ліги (сезон 2015/2016, коли лише у головних чиновницьких кабінетах українського футболу просто відмовилися впускати черкащан до елітного дивізіону). Останні два результати команда вже досягала під назвою «Черкаський Дніпро» (перейменування команди відбулося на вимогу вболівальників і підтримку історичних традицій регіону).

Очільники області та міста Черкаси з радістю приходили на стадіон, аби повболівати за команду та стати частиною її справді історичних перемог. Ніколи до цього часу черкаська команда майстрів не досягала подібних результатів.

Черкаський футбольний клуб всерйоз почав претендувати на вихід в еліту українського футболу, однак, попри хороші результати на полі, для кроку вперед потрібно було забезпечити на відповідному рівні не тільки фінансову підтримку, а й реальні організаційно-правові дії . Стало зрозуміло, що одних можливостей Володимира Лашкула буде недостатньо. Це Володимир зрозумів і сам і тому весною 2017 року попросив зняти з нього повноваження президента футбольного клубу. З цього часу почалися проблеми, які наростали кожного дня (зміна кадрів, тренерів, ключових футболістів) в результаті вплинули на подальшу долю команди майстрів. Футболісти, які були зараховані в команду на місце досвідчених гравців і склали її основу, в основному є вихованцями аматорської команди «Зоря» Білозір’я та «Академія футболу «Черкаський Дніпро U-19», яка стала Чемпіоном України серед команд Першої ліги ДЮФЛ в дебютному сезоні цього турніру.

Без сумнівів все, що викладено, впливало і на результати матчів та гру футболістів на футбольному полі. Команда на той час ще Олександра Кирилюка завершила першу частину сезону на останньому місці у турнірній таблиці, набравши лише 14 очок у 22 матчах. Для спеціалістів та експертів такий результат черкаської команди майстрів став справжньою несподіванкою. До того ж постало питання: “Де брати гроші для існування клубу?”

Опікунська Рада та благодійність

Цей орган клубу було створено з метою максимального залучення його учасниками підприємств різних форм власності Черкаської області для участі у наповненні бюджету команди майстрів.

Більше того, голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко публічно неодноразово наголошував на тому, що обласна влада буде ініціювати звернення до міських рад та місцевих громад із проханням частково або повністю звільнити від податків на суму інвестовану в клуб ті підприємства, які будуть підтримувати «Черкаський Дніпро». Сьогодні важко сказати, чи було це насправді зроблено.

Менеджмент команди разом із членами Опікунської ради неодноразово надсилали листи із пропозиціями про співпрацю керівникам великих підприємств (із деякими із них навіть були й особисті зустрічі), проте результат від цієї роботи виявився недостатнім, аби якісно допомогти у фінансуванні «Черкаського Дніпра». Такий же фінал історії був і у ідеї відкриття благодійного фонду «Підтримки Черкаського Дніпра» із номером рахунку, куди кожен бажаючий міг надіслати будь-яку суму задля допомоги команді. Виключення хіба що може відноситися до Корпорації «Укравіт», керівник якої Віталій Ільченко в кінці 2017 року був обраний Почесним президентом футбольного клубу. Громадськість міста Черкаси і області з надією чекає від Віталія Володимировича активної участі у вирішенні подальшої долі команди «Черкаський Дніпро».

А обрання головою Опікунської Ради заступника голови Черкаської ОДА Костянтина Омаргалієва надає надію, що бажаючих допомогти Корпорації фінансувати команду побільшає

Міська влада Черкас

Новий міський голова Анатолій Бондаренко після свого обрання на посаду неодноразово публічно висловлювався щодо готовності підтримувати команду. На певний час керівництву команди стало трохи легше за рахунок того, що депутатами міської ради було надано клубу можливість користуватися стадіоном і частиною адміністративних приміщень за умовами пільгової оренди – 1 грн на рік. Більше допомогти у міській владі Черкас не спромоглися. Історію створення комунального футбольного клубу навіть у владних кабінетах ніхто серйозно і не розглядав. Як і можливість будівництва у Черкасах тренувальної бази для команди задля створення необхідних умов, аби відповідати критеріям команди Прем’єр-Ліги. Реконструкцію запасного поля стадіону місто не спромоглося завершити і до цього часу.

Обласна влада

На обласному рівні ситуація із підтримкою команди є кращою. Деякий час футболісти «Черкаського Дніпра» мали змогу безкоштовно проживати та харчуватися у готелі «Дніпро», який перебуває у власності обласної ради. Але і ця позитивна історія закінчилася скандалом. Бюджетні кошти у сумі 1 100 000 гривень сформовані в тому числі за рахунок субвенцій міської ради (600 тисяч грн.) по Програмі розвитку футболу так і не дійшли до готелю «Дніпро», де було організовано навчально-тренувальний табір для двох команд «Черкаського Дніпра» - основної та U-19. В результаті маємо неприємне судове рішення.

Справедливо відзначимо, що на території КП «Центральний стадіон» за рахунок коштів резервного фонду українського бюджету створено Центр першочергової медичної допомоги та реабілітації спортсменів. Футболісти «Черкаського Дніпра» мають можливість скористатися його послугами і пройти медичну реабілітацію.

На публічному рівні керівник Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, голова обласної ради Олександр Вельбівець, заступник голови Черкаської ОДА Костянтин Омаргалієв, начальник управління сім’ї, молоді та спорту ОДА Максим Зеленський неодноразово висловлювалися за можливу підтримку команди за рахунок бюджетних коштів міста або області, але за умови створення відповідного комунального підприємства.

“Ніхто не стоїть осторонь проблем нашої футбольної команди, яка сьогодні представляє Черкащину не тільки в межах нашої області. Обласна влада завжди в межах своїх повноважень підтримувала черкаський футбол, спрямовувала кошти на розвиток спортивної інфраструктури. І надалі це робитимемо. Та треба розуміти, що ми не маємо права з обласного бюджету фінансувати приватний футбольний клуб, бо це – бізнес. Інша справа, якщо він стане муніципальним за рахунок створення комунального підприємства. Тоді область готова фінансувати 50 % його кошторису на утримання”, - зазначив заступник голови Черкаської ОДА Костянтин Омаргалієв.

Важливо відзначити, що основним локомотивом цієї роботи на обласному рівні могло б стати міжфракційне депутатське об’єднання в Черкаській облраді “За підтримку команди майстрів «Черкаський Дніпро» . Але останнім часом ентузіазм депутатів направлений на інші, мабуть, більш важливі справи.

Корпорація «Міжнародне фізкультурно-спортивне об’єднання «Футбольний клуб «Черкаський Дніпро»

Корпорація поки що продовжує фінансово підтримувати команду та “підставляти плече” навіть після того, як президент клубу Володимир Лашкул склав повноваження.

Завдяки допомозі Корпорації команда утримувалася і в 2017 році, також фінансуються витрати на організацію навчально-тренувальних зборів, пов’язаних з підготовкою команди до весняних матчів, та на виплату заробітної плати футболістам, тренерському штабу, співробітникам клубу. Зараз потрібна не значна допомога підприємств різних форм власності міста Черкаси і Черкаської області на умовах спеціальних угод про приєднання до Корпорації і співробітництво з футбольним клубом. Його керівники мріють про конструктивний діалог з представниками місцевого бізнесу і влади. Це актуально ще й тому, що засновники Корпорації погодилися фінансувати футбольний клуб до кінця футбольного сезону 2017/2018 рр. Тільки на цей період.

Від слів до діла

Тож, 2 березня було б доцільно розглянути питання і про створення комунального підприємства «Черкаський Дніпро» обласної ради. Адже питання про майбутнє команди майстрів залежить тепер від депутатів обласної та міської рад. Воно набуває стратегічного значення для розвитку футбольного господарства в черкаській громаді.

Володимир Лашкул вже неодноразово заявляв про те, що не проти, якщо клуб стане муніципальним. Він готовий поділитися майном футбольного клубу, адже з 2013 року в «Черкаський Дніпро» інвестовано майже 8о мільйонів гривень.

Більше того, Лашкул готовий також долучатися до формування кошторису клубу, навіть якщо він буде в комунальній власності.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Ченчик 16.02.2018 19:51
Болільники на стадіон не ходять( так як у 70ті, 80ті роки), реклама на нулю. Що ж це за професійний футбол такий? Адже клуб повинен щось і сам заробляти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100