реклама

реклама

В Україні майже 1 мільйон людей хворіють на рак. В Черкаській області з онкологічним діагнозом живуть понад 37 000 осіб. Цьогоріч МОЗ виділило додаткових 100 мільйонів гривень на закупівлю препаратів для дорослої онкології, але ця сума покриє потребу пацієнтів у таких препаратах лише на 10%.

1

Про це йшлося під час сьогоднішньої прес-конференції в «Новій Добі» головного хіміотерапевта області Юрія Самохвала, хіміотерапевта Олександра Заїки та онкологічних пацієнтів.

Підтримати своїх пацієнтів могли б регіони, але Постанова Кабміну №180 прописана так, що робить закупівлю таких препаратів регіонами фактично неможливою. Так, у Черкаській області планували придбати ліки для хворих на рак молочної залози, але зупинили тендери через законодавчі обмеження. Наразі пацієнти змушені перервати лікування, і їхнє життя опинилося під загрозою.

– Відповідно до Постанови Кабміну, регіони можуть закуповувати медичні препарати на свій розсуд тільки в разі, якщо повністю покрито потребу в препаратах, занесених у спеціальний національний перелік. Але значна кількість необхідних нашим пацієнтам препаратів з якоїсь причини не потрапили до цього переліку, – сказав Юрій Самохвал. – Головний лікар Черкаського онкодиспансеру Віктор Парамонов є депутатом облради, і він лобіює звернення облради до Кабміну з проханням внести до національного переліку ще близько двадцяти препаратів.

Один із цих препаратів має міжнародну назву трастузумаб. Це – ліки від агресивної форми раку молочної залози. За словами Юрія Васильовича, трастузумаб уже 20 років активно застосовується американськими онкологами, а ВООЗ включила його в список життєво необхідних препаратів.

За словами пацієнтки з раком молочної залози Наталії Самойленко, вона хворіє з 2014 року, проте завдяки трастузумабу почувається добре. Їй було зроблено близько 10 вливань препарату, при цьому 6 із них – за бюджетний кошт. Сама закупити препарат вона не могла б, оскільки кожний флакончик коштує близько 50 тисяч гривень. Інша пацієнтка, Ольга Любовцева, має 4-ту стадію раку, проте завдяки препарату живе, і більше того, рак відступає.

– Іноді трастузумаб – це єдиний препарат для збереження життя людини. Його відсутність буквально зв'язує нам руки, – сказав лікар-хіміотерапевт Олександр Заїка.

Черкаські онкологи та пацієнти хочуть звернутися до МОЗ та Кабміну з вимогою пояснити механізм, за яким регіональна влада може закупити препарати та підтримати людей з онкологічним діагнозом.

реклама

Коментарі  

 
+5 #4 правда 20.02.2018 21:24
Запитайте Парамонова, скільки він заробляє з іншими онкологами!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Перехожий 20.02.2018 21:23
За свій вік ні разу не чув, щоб комусь дали ліки на хіміотерапію за державний кошт. А ви? Інша справа що до онкологів ліки в руки не попадуть. От вони і хвилюються.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 ХХ 20.02.2018 18:18
Со рудницаумерла о рака груди. Нн было денех купить препарат. Чиновники играю ся, а люди мрут.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Экономная экономика 20.02.2018 16:55
Всё по теории Маркса. Кабминьет вчера брал мелким оптом по 3, а сегодня, хочет встромыть их регионам, крупным, уже по 5.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100